Εκδήλωση βράβευσης συμμετεχόντων σχολείων στο Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση», 5 Ιουνίου 2024
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Γεφύρι η εκδήλωση για τη βράβευση των σχολείων που συμμετείχαν στο Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση», τον οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων μέσω της δημοτικής πλατφόρμας για την επιβράβευση της ανακύκλωσης Followgreen (www.followgreen.gr/arta), σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Στόχος του μαραθωνίου ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών γύρω από την ανακύκλωση και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του Μουσικού σχολείου Άρτας συγκεντρώσαμε 88,96 κιλά χαρτί και 91,7 κιλά πλαστικό στους ειδικούς κάδους που είχαν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους του σχολείου μας και παραλάβαμε έπαινο συμμετοχής. Συγχαρητήρια στο Δήμο Αρταίων για την υλοποίηση της δράσης αυτής, στα σχολεία που βραβεύτηκαν, καθώς και στους μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης που συμμετείχαν στο μαραθώνιο. Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Αικατερίνη Γκιοσά Άννα Πρέντζα
Συναυλίες της Μπάντας του Μουσικού Σχολείου Άρτας τον Απρίλιο
Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, η Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας πραγματοποίησε συναυλία στην Αίθουσα Διώνη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε το σύνολο των έργων που διδάχθηκαν οι μαθητές κατά τη φετινή σχολική χρονιά και που κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου της μπάντας. Ξεκινώντας από το εμβατήριο και τις συνθέσεις για μπάντα, το σύνολο απέδωσε στη συνέχεια μεταγραφές από την κινηματογραφική, τη ροκ μέχρι και την παραδοσιακή μουσική. Τρείς μέρες μετά, την Τετάρτη 17 Απριλίου, η Μπάντα ταξίδεψε στην Πάτρα, όπου και συνέπραξε με την αντίστοιχη ορχήστρα πνευστών του εκεί Μουσικού Σχολείου. Το πρόγραμμα της συνεργασίας των δύο συνόλων περιελάμβανε κοινή πρόβα το πρωί και ανοικτή συναυλία το βράδυ. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό χώρο του Achaia Clauss και τα δύο σύνολα απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η εκδήλωση έκλεισε με την κοινή εμφάνιση των δύο συνόλων, η οποία περιελάμβανε πέντε μουσικά έργα και αποτέλεσε την κορύφωση της δράσης. Την επόμενη μέρα οι μαθητές του συνόλου του Σχολείου μας περιηγήθηκαν σε αξιοθέατα της πόλης και επισκέφτηκαν το στούντιο ηχογραφήσεων Noise Box, όπου ο υπεύθυνος, Σάκης Μπάστας, τους ξενάγησε στον χώρο και τους παρουσίασε διάφορες τεχνικές ηχογράφησης. Στις δύο συναυλίες συμμετείχαν δεκαέξι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί: Βασιλική Σαραντάρη (φλάουτο), Γιώργος Μπουρδόπουλος (κλαρινέτο), Σάκης Μουχταρίδης (κοντραμπάσο σε αυτήν της Άρτας) και Χρήστος Μπαλαούρας (τούμπα σε αυτήν της Πάτρας). Τη διεύθυνση του συνόλου είχε ο Έκτορας Μερκούρης.
Επίσκεψη του 8ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας, Τρίτη 4 Μαΐου 2024
Οι μαθητές/τριες της γ΄τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας επισκέφθηκαν την Τρίτη 4 Μάϊου 2024 το Μουσικό Σχολείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Στης Πικροδάφνης τον Ανθό... Δημοτικά τραγούδια του τόπου μας», που υλοποιεί η τάξη τους. Τους /τις φιλοξενούμενους/ες μαθητές/τριες υποδέχτηκε το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου μας και πραγματοποίησαν μια κοινή πρόβα. Αρχικά, ο υπεύθυνος του παραδοσιακού συνόλου Γιώργος Αγγέλης, μίλησε για τη σημασία της διάδοσης και της επιβίωσης των παραδοσιακών τραγουδιών στο πέρασμα του χρόνου και τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν παραλλαγές στα λόγια, το ρυθμό και τα όργανα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη θεματολογία των παραδοσιακών τραγουδιών που σχετίζεται με την ζωή, το θάνατο, την αγάπη, τον πόνο και τη χαρά. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τα μουσικά όργανα που απαρτίζουν το παραδοσιακό σύνολο του μουσικού σχολείου, εξήγησαν το ρόλο του καθενός και οι μαθητές/τριες απόλαυσαν τον ήχο τους. Στη συνέχεια, το παραδοσιακό σύνολο έπαιξε δύο τραγούδια της Ηπείρου «Στης πικροδάφνης τον ανθό και «Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ» και οι μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου χωρισμένοι σε δύο ομάδες τραγούδησαν. Η πρώτη ομάδα τραγούδησε τη βασική μελωδία ενώ η δεύτερη έκανε Ισοκράτημα. Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς για την επίσκεψη, καθώς και για την πρωτοβουλία της διάδρασης μικρών και μεγάλων μαθητών/τριων. Τέτοιες δράσεις ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των σχολικών μονάδων.
Οι υπεύθυνοι του παραδοσιακού συνόλου Αγγέλης Γιώργος Λένης Ηλίας Ρήγα Ράνια
Συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση «Συναντήσεις εφήβων: Οδοιπορικό στα χνάρια της ιστορίας»
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας το σχολικό έτος 2023-2024 συμμετείχε στην εκπαιδευτική δράση «Συναντήσεις εφήβων: Οδοιπορικό στα χνάρια της ιστορίας» που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης Νομού Άρτας με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 1 μαθητής και 2 μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου, οι οποίοι/ες συνεργάστηκαν με 4 μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου Άρτας, 2 μαθήτριες του Γυμνασίου Κομποτίου και 2 μαθήτριες του Γυμνασίου Κωστακιών στο πλαίσιο της διασχολικής ομάδας που δημιουργήθηκε. Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες μέσα από μια βιωματική διαδικασία να γνωρίσουν πτυχές της ιστορίας της αρχαίας Αμβρακίας, να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν της πόλης στην οποία ζουν, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα ομαδικό έργο.
Η ομάδα των μαθητών/τριών με τις/τους υπεύθυνες/νους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολείων και τις υπεύθυνες του Κέντρου πραγματοποίησε συνολικά 10 συναντήσεις, 3 με φυσική παρουσία, 3 διαδικτυακά και 4 μέσα από τις δημιουργικές δραστηριότητες των μαθητών/τριών. Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 η ομάδα επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και ξεναγήθηκε από τις υπεύθυνες για την εκπαιδευτική δράση αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας την κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη και την κ. Αναστασία Χατζάρα. Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο, η ομάδα των μαθητών/τριών αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δημιουργική γραφή και να δημιουργήσει μια ιστορία, η οποία να συνδέει τη ζωή των εφήβων της σημερινής εποχής με τη ζωή των εφήβων της αρχαίας Αμβρακίας. Έτσι, από τις 15 Φεβρουαρίου 2024 μέχρι τις 22 Μαΐου 2024 η ομάδα των εφήβων κατά σχολείο και διαδοχικά προχώρησε στη συγγραφή της ιστορίας με φαντασία, θέληση και συνεργασία αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας και αξιοποιώντας τις βιβλιογραφικές πηγές. Παράλληλα η ομάδα των μαθητών/τριών δημιούργησε ένα σταυρόλεξο με ερωτήσεις που αφορούν στη ζωή στην αρχαία Αμβρακία. Η παρουσίαση των έργων που δημιούργησε η ομάδα των μαθητών/τριών θα πραγματοποιηθεί με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Ευχαριστούμε την υπεύθυνη της δράσης κ. Θεοδοσία Κομηλάγιου, κοινωνιολόγο-στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης, για την πρωτοβουλία, την οργάνωση και την άψογη συνεργασία, την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη και την αρχαιολόγο κ. Αναστασία Χατζάρα για την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την επιστημονική καθοδήγηση. Ευχαριστούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες εκπαιδευτικούς, την κ. Κων/να Μηλιώνη, την κ. Ιωάννα Σκαλτσογιάννη και τον κ. Θωμά Μπούνα για τη συνεργασία, καθώς και τους μαθητές και τις μαθήτριες των 4 σχολείων για τη διάθεση, την προθυμία και τη δημιουργικότητα που έδειξαν. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Άννα Πρέντζα
Επίσκεψη στο Κ.Α.Π.Η. Άρτας - Σύνολο "Λαϊκής – Ρεμπέτικης μουσικής", Τετάρτη 14 Μαΐου 2024
Την Τετάρτη 14 Μαΐου, το μουσικό σύνολο "Λαϊκής – Ρεμπέτικης μουσικής" πραγματοποίησε μια νέα δράση κατά την οποία η εφηβεία συνάντησε την τρίτη ηλικία. Οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές του συνόλου, αποδεχόμενοι την πρόσκληση, επισκέφτηκαν το Κ.Α.Π.Η. Άρτας και έπαιξαν 11 λαϊκά τραγούδια του Μ. Λοΐζου τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο του μαθήματος των μουσικών συνόλων αυτής της σχολική χρονιάς. Την ορχήστρα των μαθητών συνόδεψε η χορωδία του Κ.Α.Π.Η., με υπεύθ. τη μουσικό κα Χριστοφορίδου Αναστασία, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας, εθελοντισμού και κοινωνικών δομών κα Τσώλα Αγγελική, η οποία καλωσόρισε και συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια, και μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το Μουσικό Σχολείο Άρτας. Να ευχαριστήσουμε λοιπόν την κα Τσώλα Αγγελική για την παρουσία της, το Κ.Α.Π.Η. Άρτας και την διευθύντρια κα Βλάχου Μαρία για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, και να ευχηθούμε να ακολουθήσει σύντομα η επόμενη μουσική μας σύμπραξη.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές: Σκαμνέλος Μπάμπης Σκαμνέλος Μάριος Ψαλλίδας Ηλίας
Επίσκεψη του Γαλλικού Σχολείου “Rémi Belleau”, 7 - 13 Απριλίου 2024
Από τις 7 έως τις 13 Απριλίου 2024, το Μουσικό Σχολείο Άρτας φιλοξένησε 10 μαθητές/μαθήτριες και 4 εκπαιδευτικούς του γαλλικού σχολείου "Rémi Belleau" της πόλης Nogent le Rotrou, στο πλαίσιο αδελφοποίησης. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε ιστορικές μνήμες της ελληνικής και γαλλικής αντίστασης. Oι φίλοι μας έφτασαν στην πόλη μας την Κυριακή το βράδυ, μετά από στάση μίας ημέρας στην Αθήνα και οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών του σχολείου μας ενώ οι εκπαιδευτικοί σε ξενοδοχείο της πόλης.
Τη Δευτέρα 08-04-2024 το πρωί, οι μαθητές συναντήθηκαν στο σχολείο με χαρούμενη διάθεση για μια δημιουργική εβδομάδα. Μετά τα πρώτα παιχνίδια γνωριμίας, παρακολούθησαν μουσική παρουσίαση από την "Μπάντα" του σχολείου με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κο Έκτορα Μερκούρη. Στην συνέχεια, όλη η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, υποδέχτηκε τη φιλοξενούμενη ομάδα, με μουσική παρουσίαση από το σύνολο "Λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής" με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κο Χαράλαμπο Σκαμνέλο. Ακολούθησε παρουσίαση του μνημείου του Ζαλόγγου, ως τόπος της γυναικείας αντίστασης για ελευθερία και χορευτικό εργαστήριο.
Την Τρίτη 09-04-2024, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή με συνοδό την εκπαιδευτικό κα Θάλεια Δημοθεοδώρου και πρώτη στάση στο μνημείο του Ζαλόγγου όπου οι μαθητές/μαθήτριες δημιούργησαν Land art και χόρεψαν το χορό του Ζαλόγγου. Επόμενος σταθμός η Πάργα, με περιήγηση στην πόλη μέχρι το κάστρο.
Την Τετάρτη 10-04-2024, το πρωί στο σχολείο έγινε εικαστικό εργαστήριο. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Άρτας με «κυνήγι θησαυρού» μια δραστηριότητα σχεδιασμένη από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Άννα Πρέντζα. Στην Παρηγορήτρια οι μαθητές/μαθήτριες του "Εφηβικού Ψαλτικού Χορού", με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κο Παναγιώτη Γιαννούτσο, μας υποδέχτηκαν με ψαλμωδία. Η περιήγηση της πόλης ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Καραϊσκάκη, όπου οι μαθητές και μαθήτριες του Εκπαιδευτικού Ομίλου συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς, κα Αναστασία Σταύρου, κο Παναγιώτη Γιαννούτσο και κο Σπήλιο Κούνα, μας περίμεναν για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί το συμβολικό αντιστασιακό τραγούδι "Bella Chao".
Την Πέμπτη 11-04-2024, πραγματοποιήσαμε εκδρομή, με συνοδό την εκπαιδευτικό κα Θεοδοσία Χαβέλα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ''Θεόδωρος Παπαγιάννης'' στο Ελληνικό και στη συνέχεια στα Ιωάννινα περιηγηθήκαμε στη παλιά πόλη και στο Ιτς Καλέ.
Την Παρασκευή 12-04-2024, το πρωί στο σχολείο πραγματοποιήθηκε δημιουργικό εργαστήριο. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Την φιλοξενούμενη ομάδα συνόδευσε η κα Θεοδοσία Χαβέλα. Ταυτόχρονα στο σχολείο στήθηκε έκθεση με όλες τις δημιουργίες και εργασίες των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τις δύο τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνάντησης, σε όλο το σχολείο. Ακολούθησε μία αποχαιρετιστήρια γιορτή με τη συμμετοχή όλου του σχολείου με ζωντανή μουσική από το μουσικό μαθητικό σχήμα του σχολείου μας "No group".
Το Σάββατο 13-04-2024, η γαλλική ομάδα αναχώρησε για τον τόπο της με όμορφες εικόνες και εμπειρίες από το σχολείο μας και την περιοχή μας. Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των μαθητών μας και των μαθητριών μας για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, συγχαίρουμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου που συμμετείχαν και στήριξαν τις δραστηριότητες της εβδομάδας.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Nathalie Poupard
Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καστοριά, 27 Μαρτίου 2024
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Ανακυκλώνω-Προστατεύω τον πλανήτη» πραγματοποιήσαμε με τους/τις μαθητές/τριες της Β΄Γυμνασίου ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καστοριά. Επισκεφθήκαμε το Νεολιθικό Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό Καστοριάς, ένα Ανοιχτό Μουσείο που ταξιδεύει τους επισκέπτες στο χρόνο και δίνει μια ιδέα για το πώς έμοιαζε ένα νεολιθικό χωριό δίπλα στη λίμνη περίπου 7.500 χρόνια πριν, καθώς αναπαριστά μια εικόνα της νεολιθικής ζωής, βασισμένη στα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας. Ξεναγηθήκαμε, επίσης στο Σπήλαιο του Δράκου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της χώρας, όπου σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων στολίζουν τις 10 μικρές και μεγάλες αίθουσές του και οι 7 υπόγειες λίμνες, σε ένα μήκος 300 μέτρων επισκέψιμης διαδρομής, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη του. Τέλος, απολαύσαμε την ομορφιά και τη γαλήνη της λίμνης Ορεστιάδας κάνοντας βόλτα στη γραφική Νότια παραλία της πόλης.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Αναστασία Γιαννάκου Όλγα Λιόντου Άννα Πρέντζα
Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετέχει στο Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση», που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων στο πλαίσιο της δημοτικής πλατφόρμας για την επιβράβευση της ανακύκλωσης Followgreen (www.followgreen.gr/arta), σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Ο σχολικός μαραθώνιος ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2024. Στόχος του μαραθωνίου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών γύρω από την ανακύκλωση και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί καλούμαστε να ανακυκλώνουμε χαρτί, πλαστικό και μπαταρίες στους ειδικούς πράσινους κάδους για Χαρτί και Πλαστικό και τον κάδο ΑΦΗΣ για μπαταρίες, που έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους του σχολείου μας.
Υλικά για ανακύκλωση
Χαρτί • Βιβλία, Τετράδια ( χωρίς εξώφυλλο ή σπιράλ), Χαρτί Α4, Σχολικά έντυπα • Περιοδικά - Εφημερίδες • Λοιπά έντυπα π.χ. από ΔΕΚΟ • Μικρές μη ογκώδεις χάρτινες συσκευασίες • ΟΧΙ: Συσκευασίες τύπου τετραπάκ π.χ. γάλακτος, χυμών
Πλαστικό • Πλαστικά μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, σαμπουάν.... • Πλαστικά καπάκια από οποιαδήποτε μπουκάλια
Τα μπουκάλια θα πρέπει να είναι άδεια από περιεχόμενο και να ΣΥΜΠΙΕΖΟΝΤΑΙ.
Μπαταρίες Όλα τα είδη φορητών μπαταριών (δηλαδή βάρους περίπου μέχρι 1500 γραμμάρια), είτε είναι πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες).
Η διαδικασία
Τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό) συγκεντρώνονται σε σακούλες εντός των ειδικών κάδων. Όταν γεμίσει η σακούλα που βρίσκεται εντός του κάδου, μεταφέρεται από την ομάδα ανακύκλωσης σε ειδικό χώρο αποθήκευσης και τοποθετείται νέα σακούλα στον κάδο. Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτιού και πλαστικού) θα γίνεται με ευθύνη του Δήμου Αρταίων, ενώ η συλλογή μπαταριών από την εταιρεία ΑΦΗΣ. Η επίδοση του σχολείου μετριέται σε πόντους, οι οποίοι συγκεντρώνονται με βάση το βάρος (σε κιλά) των υλικών που συγκεντρώνουμε ανακυκλώνοντας. Το άδειασμα του κάδου πιστοποιείται από τη Διεύθυνση Kαθαριότητας του Δήμου και την εταιρεία ΑΦΗΣ και υπολογίζεται σε πόντους ανά κιλό. Ειδικότερα:
Τα σχολεία συγκεντρώνουν πόντους και από δωρεές των μελών της πλατφόρμας, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι γονείς/ κηδεμόνες. Κάθε μέλος του followgreen μπορεί να δωρίσει στο σχολείο έως 100 πόντους μηνιαίως. Οι παραπάνω πόντοι αθροίζονται και διαιρούνται με τους μαθητές/τριες του σχολείου. Το άθροισμα των πόντων των ανακυκλώσιμων υλικών και των πόντων της δωρεάς, αποτελεί και το δείκτη επίδοσης του σχολείου, που θα καταγράφεται online στην ειδική σελίδα «ΣΧΟΛΕΙΑ» www.followgreen.gr/arta/ contest Η σελίδα αυτή είναι προσβάσιμη από κάθε επισκέπτη του www.followgreen.gr/arta αλλά η δωρεά πόντων γίνεται αποκλειστικά από τα μέλη της πλατφόρμας.
Κατάταξη- Βραβεία – Απονομή
H επίσημη ανακοίνωση της τελικής κατάταξης των σχολείων θα γίνει με τη λήξη του μαραθωνίου, στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr/arta/ contest. Όλα τα σχολεία θα επιβραβευθούν για τη συμμετοχή τους σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο. Επιπλέον, τα σχολεία που θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις θα λάβουν χρηστικά δώρα για τη διάκριση τους.
Εκπαιδευτική Εκδρομή Β΄ και Γ΄ Λυκείου στη Θεσσαλονίκη
Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές /τριες της Γ΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδρομής, την Πέμπτη 30/11/2023 παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση « Όποιος θέλει να χωρίσει ας σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Την Παρασκευή το πρωί ξεναγήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ενημερώθηκαν για την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας, το πρόγραμμα σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης από την κ. Κόνιαρη Δήμητρα και τον κ. Βασιλείου Βασίλειο, μέλη ΕΔΙΠ του Τμήματος. Το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου παρακολούθησαν συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Η μπαρόκ μουσική είχε την τιμητική της σε μία συναυλία που η Κ.Ο.Θ. υποδέχτηκε τον σπουδαίο βιρτουόζο του μαντολίνου, τον Ισραηλινό Avi Avital, και τον Γάλλο μαέστρο και φλαουτίστα Alexis Kossenko, που συναρπάζει κοινό και κριτικούς σε κάθε του εμφάνιση. Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα των Μπαχ, Βιβάλντι και Μποκερίνι.
Το Σάββατο επισκέφθηκαν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων όπου βίωσαν μια ενδιαφέρουσα οπτική, σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία διασκεδάζοντας με αμέτρητες, οπτικές, διαδραστικές και φωτογραφικές ψευδαισθήσεις! Αμέσως μετά επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενείται η Αναδρομική έκθεση Γιάννης Γαϊτης: 100 χρόνια από τη γέννησή του. Είχαν μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας και επαφής με γνωστά και μη έργα του μεγάλου αυτού Έλληνα καλλιτέχνη, αντικείμενα και αρχειακό υλικό.
Την Κυριακή ξεναγήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται έκθεση σπάνιων ελληνικών στρατιωτικών στολών, έκθεση οπλισμού, παρασήμων και μεταλλίων, καθώς και οι εντυπωσιακές συλλογές «Μνήμες από τη νεότερη ελληνική ιστορία» και «Έτσι πολεμήσαμε το 1940 – ΄41» που περιλαμβάνουν 7.500 πρωτότυπα κειμήλια, πίνακες, φωτογραφίες, έγγραφα, εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία από την Επανάσταση του 1821 έως το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην έκθεση παρουσιάζεται και ο σημαντικός ρόλος της γυναίκας στο Έπος του '40 και στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τα προσωπικά αντικείμενα της τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο και της Λέλας Καραγιάννη. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την άψογη συμπεριφορά και τη συνεργασία! Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Άννα Πρέντζα Ευγενία Τούρκα Αθανάσιος Μουχταρίδης
Βράβευση 6ου Μαθ. Διαγωνισμού Ψηφ. Δημιουργίας: Οδική Ασφάλεια-Κοινή Ευθύνη, Αθήνα 10 Νοεμβρίου 2023
Με μεγάλο ενθουσιασμό και συμμετοχή μαθητών από σχολεία όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εκδήλωση Βράβευσης του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Παντού και Πάντα» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.
Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίησή των μαθητών και μαθητριών στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων (Ταινία, Βίντεο Σποτ, Eφαρμογή με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0). Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Αθήνα και παρουσίασαν τις βραβευμένες δημιουργίες τους οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην ασφαλή κινητικότητα για κάθε κατηγορία χρήστη του οδικού δικτύου. Οι δημιουργίες των παιδιών συνδύασαν πρωτότυπο σενάριο, εντυπωσιακές εικόνες, μουσική, παιχνίδια και ψηφιακά μέσα και μετέφεραν με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο ισχυρά κοινωνικά μηνύματα.
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στον διαγωνισμό με τη β' τάξη γυμνασίου (Σχολ. Έτος 2023-24) όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «ταινία» με τη μικρού μήκους ταινία με τίτλο: «Στη μοτοσυκλέτα φοράμε πάντα κράνος».
Την Τελετή Βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους και απένειμαν βραβεία οι:
Κυρία Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου– Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου – Πρόεδρος Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας – Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών,αρμόδια για θέματα Μεταφορών
Κύριος Παναγιώτης Παπανικόλας – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Ολυμπία Οδός» Α.Ε.
Εναρκτήριο χαιρετισμό και απονομή βραβείων έκαναν οι οικοδέσποινες της τελετής, κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠΑΙΘA.
Η κυρία Μυλωνά συγκινημένη αναφέρθηκε στον αείμνηστο κύριο Τσιμπόγλου και ολοκλήρωσε το καλωσόρισμα των μαθητών λέγοντας «Σήμερα, έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τους πλέον αρμόδιους για θέματα Οδικής Ασφάλειας που διαμορφώνουν πολιτικές για την προστασία σας στο οδικό δίκτυο. Και, μαζί με αυτούς, θα έχουμε τη χαρά να σας απονείμουμε τα βραβεία που σας αξίζουν. Είμαι πολύ συγκινημένη από την παρουσία όλων σας εδώ σε μια προσπάθεια για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», ενώ η κυρία Παπαδημητρίου συνεχάρη τους μαθητές λέγοντας «[...]θα ήθελα όλοι μαζί να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια σε εσάς, στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους υπεύθυνους πολίτες του αύριο. [...] Η δική σας συμμετοχή ανέδειξε την ιδιαίτερη αξία που έχουν οι κανόνες Οδικής Ασφάλειας – είτε είμαστε πεζοί, επιβάτες ή ποδηλάτες – για να προστατεύουμε και να προστατευόμαστε, την κοινή μας ευθύνη για τη βελτίωση των συνθηκών στο δρόμο και τη σημασία της στη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων, ενεργών και υπεύθυνων πολιτών».
Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Μιχαηλίδου στην ομιλία της, απευθυνόμενη στους μαθητές,τόνισε τη σημασία του Διαγωνισμού και της συνέπειάς του αναφέροντας: «Για εμάς, ο θεσμός πλέον αυτών των βραβείων είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί καταφέρνει και συνδυάζει την ασφάλεια με τον υπεύθυνο πολίτη. Η συμμετοχή των παιδιών κάθε ηλικίας για 6η συνεχόμενη χρονιά δηλώνει τη συνέπεια σε κάτι το οποίο είναι ευθύνη όλων μας:Του να προσέχουμε το πότε η ελευθερία η δική μας μπορεί να εισέρχεται στην ελευθερία του διπλανού μας. Και για αυτό όλο το κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας είναι κάτι που μας αφορά».
Στη συνέχεια η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κα Αλεξοπούλου, κατά το χαιρετισμό της συνεχάρη το Ινστιτούτο τονίζοντας συγχρόνως τη σημασία των προτύπων για τα παιδιά και ανέφερε:
«[...] Θέλω για πολλοστή φορά να συγχαρώ για την πρωτοβουλία το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και προσωπικά βέβαια την Πρόεδρό του, κυρία Βάσω Μυλωνά. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Οδική Ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Παιδεία, Αστυνόμευση, Υποδομές. Ως μητέρα κι εγώ μιας μικρής μαθήτριας Πρώτης Δημοτικού, αντιλαμβάνομαι καθημερινά πως τα παιδιά μας τα διδάσκουμε εμπράκτως, είτε ως γονείς είτε ως δάσκαλοι είτε ως κοινωνικό σύνολο. [...] Όπως ίσως γνωρίζετε, σε όλα τα παιδιά, μέχρι περίπου την ηλικία των 16 ετών, αναπτύσσονται ακόμη τα αισθητήρια όργανα που φθάνουν σε πλήρη λειτουργία κοντά στη φάση της ενηλικίωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν να κατανοούμε ως κηδεμόνες πως πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτους χρήστες της οδού καθώς τόσο η αντίληψή τους όσο και η παιδεία τους αναπτύσσονται και εξελίσσονται ακόμη αντίστοιχα. [...]»
Ο κος Λαζαρίδης ως Πρόεδρος της ΕΜΕ Οδικής Ασφάλειας της Βουλής τόνισε πως για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον η καλλιέργεια οδηγικής συμπεριφοράς οφείλουμε να ξεκινάει από τα παιδιά μας, ενώ χαρακτήρισε το έργο του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικό.
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠΑΙΘA κα. Μόνικα Καραμαλάκου – Λάππα εστίασε στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας για την κοινωνία και μίλησε για τη σημαντική συνεργασία με το Ινστιτούτο λέγοντας «Στην προσπάθειά μας αυτή χαιρόμαστε να έχουμε ως αρωγούς σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους όπως το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»».
Όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι εξήραν τις εξαιρετικές δημιουργίες των παιδιών που έλαβαν μέρος στους Διαγωνισμούς,για τα σημαντικά κοινωνικά μηνύματα αλλά και στο ρόλο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στην καλλιέργεια κουλτούρας Oδικής Ασφάλειας από την πρώιμη παιδική ηλικία.
Οι μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν τη χαρά να δουν από κοντά τον Ιππότη Ευγένιο, την αγαπημένη μασκότ του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», που μεταδίδει στα παιδιά αξίες για την ευγένεια και τον πολιτισμό στο δρόμο, ενώ ξεχωριστό χρώμα στην Τελετή έδωσε η παρουσία της ορχήστρας και της χορωδίας μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας που ερμήνευσαν ελπιδοφόρα και αισιόδοξα τραγούδια καθώς και το τραγούδι του Ι.Ο.ΑΣ. «Νέα αρχή» που έχει συνθέσει ο αδελφός του Πάνου, Γιώργος Μυλωνάς.
Μεγάλος υποστηρικτής του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας για μια ακόμα χρονιά ήταν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Η κυρία Ρεβέκκα Τούτουζα, εκπροσωπώντας τη Γενική Διευθύντριατης ΕΑΕΕ κυρία Ελίνα Παπασπυροπούλου,στο χαιρετισμό της επισήμανε τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού ως εργαλείου για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να μάθουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη και η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.
Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της κυρία Ειρήνη Παυλάκου για τη θερμή φιλοξενία. Στο χαιρετισμό της η ίδια ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ως Βιβλιοθήκη -και μάλιστα Εθνική- μέσα στους στόχους μας είναι η γνώση, η εκπαίδευση και η κουλτούρα. Χαιρόμαστε λοιπόν που γίνεται αυτή η εκδήλωση σε αυτόν το χώρο διότι προωθείται η κουλτούρα και η εκπαίδευση από τα παιδιά μας».
Το συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι Δανάη Σταύρου και Νίκη Καρατσώρη από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και οι Άλκηστις Πουλοπούλου, Γεωργία Μουτζουροπούλου και Ευάγγελος Νικολιδάκης από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.
Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ινστιτούτου στο YouTube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο παρακάτω:
Οι βραβευμένες μαθητικές δημιουργίες και αποσπάσματα από την εκδήλωση θα προβληθούν στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στη Βουλή-Τηλεόραση.
Τα σχολεία που διακρίθηκαν ανά κατηγορία είναι τα εξής:
Βραβεία Πρωτοβάθμιας – Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ»
Κατηγορία Ψηφιακής Δημιουργίας 1ο βραβείο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου 2ο βραβείο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών 3ο βραβείο 1ο Νηπιαγωγείο Σερρών & Νηπιαγωγείο Νέου Σουλίου Σερρών
Κατηγορία Βίντεο Σποτ 1ο βραβείο 5ο Νηπιαγωγείο Λουτρακίου 2ο βραβείο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σάμου 3ο βραβείο Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη
Κατηγορία Ταινίας 1ο βραβείο 7ο Δημοτικό Ασπροπύργου 2ο βραβείο 2ο Δημοτικό Αγίου Στεφάνου 3ο βραβείο 1ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου
Κατηγορία Ψηφιακής Εφαρμογής 1ο βραβείο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων 2ο βραβείο ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω
Κατηγορία Βίντεο Σποτ 1ο βραβείο Πρότυπο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης 2ο βραβείο 1ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου 3ο βραβείο ΔΕΛΑΣΑΛ
Κατηγορία Ταινίας 1ο βραβείο 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών 2ο βραβείο Μουσικό Σχολείο Άρτας 3ο βραβείο ΕΝΕΕΓΥΛ Κορωπίου
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς και Οργανισμούς που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια. Η ενθουσιώδης συμμετοχή και η θετική ανταπόκριση όλων, με πρωταγωνιστές τους μαθητές, για μια ακόμα φορά μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία για έναν μέλλον καλύτερο και έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα!
Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Β' Γυμνασίου, Αθήνα, Πέμπτη 9 έως Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023
Στις 9 του Νοέμβρη του 2023 το Μουσικό Σχολείο Άρτας και συγκεκριμένα η β' τάξη του Γυμνασίου, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, με την ευκαιρία της βράβευσής της από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η βράβευση αφορούσε τη συμμετοχή και διάκρισή της στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας με τίτλο: «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη», όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «ταινία» με τη μικρού μήκους ταινία με τίτλο: «Στη μοτοσυκλέτα φοράμε πάντα κράνος».
Με την ευκαιρία της επίσκεψης οι μαθητές και οι μαθήτριες το βράδυ της Πέμπτης παρακολούθησαν στο Θέατρο Βρετάνια το εξαιρετικό θεατρικό έργο «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του καθηγητή Τζον Κίττινγκ.
Το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετείχαν στη βράβευση που διοργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πύργου των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά απένειμε το βραβείο στο σχολείο μας και να μας ευχαρίστησε για την πολυετή συνεργασία μας και την φετινή μας συμμετοχή. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας από τα στελέχη του Ινστιτούτου κάνοντας χρήση μιας σειράς εξειδικευμένων εκπαιδευτικών εργαλείων, ψηφιακών και μη. Τέλος ξεναγήθηκαν στην Εθνική βιβλιοθήκη και στους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το βράδυ της Παρασκευής παρακολουθήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την εξαιρετική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τίτλο «Μουσική – Ποίηση» σε έργα Άλκη Μπαλτά, Ντάνιελ Φρέιμπεργκ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς με σολίστες τον βιολοντσελίστα Αστέριο Πούφτη και τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και διεύθυνση Άλκη Μπαλτά. Στην απαγγελία των ποιημάτων απολαύσαμε τον υπέροχο Δημήτρη Καταλειφό. Το πρωί του Σαββάτου ολοκληρώσαμε την τριήμερη εκπαιδευτική μας εκδρομή με την επίσκεψή μας στον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Γιαννούτσος Ανθούλα Ζιώρη Θεοδοσία Χαβέλα
10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, Δράσεις Μουσικού Σχολείου Άρτας, 29 Σεπτεμβρίου 2023
Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της 10ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και με κοινό κεντρικό σύνθημα «Η κίνηση δίνει ζωή», ο σύλλογος εκπαιδευτικών και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας σχεδίασαν και υλοποίησαν δραστηριότητες με στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:
-Ποδηλατοβόλτα με αφετηρία την πόλη της Άρτας, τερματισμό στο Μουσικό Σχολείο και επιστροφή στην πόλη της Άρτας.
-Αγώνες σκακιού με τη συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και σκακιστικός αγώνας «Σιμουλτανέ» μεταξύ μαθητών/τριών και αθλητή σκακιού.
-Αγώνες πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης μεταξύ ομάδων του σχολείου.
-Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου με μαθητές του Γυμνασίου Φιλοθέηςστο γήπεδο της Φιλοθέης.
-Πεζοπορία στην περιοχή της Φιλοθέης.
-Εργαστήριο δημιουργίας θεματικής αφίσας όπου αποτυπώθηκαν τα μηνύματα των μαθητών/τριών για την ημέρα.
-Σεμινάριο πρώτων βοηθειών για τους/τις μαθητές/τριες του Λυκείου από Επαγγελματίες Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Άρτας.
Ευχαριστούμε το Τμήμα Τροχαίας Άρτας που συνέβαλε στην ασφαλή διεξαγωγή της ποδηλατοβόλτας, το Επιμελητήριο Άρτας που μας διέθεσε τις σκακιέρες και το Βασίλη Κούλη, αθλητή του Τμήματος σκακιού του Αθλητικού Συλλόγου «Πύρρος» Άρτας για τη συμμετοχή του στο σκακιστικό αγώνα «Σιμουλτανέ». Ευχαριστούμε, επίσης, τις κυρίες: Καϊντάση Ηλιάνα, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Άρτας, Τζουβάρα Στυλιανή, Υπεύθυνη Γραφείου Εκπ/σης του Γ.Ν.Άρτας, Βούρτσα Ολυμπία, Νοσηλεύτρια Χειρουργείου του Γ.Ν.Άρτας, Ζέρβα Αρετή, Νοσηλεύτρια Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Κέντρου Υγείας Άρτας, Ραβανού Στέλλα, Νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Άρτας και Βούδρη Ελένη, Νοσηλεύτρια Δημόσιας Υγείας/ Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Κέντρου Υγείας Άρτας που πραγματοποίησαν το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών.
Ευχαριστούμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες.
Συμμετοχή - Ημερίδα Εθν. Λυρικής Σκηνής, Το Λυρικό Θέατρο ως εκπ/κό εργαλείο, 30 Ιουνίου 2023
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-23, το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε σε ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε το τμήμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το πρόγραμμα που έφερε τον τίτλο «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία», είχε ως στόχο να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της χώρας πιο κοντά στο Λυρικό θέατρο. Στις 10 και 11 Μαΐου λοιπόν, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, μια μεγάλη ομάδα στελεχών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που υλοποίησε το πρόγραμμα στο σχολείο μας όπως επίσης και στο 3ο Γυμνάσιο Άρτας.
Η Εθνική Λυρική σκηνή ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας την παράσταση «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ. και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική παράσταση συνοδευόταν από μια σειρά από στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που είχαν ως σκοπό να φέρουν κοντά τα παιδιά με τα διαφορετικά στοιχεία, που αποτελούν το πολύπλοκο παζλ μιας παράστασης λυρικού θεάτρου όπως είναι η μουσική, ο λόγος, τα σκηνικά, η κίνηση και ο συνδυασμός τους.
Με αφορμή τη λήξη του προγράμματος, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, είχαμε την χαρά να προσκληθούμε, ώστε να συμμετέχουμε στην ημερίδα με τίτλο «Το Λυρικό Θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο», που διοργάνωσε το τμήμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής και πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής, στο νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην ημερίδα μίλησαν οι συντελεστές του προγράμματος, οι άνθρωποι που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στη συνέχεια έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες σχετικά με την επίδραση που είχε το πρόγραμμα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, ως μια ανατροφοδότηση για το σχεδιασμό των μελλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ημερίδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Λυρικό Θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο τέλος της ημερίδας είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε ξανά ολόκληρη την παράσταση που παρουσιάστηκε για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικούς.
Ευχαριστούμε τους συντελεστές του προγράμματος και όλα τα στελέχη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την φιλοξενία και την ενδιαφέρουσα ημερίδα, καθώς και για το εξαιρετικό πρόγραμμα που πήραμε μέρος. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις τη νέα σχολική χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Γιαννούτσος Αναστασία Σταύρου
Συναυλία συνόλων παραδοσιακής μουσικής - Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, 21 Ιουνίου 2023
Φωτογραφικό υλικό από τη συναυλία των συνόλων παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Άρτας, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023 (Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής), στην πλατεία Μόραλη (Δημοτική Πινακοθήκη) στην Άρτα. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Καμπόλης, Παναγιώτης Κατσικλής, Αχιλλέας Τίγκας, Ηλίας Λένης, Γιώργος Αγγέλης
Η «Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, 11 - 12 Μαΐου 2023
Το διήμερο 11 και 12 Μαΐου 2023, το Μουσικό Σχολείο Άρτας φιλοξένησε την Εθνική Λυρική Σκηνή και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία» του τομέα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων του οργανισμού.
Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των εφήβων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική παράσταση όπερας. Η εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή της όπερας, σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με τον χώρο, αλλά και η ενθάρρυνση του καλλιτεχνικού πειραματισμού και της ανακάλυψης μέσα από την πολυεπίπεδη και διακαλλιτεχνική φύση του είδους της όπερας, είναι κεντρικοί άξονες του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία είναι εδώ για να συστήσει την όπερα ως ένα δίκτυο ανάλογο της σχολικής κοινότητας, όπου η συνομιλία, το «μοίρασμα» και το αίσθημα του ανήκειν είναι δομικά συστατικά της ελεύθερης έκφρασης, της εξέλιξης και της ανάπτυξης.(Σημείωμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)
Την πρώτη μέρα της δράσης οι εκπαιδευτές/τριες του προγράμματος μαζί με μέλη της ορχήστρας και κάποιους/ες μονωδούς, επισκέφτηκαν το σχολείο μας και πραγματοποίησαν 4 διαφορετικά εργαστήρια: ομαδικού τραγουδιού, μουσικής και ηχοτοπίων, εικαστικών και σκηνογραφίας και ρυθμικής απαγγελίας, υποκριτικής και κίνησης. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια (4 διδακτικές ώρες) πραγματοποιούνται με πολλαπλούς εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς στόχους, όπως είναι η γνωριμία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών με τη διαδικασία παραγωγής καλλιτεχνικού υλικού για μια παράσταση όπερας, η μετάδοση εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθοδολογιών σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά και η εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων σε τομείς της όπερας. Επιπλέον, τα εργαστήρια έχουν στόχο να προετοιμάσουν τους μαθητές για την ενεργή καλλιτεχνική συμμετοχή τους στην παράσταση.
Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν την όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, βασισμένο στο πρωτότυπο ποιητικό κείμενο των Ανρί Μεγιάκ [Henri Meilhac] και Λυντοβίκ Αλεβύ [Ludovic Halévy], και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η παράσταση τοποθετεί τον μύθο της Ωραίας Ελένης στη σημερινή εποχή και μέσα από αυτόν πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων, τα οποία συνιστούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης προβληματικής των εφήβων. (Από το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του προγράμματος)
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί της Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ και τον Νίκο Αποστολόπουλο για τη χρήση της αίθουσας «Διώνη» και όλη την συνεργασία, το Επιμελητήριο Άρτας, τον Δήμο Αρταίων και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την παροχή ενημερωτικού υλικού που προσφέραμε στα φιλοξενούμενα μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας και τον πρόεδρό του κ Κώστα Σακκά για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και μαθητριών μας στο χώρο της συναυλίας.
Τέλος ευχαριστούμε όλα τα μέλη του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία» και το τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές δράσεις» για την προσφορά του εξαιρετικά σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος στο σχολείο μας.
Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Γιαννούτσος Αναστασία Σταύρου Ανθούλα Ζιώρη
Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για το πρόγραμμα "Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία", που υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, από τον τομέα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 11 και 12 Μαΐου 2023: video
Συμμετοχή Μουσικού Σχολείου Άρτας στο 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
H Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας θέλησε να δημιουργήσει μία ρομποτική κατασκευή στα πλαίσια του μαθήματος πληροφορικής και να συμμετάσχει στο 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Συγκεκριμένα το ρομπότ που δημιούργησαν οι μαθητές είναι σε θέση να εξερευνεί και να βγαίνει από έναν λαβύρινθο χρησιμοποιώντας τους ψηφιακούς αισθητήρες υπερήχων Mindstorms EV3 UltrasonicSensors,οι οποίοι παράγουν ηχητικά κύματα και διαβάζουν την ηχώ τους για τον εντοπισμό και τη μέτρηση της απόστασης από αντικείμενα. O υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Άρτας Τσάιμος Άρης κλάδου ΠΕ86, συγχαίρει τους μαθητές για τον ζήλο και την αγάπη που έδειξαν, καθώς και για τις πρωτότυπες ιδέες που είχαν κατά την διάρκεια υλοποίησης της κατασκευής.
Συμμετοχή Μουσικού Σχολείου Άρτας στο 7ο Φεστιβάλ Άδοντες κ ψάλλοντες εν τη καρδία, 5-8 Μαΐου 2023
Για άλλη μια χρονιά το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο 7ο Φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία», που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης / Αντιπεριφέρεια Καβάλας, την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, την Δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας και πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2023.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και συνεργάστηκαν με παιδιά από μουσικά σχολεία όλης της χώρας. Η συμμετοχή των παιδιών μας στο συγκεκριμένο φεστιβάλ αλλά και σε όλες τις παρόμοιες διοργανώσεις, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία με σημαντική συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Ανθούλα Ζιώρη Παναγιώτης Γιαννούτσος Αναστασία Σταύρου Κωνσταντίνα Τόλη
Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του φεστιβάλ και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό: blog
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο 8ο φεστιβάλ Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων, 4-7 Μαΐου 2023
Από την Πέμπτη 4 Μαΐου μέχρι και τη Κυριακή 7 Μαΐου το μουσικό σχολείο Άρτας βρέθηκε στην ετήσια συνάντηση μουσικών σχολείων στη πόλη της Ξάνθης. Το Μουσικό Σχολείο εκπροσώπησαν τέσσερα μουσικά σύνολα: α) το Λαϊκό-Ρεμπέτικο (με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Μανωλάτο Δημήτρη), β) το Παραδοσιακό (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Λένη Ηλία και τον κ. Κατσικλή Παναγιώτη, γ) το Jazz (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Μπαλαούρα Χρήστο και τον κ. Χαρίτο Γιώργο) και δ) το Ευρωπαϊκό (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Θεοχάρη Αλέξανδρο, την κ. Τσιάβου Σίλα και την κ. Μιμίκου Δήμητρα) με σύνολο 65 μαθητές και 10 καθηγητές.
Το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου τα μουσικά σύνολα του σχολείου έδωσαν παράσταση στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου Ελλισώ, όπως και το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, Κέρκυρας και Σιάτιστας, με πλήθος κόσμου και σχολείων να απολαμβάνουν το πρόγραμμα του κάθε σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές διαχωρίστηκαν σε ορχήστρα (με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Κυπουργό) και χορωδία (με υπεύθυνη τη κ. Εριφύλη Δαμιανού) καθώς και στα βιωματικά εργαστήρια με τους Ross Daly (παραδοσιακό), Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά), Χριστεφανία Λουκίδου (παραδοσιακό τραγούδι), Juanjo Belchi (κιθάρες) και Γιώργο Κοντραφούρη (jazz).
Το Σάββατο 6 Μαΐου, το απόγευμα, μια εξαιρετική συναυλία σήμανε το τέλος του φεστιβάλ με πάνω από 1200 μαθητές από όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας να συμπράττουν σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα με μαέστρο τον κ. Νίκο Κυπουργό. Μοναδική η εμπειρία για τους μαθητές αλλά και για τους καθηγητές η συμμετοχή του σχολείου στο Φεστιβάλ της Ξάνθης.
Γράφουν τα sites για το φεστιβάλ στη Ξάνθη: «Μια υπέροχη γιορτή, την πρώτη εβδομάδα του Μάη, επισφραγίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, μπροστά από το Δημαρχείο, με τη συναυλία όλων των μαθητών, Ελλήνων και ξένων, που συμμετείχαν στην όγδοη διοργάνωση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων».
Περί τους 1200 μαθητές, από 19 Μουσικά Σχολεία της χώρας και τέσσερα, από πόλεις της Ισπανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, «πλημμύρισαν» για μια εβδομάδα την πόλη με τις μουσικές, τη νεανική τους αύρα, την ορμή και τα φωτεινά τους χαμόγελα.
Η Ξάνθη, για άλλη μια φορά έγινε σημείο πολιτιστικής δράσης και «ντύθηκε» κι αυτή τα γιορτινά της, για να υποδεχτεί μαθητές, συνοδούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και επισκέπτες που δεν έχασαν την ευκαιρία να πάρουν μία γενναία γεύση από τον πιο ιδιαίτερο πολιτιστικό θεσμό που «γέννησε» η πόλη.
Και την τελευταία ημέρα, το απόγευμα του Σαββάτου, ο διεθνούς φήμης συνθέτης Νίκος Κυπουργός «οδήγησε», με την αγάπη και τη βαθιά μουσική σχέση που έχει αναπτύξει με τους νέους, τη μεγάλη ορχήστρα των Μουσικών Σχολείων, στην οποία συμμετείχαν οι υπέροχες Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, προσφέροντας ένα εξαιρετικό φινάλε».
Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του φεστιβάλ και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό: blog
Δράσεις Μ.Σ. Άρτας στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, 17-18 Μαρτίου 2023
Ενημέρωση για δωρεά μουσικών οργάνων Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Ζοζέφ Μιζάν και στην Άννα Μιζάν, παιδιά του τελευταίου επιζήσαντος του Ολοκαυτώματος Εβραίου της Άρτας, Ισαάκ Μιζάν, που δώρισαν πρόσφατα τα παρακάτω όργανα στο σχολείο μας: - Drum Set Pearl Roadshow RS525SC Jet Black (1) - Dimanery Triangle 13cm with Beater (1) - Glokenspiel Thoman (2) - Βάση- Γερανό GRANITE B-3W (1)
Δράσεις Μουσικού Σχολείου Άρτας στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας Με αφορμή τη δωρεά των οργάνων και τη βράβευση της ταινίας «Ταξίδι στη μεγάλη νύχτα» στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» σχολικού έτους 2022-2023 και στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, την Παρασκευή 17 Μαρτίου και ώρα 13.00 υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την κα Άννα Μιζάν, τον Μπένι Μιζάν (Βενιαμίν Μιζάν), την Ανθή Λω Μιζάν και τον Νώε Γιουσουρούμ. Μαζί μας ήταν επίσης, η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας «Ταχυδρόμος Άρτας» κα Βίκυ Καινούργιου.
Έγινε προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη μεγάλη νύχτα» που βραβεύτηκε πρόσφατα στον Πανελλήνιο διαγωνισμό, και μίλησαν στο κοινό για την εμπειρία τους οι μαθήτριες Ανδριανή Χουλιάρα και Μαρία Παπαδοπούλου, ο μαθητής Γιώργος Νασιούλας και η υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Πρέντζα. Η κα Βίκυ Καινούργιου μας μετέφερε τη δική της εμπειρία από τη γνωριμία της με τον Ισαάκ Μιζάν, ενώ η κόρη του, Άννα Μιζάν, μίλησε για τη βαθιά σχέση του πατέρα της με την Άρτα.
Συμμετείχε το Μουσικό Σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κο Αβραάμ Παπαϊωάννου, τον κο Αχιλλέα Τίγκα, τον κο Αθανάσιο Μουχταρίδη και τον κο Ηλία Ψαλλίδα, με το παρακάτω πρόγραμμα: 1) "Adio Kerida" (Sephardic), 2) The Music of V (Α. Παπαϊωάννου), 3) Fog El Nakhal (στίχοι Α. Παπαϊωάννου)
Το Σάββατο 18-03-2023 και ώρα 11.30 στην αίθουσα «Σκουφάς» στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δήμου Αρταίων, με τίτλο «Η Άρτα θυμάται» η πρόεδρος του 15μελούς Μαρία Παπαδοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, μίλησε για το αποτύπωμα της μνήμης του ολοκαυτώματος στη νέα γενιά.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία της Γ΄ Γυμνασίου με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κο Δημήτριο Καμπόλη και την κα Αναστασία Σταύρου με το παρακάτω πρόγραμμα: 1) Tumpalalaika (Yiddish), 2) A la una, yo naci (Sephardic), 3) Una pastora yo ami (Sephardic).
Η Διευθύντρια Ανθούλα Ζιώρη
Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, 31 Μαρτίου 2023
Στις 31 του Μαρτίου του 2023 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μουσικά σύνολα των δύο σχολείων παρουσίασαν τη δουλειά τους. Από το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας παρουσιάστηκε το σύνολο παραδοσιακής μουσικής με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Ιάσωνα Αγγελινά, τον Τηλέμαχο Χαλαμούτη, και τον Δημήτρη Καλαντζή. Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσιάστηκε το σύνολο μουσικής Jazz με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Χρήστο Μπαλαούρα και τον Γιώργο Χαρίτο, το σύνολο λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Χαράλαμπο Σκαμνέλο, τον Δημήτρη Μανωλάτο και τον Ηλία Ψαλλίδα και το σύνολο παραδοσιακής μουσικής με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Παναγιώτη Κατσικλή, τον Ηλία Λένη, τον Αχιλλέα Τίγκα και τον Γιώργο Αγγέλη. Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας επίσης συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί Παύλος Ταγτεβερενίδης (διευθυντής), Παρασκευή Μάνου και Μαρία Γιώτα. Τέλος πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του εκπαιδευτικού Ανδρέα Σκιαδά στην ηχητική κάλυψη της συνάντησης και του εκπαιδευτικού Ηλία Ψαλλίδα που είχε την ευθύνη για τη συνολική οργάνωση της επίσκεψης.
Ευχαριστούμε τους/τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας για την επίσκεψη και για την πολύ όμορφη μουσική σύμπραξη.
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας
Πρόσθετο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο blog του σχολείου μας: σύνδεσμος
Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β' Γυμνασίου στο ΕΚΦΕ, 27 Μαρτίου 2023
Οι μαθητές της Β' τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας επισκέφθηκαν την Δευτέρα 27 Μαρτίου το ΕΚΦΕ Άρτας και παρακολούθησαν πειράματα στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικής και Χημείας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πειράματα που αφορούν την ύλη της υδροστατικής και ατμοσφαιρικής πίεσης. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη, όπως και όλες οι προηγούμενες, υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Ι LOVE SCIENCE , που ξεκίνησε πέρυσι. Ευχαριστούμε τον κ. Ευάγγελο Ζάμπα για την εξαιρετική συνεργασία. Για φωτογραφικό υλικό επισκεφτείτε εδώ: blog Οι εκπαιδευτικοί Ευγενία Τουρκα, Χημικός Γεωργια Τόλη, Φυσικός
Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, 21 Μαρτίου 2023
Στις 21 του Μαρτίου του 2023 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή μας σε πολυήμερη εκδρομή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Λυκείου από τη Σπάρτη επισκέφτηκαν το σχολείο μας, γνωρίστηκαν με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και παρουσίασαν μέρος του υλικού που είχαν ετοιμάσει στα μουσικά σύνολα ελεύθερης έκφρασης, συμπράττοντας με μουσικά σύνολα του δικού μας σχολείου, σε έναν πολύ ενδιαφέροντα μουσικό διάλογο. Τα σύνολα που έπαιξαν από το Μουσικό Σχολείο της Σπάρτης ήταν το σύνολο μουσικής ροκ και σύγχρονης Ελληνικής μουσικής με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Στέφανο Νταούλα και Γιώργο Μπλέτσα. Τα παιδιά συνόδευε επίσης ο συνάδελφος Ηλίας Ρεντίφης. Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσιάστηκαν κάποια από τα σύνολα ελεύθερης έκφρασης του Λυκείου και συγκεκριμένα το σύνολο φωνητικής μουσικής με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Αναστασία Σταύρου, το σύνολο μουσικής ροκ με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Χρήστο Μπαλαούρα, τον Γιώργο Χαρίτο και τον Γιώργο Αγγέλη και το σύνολο Ανατολικής μουσικής με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Αβραάμ Παπαϊωάννου, τον Αχιλλέα Τίγκα και τον Ηλία Ψαλλίδα. Τέλος πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του συναδέλφου Ανδρέα Σκιαδά στη οργάνωση και την ηχητική κάλυψη της συνάντησης.
Η μουσική σύμπραξη των δύο σχολείων είχε πολύ μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τα μουσικά σχολεία της χώρας αποτελούν ένα εκπαιδευτικό δίκτυο με πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά, του οποίου οι συμπράξεις μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στις επιμέρους εκπαιδευτικές κοινότητες.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης για την επίσκεψη και για την πολύ όμορφη μουσική σύμπραξη.
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας
Πρόσθετο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο blog του σχολείου μας: σύνδεσμος
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Tμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 13 Μαρτίου 2023
Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, στο πλαίσιο των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών, επισκέφτηκαν το Tμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωναννίνων, στους Κωστακιούς Άρτας.
Οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο «Ο κόσμος των ενώσεων του άνθρακα» και πειράματα επίδειξης σχετικά με την ποιοτική ανίχνευση κατιόντων σιδήρου, χαλκού, αργιλίου και ανθρακικών ανιόντων. Η παρουσίαση και η επίδειξη έγινε από την Επίκουρο του Τμήματος Γεωπονίας κ. Παρασκευή Μπέζα. Μετά πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης κ. Χριστίνας Θεοδωρίκα. Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να παρακολουθήσετε: blog Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Γεωργία Τόλη, Φυσικός Ευγενία Τούρκα, Χημικός
Εκπαιδευτική εκδρομή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 9 Μαρτίου 2023
Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα τη σχολική βία, που διοργάνωσε το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης (ΔΣΣΔ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (ΠΤΝ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την εποπτεία του κυρίου Θεόδωρου Θάνου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Τμήματος.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τάξεων του γυμνασίου συμμετείχαν με εικαστικά έργα, ατομικά, ομαδικά και με ψηφιακό κολάζ έργων τύπου stop motion, όλα ενταγμένα στη θεματική του σχολικού εκφοβισμού. Με την άφιξή μας στην πανεπιστημιούπολη μας υποδέχθηκαν οι φοιτήτριες του τμήματος, Δήμητρα Μυλωνά και Αναστασία Τσούρτη απόφοιτη του σχολείου μας, που μας συνόδευσαν σε όλη τη διάρκεια των δράσεων. Στο φουαγέ του αμφιθεάτρου περιηγηθήκαμε στην εικαστική έκθεση και στη συνέχεια μας υποδέχθηκαν στο αμφιθέατρο οι συντονίστριες κυρία Τατιανή Γκάτσα, ΕΔΙΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και η κυρία Παρασκευή Μπουκουβάλα, ΕΔΠ του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν για τις εμπειρίες τους μαθητές και μαθήτριες και ακολούθησε η προβολή των ψηφιακών έργων από σχολεία όλης της χώρας. Στο κλείσιμο της ημερίδας, κάλεσαν στο βήμα κάποιους από τους εκπαιδευτικούς συνοδούς. Μεταξύ αυτών μίλησε και η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Άρτας, κυρία Ανθούλα Ζιώρη. Τοποθετήθηκε τόσο στο θέμα της ενδοσχολικής βίας γενικά, στο ρόλο της μουσικής στην εκπαίδευση με αναφορά στο πρόγραμμα με τίτλο: «Η μουσική ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό» που υλοποίησε το Μουσικό Σχολείο Άρτας κατά το διδακτικό έτος 2014-2015 με τη συνεργασία 12 Δημοτικών Σχολείων του νομού Άρτας και βασική ιδέα, ότι η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού. Εύστοχα αναφέρθηκε στο θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων και της συνεργασίας στη μετά covid εποχή, στις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι μας μα πολύ περισσότερο οι μαθητές και οι μαθήτριες που επανεντάσσονται στις φυσικές συνθήκες του σχολείου που απαιτούν επαφή, επικοινωνία, συνεργασία, και στην ανάγκη στελέχωσης των σχολείων μας με ομάδες ειδικών που θα βοηθήσουν να αποβάλλουμε τις φοβίες που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας και να αναπτύξουμε τις κοινωνικές δεξιότητες που αποτελούν προϋπόθεση για αρμονική συνύπαρξη.
Στη συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος τα δύο τμήματα της Α΄ Γυμνασίου υποδέχθηκε ο κύριος Χάρης Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικής, στην αίθουσα Μουσικής του Τμήματος και αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στις δυνατότητες σπουδών που προσφέρει, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά των Μουσικών Σχολείων, στο πλεονέκτημα των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών που γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο και στη βοήθεια που τους προσφέρει στην προσέγγιση των μικρών παιδιών, στην ευεργετική επίδραση της μουσικής στον ψυχισμό μας και στην προσωπικότητά μας γενικότερα. Τα τμήματα της Β΄ και Γ΄ γυμνασίου επισκέφτηκαν διαδοχικά τα εργαστήρια Χαρακτικής και Ζωγραφικής του τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου εκεί συνάντησαν φοιτητές και φοιτήτριες να σκαλίζουν τις μήτρες χάραξης υψιτυπίας, να μελανώνουν και να τυπώνουν τις εργασίες τους. Εξήγησαν στα παιδιά τα στάδια δημιουργίας χαρακτικών τυπωμάτων, από τα σχέδια στο πέρασμα στις ξύλινες μήτρες, τον τρόπο χάραξης, το μελάνωμα, το τύπωμα. Επίδειξη σχετικά με κάποιες από τις τεχνικές της χαρακτικής, πραγματοποίησε η χαράκτρια- εικαστικός κυρία Γιάννα Καλογιάννη, που ανήκει στο ειδικό προσωπικό του εργαστηρίου. Στο εργαστήρι της ζωγραφικής η Κωνσταντίνα, προπτυχιακή φοιτήτρια και ο Απόστολος, μεταπτυχιακός φοιτητής, μίλησαν στους μαθητές και στις μαθήτριες για τις σπουδές με μοντέλο [=γρήγορο σκίτσο απόδοση του ανθρώπινου σώματος] και έδειξαν έργα με κάρβουνο και συνθέσεις με χρώμα. Εξήγησαν πώς διαχειρίζονται και υλοποιούν κάποια πρότζεκτ και τις διπλωματικές εργασίες και έδειξαν πολλά εικαστικά έργα δημιουργημένα με διαφορετικές τεχνικές. Διαδοχικά τα τμήματα όλων των τάξεων επισκέφτηκαν την ΘΕΣΠΙ, την θεατρική συντροφιά από φοιτητές και φοιτήτριες διαφορετικών σχολών και τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κοινό στοιχείο την αγάπη τους για το θέατρο. Εκεί η Ελένη, ο Ζήσης, η Βιβή, ο Νικόλας, η Λυδία, η Νιόβη, και η Μάγδα, κάποια από τα μέλη της θεατρικής συντροφιάς, εξήγησαν στα παιδιά κάποια από τα σήματα-κώδικες επικοινωνίας, τη διαδικασία δημιουργίας στήσιμο μιας παράστασης, και κάλεσαν τα παιδιά στην σκηνή για αυτοσχέδιο θεατρικό παιχνίδι. Το μεσημέρι γευματίσαμε όλοι μαζί στην λέσχη σίτισης. Στα πρόσωπα όλων μας ήταν ζωγραφισμένη η χαρά μιας κοινής εμπειρίας με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα, από διαφορετικών ειδών τέχνης. Ευχαριστώ τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συνεργασία, την ευγένεια και το δημιουργικό κλίμα, τους/τις συναδέλφους του Μουσικού Σχολείου Άρτας που συνόδευσαν τα παιδιά, τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν για την άψογη συνεργασία και τη δημιουργική τους διάθεση. Οι εικόνες, οι ήχοι, τα χρώματα ας συντροφεύουν τα παιδιά στο άνοιγμα των φτερών τους σε νέα οράματα και στόχους. Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να παρακολουθήσετε: blog Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Αγαθή Σιόλου, κλάδου ΠΕ08
Εκπαιδευτική δράση με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, 30 Ιανουαρίου 2022
Την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, το Μουσικό Σχολείο Άρτας οργάνωσε εκπαιδευτική δράση με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών.
Πιο συγκεκριμένα το μουσικό σύνολο του Εκπαιδευτικού Ομίλου του σχολείου, ετοίμασε και παρουσίασε ένα μικρό μουσικό δρώμενο με τραγούδια αφιερωμένα στην αγάπη, διανθισμένα με τον λόγο των τριών μεγάλων θεολόγων. Παράλληλα φιλοξενήθηκε στο σχολείο μας ο σύλλογος «Φλόγα», μέσω των τοπικών εκπροσώπων του, κας Βάσως Ψυχογιού και κας Μαργαρίτας Αθανασίου, οι οποίες μας ενημέρωσαν για το πολύ σημαντικό έργο του συλλόγου. Σε όλη τη διάρκεια της δράσης υπήρχε στημένη μια μικρή αγορά υλικού της «Φλόγας» και τα παιδιά μας μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς τους ενίσχυσαν το έργο του συλλόγου. Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί το σύλλογο «Φλόγα» για την αγάπη δίχως όρους που προσφέρει εδώ και 40 χρόνια στη χώρα μας και για την τιμή που μας κάνει να έχουμε μια πολύχρονη και εξαιρετικά σημαντική συνεργασία, με σκοπό την ενίσχυση του πολύτιμου έργου του. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τα μέλη του συλλόγου που ακούραστα πάντα και με καλή διάθεση ανταποκρίνονται σε όλα τα καλέσματα του σχολείου μας. Μέσα από δράσεις σαν τη σημερινή, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας κατανοούν και αφομοιώνουν το μήνυμα της αγάπης για τον συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, που αποτελούν άλλωστε και τα κεντρικότερα σημεία της διδασκαλίας που μας κληροδότησαν οι τρεις Ιεράρχες.
Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για την εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών (30-1-23): link
Εκπαιδευτικές δράσεις Μουσικού Σχολείου Άρτας - Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος, 23 Δεκεμβρίου 2022
Την Παρασκευή 27-01-2023, το Μουσικό Σχολείο Άρτας οργάνωσε εκπαιδευτική δράση που ανέλαβε η κα Αικατερίνη Τσώλα, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ.78 και αφορούσε σε προβολή και παρουσίαση υλικού σχετικού με το Ολοκαύτωμα.
Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην έννοια του Ολοκαυτώματος, στη μαζική εξόντωση-θανάτωση Εβραίων, Ρομά, ομοφυλόφιλων, κομμουνιστών, ανάπηρων, εκατομμυρίων αμάχων..., στην πολυδιάστατη ιστορική κατανόηση της «Εποχής των Άκρων» με το Ολοκαύτωμα στο κέντρο της, στα μνημεία του Ολοκαυτώματος, στη σφαγή του Κομμένου και στα άλλα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, στις εβραϊκές κοινότητες με ειδική αναφορά στην κοινότητα της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο είχε στηθεί έκθεση φωτογραφίας από την κα Nathalie Poupard, εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ.05, με θέμα «Η μουσική στο Άουσβιτς» και εικόνες μουσικών και ορχηστρών στο Άουσβιτς καθώς και εικόνες από τη ζωή στο στρατόπεδο με επεξηγηματικά σχόλια.
Επίσης στο πλαίσιο του μαθήματος της χορωδίας της γ΄γυμνασίου, έγινε βιντεοσκόπηση ρωσοεβραϊκού παραδοσιακού τραγουδιού της αγάπης και του έρωτα στη διάλεκτο Yiddish με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ79.01, την κα Αναστασία Σταύρου και τον κο Δημήτρη Καμπόλη.
Θερμά συγχαρητήρια στη σχολική κοινότητα για τις πρωτοβουλίες, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις.
Η μνήμη του Ολοκαυτώματος αποτελεί μνήμη όλης της ανθρωπότητας, μνήμη συμβολική, έμβλημα ενάντια σε κάθε ξενοφοβική και ρατσιστική προκατάληψη, θρησκευτική ή ιδεολογικοπολιτική διάκριση και σε κάθε μέτρο αποκλεισμού και στιγματισμού.
Η Διευθύντρια ΑνθούλαΖιώρη
Η χορωδία της Γ' γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας τιμά την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος με το παραδοσιακό τραγούδι "Tumbalalaika" των Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης στην διάλεκτο Yiddish. Επιλέξαμε ένα τραγούδι που μας μεταφέρει στην εποχή λίγο πριν το τεράστιο πλήγμα της ανθρωπότητας και μας υπενθυμίζει ότι η επιθυμία για ζωή, αγάπη, έρωτα και όνειρα διακατέχει όλες τις ανθρώπινες ψυχές το ίδιο. Το συγκεκριμένο τραγούδι εντάσσεται στην κατηγορία τραγουδιών riddle (αινιγματικά) που έδιναν την ευκαιρία στους νέους να γνωριστούν καλύτερα και να βρουν το ταίρι τους. " -Τι μπορεί να καίει και ποτέ να μην σβήνει; – Η αγάπη μπορεί να καίει και ποτέ να μην τελειώνει."
Οι εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Καμπόλης Αναστασία Σταύρου Επιμέλεια ήχου: Σπήλιος Κούνας Video editing: Αναστασία Σταύρου
Κάλαντα από το Μουσικό Σχολείο Άρτας σε κοινωνικές δομές και οργανισμούς, 22 Δεκεμβρίου 2022
Το πρωί της Πέμπτης στις 22 του Δεκέμβρη του 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες του μουσικού συνόλου «Μικρά Ασία» του Μουσικού Σχολείου Άρτας, τραγούδησαν τα κάλαντα σε κοινωνικές δομές και οργανισμούς της πόλης μας.
Οι φορείς που επισκεφτήκαμε είναι ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία Νομού Άρτας «Αγκαλιά», ο Σύλλογος γονέων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες Νομού Άρτας «Αγία Θεοδώρα», το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και το Γηροκομείο Άρτας.
Το μουσικό μας σύνολο ετοίμασε και παρουσίασε χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την μουσική παράδοση των Δωδεκανήσων, της Κύπρου, της Μικράς Ασίας και των ελληνόφωνων χωριών της κάτω Ιταλίας.
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας διευρύνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και έξω από τα όρια της τάξης, στοχεύει στην δημιουργία και ενίσχυση δεσμών με δομές και οργανισμούς κοινωνικού προσανατολισμού, με σκοπό τη υλοποίηση δράσεων αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας των μαθητών και των μαθητριών του.
Ευχαριστούμε την διεύθυνση, το προσωπικό και τους ωφελούμενους και τις ωφελούμενες των δομών για την φιλοξενία τους, το ζεστό τους χαμόγελο και τις εγκάρδιες ευχές τους για τις γιορτές που έρχονται. Επίσης ευχαριστούμε το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας για την προσφορά της μετακίνησης του μουσικού συνόλου, τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για την διάθεσή τους για συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις και ευχόμαστε σε όλους και όλες καλές γιορτές με υγεία!
Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Γιαννούτσος Αναστασία Σταύρου Ανθούλα Ζιώρη
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχεται σε όλους και όλες καλές γιορτές με υγεία, τραγουδώντας κάλαντα από την Κω, την Ρόδο, την Κύπρο, τη Σμύρνη και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Χρόνια πολλά και όμορφα!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικο βίντεο: εδώ
Βράβευση από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», 3ήμερη εκδρομή στην Αθήνα, Δεκέμβριος 2022
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας και συγκεκριμένα οι τάξεις Β ́ & Γ ́ Γυμνασίου πραγματοποίησαν τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου του 2022, στο πλαίσιο της βράβευσής τους από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" για τη συμμετοχή τους στον 5o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο "ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ".
Την Τετάρτη το απόγευμα, ημέρα άφιξης στην Αθήνα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Τα φώτα της πόλης – Τσάρλι Τσάπλιν". Η παράσταση, πλαισιωμένη με υπέροχους μουσικούς επί σκηνής και συγκλονιστικές ερμηνείες, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα παιδιά μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής και να απολαύσουν ένα πολύ ιδιαίτερο μιούζικαλ.
Την Πέμπτη το πρωί το Μουσικό Σχολείο συμμετείχε στην Τελετή Απονομής Βραβείων του Ι.Ο.Α.Σ. "Πάνος Μυλωνάς", που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πύργου των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ. Το σχολείο μας πλαισίωσε μουσικά την τελετή καθ' όλη την διάρκειά της, παρουσιάζοντας και το τραγούδι "Ο δικός μας ο δρόμος" των μαθητών της Γ ́ γυμνασίου, με το οποίο είχε αποσπάσει το τρίτο βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Ινστιτούτου τη σχολική χρονιά 2020-21. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας καταχειροκροτήθηκαν από τους διοργανωτές και όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Αττικής κ. Χάρης Ρώμας.
Μέτα το πέρας της τελετής ακολούθησε ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όπου τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε έναν πραγματικό χώρο πολιτισμού και να ενημερωθούν σχετικά με το έργο ενός θεσμού με ιστορία δύο περίπου αιώνων.
Ένα από τα έπαθλα του Διαγωνισμού ήταν η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΚΑΝ' ΤΟ ΣΩΣΤΑ» με τη χρήση των προσομοιωτών Οδικής Ασφάλειας της Κινητής Μονάδας του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» που έλαβε μέρος στην «Πλατεία Νερού», όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη μοναδική εμπειρία των προσομοιωτών Οδικής Ασφάλειας (Roll-over car, impact simulator, alco goggles κ.α.).
Το βράδυ της Πέμπτης τα παιδιά μας παρακολούθησαν την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ.
Το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές και μαθήτριές μας περιηγήθηκαν στον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν σε επαφή με το μεγαλείο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.
Ευχαριστούμε τα στελέχη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και ιδιαίτερα τον κ. Βαγγέλη Μακρή και την πρόεδρο κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά για τη φιλοξενία και τη συνεργασία. Επίσης ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που μας έκανε όλους να επιστρέψουμε γεμάτοι όμορφες εικόνες, συναισθήματα και πολλές ιδέες για ακόμη περισσότερες δράσεις.
Συμμετοχή στις δράσεις Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Αρταίων, 25 Νοεμβρίου 2022
Την Παρασκευή στις 25 του Νοέμβρη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στις δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Αρταίων.
Συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής δύο από τα μουσικά σύνολα ελεύθερης έκφρασης του σχολείου μας παρουσίασαν στο κέντρο της πόλης ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια που έχουν γραφτεί με σκοπό την ανάδειξη του συγκεκριμένου προβλήματος, ενώ παράλληλα τα στελέχη του Κέντρου συμβουλευτικής ενημέρωναν τους συμπολίτες μας για το έργο του κέντρου, το σκοπό δημιουργίας του και τις υπηρεσίες που παρέχει. Το μικρό μουσικό μας αφιέρωμα παρακολούθησαν μαθητές σχολείων της περιοχής μας αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν εκεί το πρωί της Παρασκευής.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας και στο πλαίσιο των εγκαινίων έκθεσης εικαστικών έργων συμπολιτών μας με το ίδιο θέμα και τίτλο: «Μέσα από τα μάτια της», ένα μικρό μουσικό σχήμα αποτελούμενο από έξι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου, παρουσίασε τραγούδια με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό πάνω στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών.
Ευχαριστούμε τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής του Δήμου Αρταίων και δηλώνουμε πάντα παρόντες και παρούσες σε παρόμοιες δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών και των μαθητριών μας αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας.
Πρόγραμμα Erasmus+ Συνάντηση 5 σχολείων της Ευρώπης, 16-22 Οκτωβρίου 2022, δράσεις εβδομάδας
Από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 στην Άρτα και στο Μουσικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργαζόμαστε τα σχολικά έτη 2020-23 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά». Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι:
- Μουσικό Σχολείο Άρτας / Ελλάδα - Lycée Polyvalent "Remi Belleau" Nogent le Rotrou, Γαλλία - Istituto di Istruzione Superiore «Enrico Fermi», Montesarchio, Ιταλία - Liceul Teoretic "IonitaAsan", Caracal, Ρουμανία - Berufsbildende Schulen Oschersleben des Landkreises Börde – Europaschule, Oschersleben, Γερμανία.
Oι συνεργάτες μας έφτασαν στην πόλη μας την Κυριακή το βράδυ, μετά από στάση μίας ημέρας στην Αθήνα και οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών του σχολείου μας ενώ οι εκπαιδευτικοί σε ξενοδοχείο της πόλης.
Τη Δευτέρα 17-10-2022, το πρωί όλες οι ομάδες συναντήθηκαν στο σχολείο με χαρούμενη διάθεση για μια δημιουργική εβδομάδα με εργαστήρια μουσικά και εικαστικά, εκδρομές, περιήγηση στα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής μας. Μετά τα πρώτα παιχνίδια γνωριμίας, και αφού οι επισκέπτες μας «πέτυχαν» στις εξετάσεις εισαγωγής στο Μουσικό Σχολείο, εφόσον η υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard, επέλεξε ως πρώτη δραστηριότητα του προγράμματος, τη διαδραστική παρουσίαση του τρόπου εισαγωγής των μαθητών και των μαθητριών στο Μουσικό Σχολείο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα υποδέχτηκε τους επισκέπτες μας στην αυλή του σχολείου. Η χορωδία της Α΄ Γυμνασίου με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κας Άννας Χλωρού και του κου Ανδρέα Σκιαδά παρουσίασε μια σειρά παραδοσιακών τραγουδιών από όλο τον κόσμο, ενώ το σύνολο "The Non Group" με παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής της Ηπείρου παρέσυρε όλους να πιαστούν στο χορό.
Ακολούθησε εικαστικό εργαστήριο, όπου όλες οι ομάδες καλλιτέχνησαν τη λέξη "Erasmus", χρησιμοποιώντας η καθεμιά χρώματα και σύμβολα που αποδίδουν την ταυτότητα της χώρας της. Η ημέρα στο σχολείο έκλεισε με μουσικό εργαστήριο, με νανουρίσματα από κάθε συνεργαζόμενη χώρα με την καθοδήγηση της κας Αναστασίας Σταύρου και του κου Παναγιώτη Γιαννούτσου.
Τη Δευτέρα το βράδυ, στην αίθουσα «Διώνη» καλωσορίσαμε τους συνεργάτες μας με τη συναυλία μας «Χίλια Καλώς Ορίσατε». Μουσικό σύνολο με μαθητές και μαθήτριες από τη γ΄ τάξη Γυμνασίου του σχολείου μας επιμελήθηκαν και παρουσίασαν σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ. Δημήτρη Καμπόλη, κα Αναστασία Σταύρου και κ. Παναγιώτη Γιαννούτσο, ένα ρεπερτόριο από δημοφιλή τραγούδια των ποικίλων παραδόσεων του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου δημιουργώντας υπέροχο κλίμα στο κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία.
Ως εκπρόσωποι του Δήμου Αρταίων παρευρέθηκαν η γενική γραμματέας κα Εύη Βασιλάκη και ο αντιδήμαρχος παιδείας κος Δημήτρης Ευαγγέλου που καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες από τα σχολεία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας και με ιδιαίτερο τρόπο στην ιταλική γλώσσα, το σχολείο της Ιταλίας ενώ εξέφρασε και τα συγχαρητήριά του στο Μουσικό Σχολείο για τις πρωτοβουλίες του που αναδεικνύουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Άρτας.
Ως εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, παρακολούθησαν τη συναυλία ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων κος Γιάννης Ζαχαρέλος και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Παρασκευή Χαμπηλομάτη, που στο χαιρετισμό της μίλησε για τον σημαντικό ρόλο των προγραμμάτων που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, την ανταλλαγή απόψεων και εκπαιδευτικών καινοτομιών, που βγάζουν τους μαθητές από το μικρόκοσμο της σχολικής μονάδας και τους δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν νέους μαθητές, να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν κάτι που αποτελεί και το στόχο του σύγχρονου σχολείου που πρέπει να είναι ανοιχτό στη γνώση και στην κοινωνία. Επίσης αναφέρθηκε στην αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στους συντελεστές του προγράμματος.
Παράλληλα στον προθάλαμο της αίθουσας όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση μουσικών οργάνων που είχε στηθεί από την υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Θεοδοσία Χαβέλα.
Την Τρίτη 18-10-2022, η πρωινή δραστηριότητα στο σχολείο περιλάμβανε μουσικό εργαστήριο με νανουρίσματα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εκδρομή με πρώτη στάση στη νεροτριβή του Αγίου Γεωργίου, που όλοι είδαν από κοντά τη λειτουργία της καθώς και τη λειτουργία του νερόμυλου. Επόμενος σταθμός η Πάργα, που περπάτησαν όλοι στα λιθόστρωτα σοκάκια της μέχρι το κάστρο που χάρηκαν τη θέα από ψηλά και από εκεί στην παραλία για landart, δημιουργίες στην άμμο με υλικά της φύσης.
Την Τετάρτη 19-10-2022, το πρωί στο σχολείο έγινε εικαστικό εργαστήριο ενώ στην Α΄ τάξη Λυκείου η μαθηματικός του σχολείου κα Ρένα Γκιοσά συνεργάστηκε στο μάθημα με τους μαθηματικούς των άλλων χωρών. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Άρτας με «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού», μια υπαίθρια δραστηριότητα, που συνδυάζει παιχνίδι, περπάτημα και μάθηση, σχεδιασμένη με κάθε λεπτομέρεια από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Άννα Πρέντζα. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, αλλά και σημεία ενδιαφέροντος, χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής της Άρτας, με έναν διασκεδαστικό, βιωματικό τρόπο. Η διαδρομή περιλάμβανε επτά σταθμούς: Γεφύρι, Παρηγορήτρια, Αγία Θεοδώρα, Κάστρο, Ρολόι, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Λαϊκή Αγορά – Ψαραγορά. Σε κάθε σταθμό της διαδρομής οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας την παρατηρητικότητα, τη δημιουργικότητα, και το ομαδικό πνεύμα, κλήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με τα αξιοθέατα ή τους κατοίκους στα σημεία ενδιαφέροντος, να εντοπίσουν σημαντικές πληροφορίες για αυτά, να φωτογραφηθούν, να δραματοποιήσουν ένα θέμα και τελικά να καταγράψουν τα ευρήματά τους στη φόρμα απαντήσεων που τους είχε δοθεί. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δραστηριότητας σε κάθε σταθμό, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα απόσπασμα από την παραλογή «Του γεφυριού της Άρτας». Στο τέλος της διαδρομής τα αποσπάσματα τοποθετήθηκαν στην κατάλληλη θέση και έγινε η ανασύνθεση του θρύλου του Γεφυριού της Άρτας. Την Τετάρτη το βράδυ όλες οι συνεργαζόμενες ομάδες γευμάτισαν σε ταβέρνα της πόλης και παρουσίασαν χορούς από τον τόπο τους.
Την Πέμπτη 20-10-2022, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή στο Μονοδένδρι και επίσκεψη και ξενάγηση στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή και στη συνέχεια στην επιμορφωτική καλοστημένη έκθεση φωτογραφίας του Ελβετού ταξιδιώτη και φωτογράφου Fred Boissonas «Εικόνες της Ελλάδας» με δεκάδες ασπρόμαυρες εικόνες της Ελλάδας που αφορούν στην περίοδο από το1900 μέχρι το1930. Και από το Μονοδένδρι στα Γιάννενα και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας που έγινε ξενάγηση και ενημέρωση για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης το μουσικό σύνολο «Μικρά Ασία» με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κας Αναστασίας Σταύρου και κου Παναγιώτη Γιαννούτσου, στον προαύλιο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» παρουσίασε τμήμα του ομώνυμου μουσικού έργου/δίσκου που εκδόθηκε το 1972 σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα.
Την Παρασκευή 21-10-2022, το πρωί στο σχολείο πραγματοποιήθηκε μουσικό εργαστήριο με νανουρίσματα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Τις φιλοξενούμενες ομάδες συνόδευσαν ο κος Αθανάσιος Μουχταρίδης και η κα Κωνσταντίνα Τόλη. Παράλληλα το σχολείο μας επισκέφτηκαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Μαρίνα Μπέση συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας κα Παρασκευή Χαμπηλομάτη και περιηγήθηκαν στη λαογραφική έκθεση που στήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων από την κα Nathalie Poupard με τη βοήθεια της κας Ρένας Γκιοσά και του κου Παναγιώτη Γιαννούτσου. Τις δύο τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνάντησης, σε όλο το σχολείο. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα τραγούδησαν πέντε νανουρίσματα στη γλώσσα κάθε χώρας ενώ απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα και εκφράστηκαν ευχαριστίες από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.
Η κα Annita Pastor, εκπαιδευτικός του Γαλλικού σχολείου Lycée Polyvalent «Remi Belleau» Nogent Le Rotrou, και συντονίστρια του προγράμματος ευχαρίστησε τη σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, για την ένθερμη υποδοχή και τη φιλοξενία και τη συντονίστρια της ελληνικής ομάδας κα Nathalie Poupard για την επιτυχημένη εβδομάδα που διοργάνωσε και για την άψογη συνεργασία της. Παράλληλα αναφέρθηκε στην τεράστια δουλειά που απαιτούν τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, στην ευθύνη που δημιουργούν, στη διαθεσιμότητα των υπεύθυνων εκπαιδευτικών 24 ώρες το 24ωρο. Εξήγησε ότι τα προγράμματα Erasmus δεν είναι μόνο ταξίδι αλλά μια σειρά από δραστηριότητες πάνω σε μια θεματική που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολείο και όλοι οι μαθητές δουλεύουν σε μια διεθνή ομάδα. Ένα πρόγραμμα Erasmus, είπε, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν, γίνεται το μέσο εξάλειψης των προκαταλήψεων και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.
Το Σάββατο 22-10-2022, όλες οι ομάδες αναχώρησαν για τον τόπο τους με όμορφες εικόνες και εμπειρίες από το σχολείο μας και την περιοχή μας.
Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των μαθητών μας και των μαθητριών μας για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, συγχαίρουμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου που συμμετείχαν και στήριξαν τις δραστηριότητες της εβδομάδας, τις εκπαιδευτικούς της Αγγλικής Γλώσσας κα Αναστασία Γιαννάκου και Κωνσταντίνα Τόλη και την εκπαιδευτικό πιάνου κα Αναστασία Σταύρου για τη βοήθεια στη μετάφραση των λόγων και των χαιρετισμών, ευχαριστούμε το Ριζάρειο Ίδρυμα, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση, την Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ για την αίθουσα «Διώνη» που έγινε η συναυλία υποδοχής, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας για την προβολή των δράσεων, τον Art Tv για την τηλεοπτική κάλυψη του προγράμματος και όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχία του προγράμματος.
Θερμά συγχαρητήρια στην υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας του σχολείου μας, για το λεπτομερή σχεδιασμό, το μεράκι της ,την άοκνη προσπάθεια και τους δρόμους που ανοίγει στο σχολείο μας. Επόμενη συνάντηση στα μέσα Γενάρη στην Ιταλία στο Istituto di Istruzione Superiore»EnricoFermi», Montesarchio.
Erasmus+ Συνάντηση 5 σχολείων της Ευρώπης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας
Erasmus+ «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά»/ Συνάντηση πέντε σχολείων της Ευρώπης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας
Από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 στην Άρτα και στο Μουσικό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργαζόμαστε τα σχολικά έτη 2020-21 διαδικτυακά, 2021-22 με συναντήσεις στη Γερμανία και στη Γαλλία και 2022-2023 με συναντήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Οι στόχοι του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν και να αλληλεπιδράσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες με την πολιτιστική κληρονομιά, να κατανοήσουν τις διαφορετικές μορφές της, να την εκτιμήσουν, να την αγαπήσουν, να ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη προστασίας της, να κατανοήσουν την έννοια της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και τον ρόλο της στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και γενεών και στην αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας. Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι : • Μουσικό Σχολείο Άρτας/Ελλάδα • Lycée polyvalent Remi Belleau Nogent Le Rotrou,Γαλλία • Istituto di istruzione superiore"Enrico Fermi" Montesarchio, Ιταλία • «Liceul Teoretic Ionita Asan»,Caracal Ρουμανία • «Berufsbildende Schulen Oschersleben des Landkreises Börde – Europaschule» Oschersleben, Γερμανία Υποδεχόμαστε με χαρά και φιλοξενούμε για μια εβδομάδα 23 μαθητές και 11 εκπαιδευτικούς από τα παραπάνω σχολεία. Η θεματική ενότητα της συνάντησης είναι «Μουσική, όργανα και παραδοσιακά φεστιβάλ». Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα «Διώνη» καλωσορίζουμε τους συνεργάτες μας με τη συναυλία μας: "Χίλια Καλώς Ορίσατε"
Μαθητές και μαθήτριες από τη γ΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας επιμελούνται και παρουσιάζουν ένα ρεπερτόριο από δημοφιλή τραγούδια των ποικίλων παραδόσεων του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου.
Σας προσκαλούμε όλους και όλες σε αυτό το μουσικό μας ταξίδι!!!
Η Διευθύντρια Ανθούλα Ζιώρη
Βράβευση Μ.Σ. Άρτας, 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου του σχολικού έτους 2021-22 του Μουσικού Σχολείου Άρτας, συμμετείχαν στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διακρίθηκαν αποσπώντας το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ», δημιουργώντας ένα σποτ 45΄΄ με τίτλο: «Φοράμε πάντα κράνος». Μέσα από το συγκεκριμένο σποτ οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακινούν τους συνομήλικούς τους να φορούν κράνος όταν χρησιμοποιούν παιχνίδια – οχήματα όπως skate, rollers, scooter και φυσικά ποδήλατο. Το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει το συγκεκριμένο σποτ είναι ότι η χρήση κράνους από τα παιδιά σε οποιοδήποτε όχημα – παιχνίδι θα έχει ως αποτέλεσμα να υιοθετήσουν την συνήθεια αυτή και στην ενήλικη ζωή τους.
Η οδική ασφάλεια είναι κάτι που αφορά όλους και όλες. Μέσα από τη δημιουργία του συγκεκριμένου σποτ έχουμε ως σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να μεταφέρουν το σημαντικό αυτό μήνυμα στο περιβάλλον της σχολικής μας κοινότητας, στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον της τοπικής κοινωνίας που ζουν και δραστηριοποιούνται.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετέχει και βραβεύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Την προηγούμενη χρονιά συμμετείχαμε στην κατηγορία «Ταινία» αποσπώντας το τρίτο βραβείο με το πρωτότυπο τραγούδι «Ο δικός μας ο δρόμος».
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας μέσα από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και γενικότερα μέσα από τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», επιδιώκει να αναδείξει το θέμα της οδικής ασφάλειας ως θέμα κοινής ευθύνης, να ενεργοποιήσει και ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους και να καλλιεργήσει κουλτούρα οδικής ασφάλειας στους αυριανούς πολίτες της χώρας μας. Επιπλέον σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθεί πως οι έφηβοι ως χρήστες του οδικού δικτύου έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν, ώστε να μπορούν οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαία συμβάντα. Τέλος οι εναλλακτικοί τρόποι αστικής μετακίνησης που φαίνεται να αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως η χρήση του ποδηλάτου, πρέπει απαραίτητα να υπόκεινται στους κανόνες που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. ώστε η βελτίωση της υγείας των πολιτών αλλά και της βιωσιμότητας των πόλεων να συνοδεύεται πάντα από την ασφάλεια.
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τιμή που μας κάνουν να ξεχωρίσουν και να βραβεύσουν τη συμμετοχή μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ελπίζουμε ότι το σποτ που έχουμε δημιουργήσει θα βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στις καθημερινές μας μετακινήσεις και στην ελάττωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορεί κανείς να τα δει εδώ: link
Δείτε εδώ το σποτ του Μουσικού Σχολείου Άρτας με θέμα την Οδική Ασφάλεια και τίτλο «Φοράμε πάντα κράνος», με το οποίο το σχολείο μας κατέκτησε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «Τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ», στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη». Το διαγωνισμό διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' Γυμνασίου του σχολικού έτους 2021-22:
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας για την κοινωνική τους ευαισθησία και για την επιτυχία τους!
9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, 30-9-2022
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, καθώς και της 9ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο σύλλογος διδασκόντων εκπαιδευτικών και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας σχεδίασαν και υλοποίησαν δραστηριότητες και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ' όρου ζωής. Το κοινό σύνθημα της ημέρας για το έτος 2022 ήταν: «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:
1. Ποδηλατοδρομία με αφετηρία την πόλη της Άρτας, τερματισμό στο Μουσικό Σχολείο και επιστροφή στην πόλη της Άρτας. 2. Τουρνουά σκακιού με τη συμμετοχή μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών 3. Αγώνες πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης μεταξύ ομάδων του σχολείου 4. Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου στο γήπεδο της Φιλοθέης με το Γυμνάσιο Φιλοθέης 5. Πεζοπορία στην περιοχή της Φιλοθέης. 6. Εργαστήριο δημιουργίας θεματικής αφίσας όπου αποτυπώθηκαν τα μηνύματα των μαθητών και των μαθητριών για την ημέρα.
Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες, σε μια μέρα αφιερωμένη στα οφέλη της άσκησης και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας.
Streets for Life – Παγκόσμια καμπάνια για την οδική ασφάλεια, Ιούνιος 2022
Με μεγάλη χαρά λάβαμε πριν λίγες μέρες και επίσημα το βραβείο μας από τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας, που διοργάνωσε το Τμήμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Το βραβείο μας το συνόδευε και πλούσιο εκπαιδευτικό και επικοινωνιακό υλικό του Ινστιτούτου. Ανάμεσα σε αυτό και 9 καρτέλες (message boards) με τα αιτήματα της παγκόσμιας καμπάνιας "Streets for life", που για την Ελλάδα και την Κύπρο συντονίζει το Ι.Ο.ΑΣ. με τον τίτλο « Δρόμοι για τη Ζωή». Η καμπάνια αυτή στοχεύει στην προώθηση μέτρων για την επίτευξη του οράματος "Vision Zero", τη μείωση των τροχαίων τραυματισμών και θανάτων κατά το ήμισυ έως το 2030 και τον μηδενισμό τους έως το 2050, με σημαντικότερο αυτών την υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας τα 30 χλμ/ανά ώρα στους αστικούς δρόμους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας στηρίζουν την παγκόσμια καμπάνια: "Streets for Life", «Δρόμοι για τη Ζωή» και προσπαθούν να διαδώσουν τα σημαντικά μηνύματά της για περισσότερη οδική ασφάλεια στις μετακινήσεις μας. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός Παναγιώτης Γιαννούτσος
ERASMUS+, Τέταρτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων στην Άρτα
« L' Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l'Union Européenne /Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέταρτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων στην Άρτα
Στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, από 04 μέχρι 08 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνάντηση εργασίας, μαθητών/μαθητριών και καθηγητών/καθηγητριών των πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργαζόμαστε τα σχολικά έτη 2019-2020, 2020–2021 και 2021-22, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Δράση KA229 /Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο « L' Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l'Union Européenne /Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ «Ανεκτικότητα» Σύμφωνα με τη «Διακήρυξη των Αρχών για την Ανοχή» της UNESCO «ανεκτικότητα» σημαίνει σεβασμός και εκτίμηση του «πλούτου» των διάφορων πολιτισμών, των διαφορετικών μορφών έκφρασης και τρόπων ζωής. Η «ανεκτικότητα» αναγνωρίζει τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των άλλων. Οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως αλλιώτικοι μεταξύ τους και μόνο με αποδοχή μπορεί να επιτευχθεί η συνύπαρξη μικτών κοινοτήτων, σε οποιοδήποτε μέρος της γης. Η εκπαίδευση είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την προώθηση της «ανεκτικότητας» και οφείλει να στοχεύει στην καταπολέμηση επιρροών που οδηγούν στον φόβο και στον αποκλεισμό, ενδυναμώνοντας τους νέους να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ανεξάρτητη κρίση ώστε να αντιμετωπίζουν την ποικιλομορφία του κόσμου μας σε θρησκείες, γλώσσες, πολιτισμούς και εθνικότητες, ως κοινό θησαυρό κι όχι ως αφορμή για σύγκρουση. Συγχαίρουμε τη μαθήτρια της Β΄Λυκείου Σοφία Τσιρογιάννη για τη δημιουργία της αφίσας, ευχαριστούμε τις μαθήτριες, τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους που θα φιλοξενήσουν τις μαθητικές ομάδες των συνεργαζόμενων σχολείων και περιμένουμε την Κυριακή 03 Απριλίου το απόγευμα, 29 μαθητές/μαθήτριες και 10 εκπαιδευτικούς στην πόλη μας για να έχουμε μία δημιουργική εβδομάδα εργασιών στο σχολείο μας με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων!!! Η υπεύθυνη του προγράμματος H Διευθύντρια Nathalie Poupard Ανθούλα Ζιώρη
Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27-1-2022
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας τίμησαν στις 27 Ιανουαρίου 2022 τη διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων.
Ετοίμασαν και ηχογράφησαν το τραγούδι "Dance me to the end of love" του Leonard Cohen, που είναι εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική ιστορία του Ελληνοεβραίου Ιάκωβου Στρούμσα, γνωστού και ως «βιολιστή του Άουσβιτς». Οι στίχοι του τραγουδιού παραπέμπουν στη γυναίκα του Ιάκωβου Στρούμσα, η οποία απευθύνεται σε αυτόν για τελευταία φορά πριν εκτελεστεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου εκείνος ήταν αναγκασμένος να παίζει μουσική [βίντεο Youtube]
Τίμησαν τους απόντες, τους επιζήσαντες και την αξία της συλλογικής μνήμης, αυτοσχεδιάζοντας και αναδεικνύοντας μέσα από την ποίηση και την μουσική την ομορφιά και τη δύναμη της τέχνης και της συνεργασίας [βίντεο Youtube]
Ηχογράφησαν τον "Αντώνη", ένα εμβληματικό τραγούδι από το δίσκο "Μαουτχάουζεν" σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, τραγούδι το οποίο βασίζεται σε γεγονότα που βίωσε ο Καμπανέλλης ως πολιτικός κρατούμενος στο αυστριακό στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξυμνεί την ανθρωπιά μέσα στην απανθρωπιά του πολέμου στο πρόσωπο ενός αφανή ήρωα [βίντεο Youtube]
Τις δράσεις του σχολείου για την ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά μέσα από το ιστολόγιο του σχολείου.
Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, 22-1-2022
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας μέσα από τις δράσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-22 για την οδική ασφάλεια, έγινε δεκτό ως μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας (European Road Safety Charter).
Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την οδική ασφάλεια. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 3800 δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες έχουν δεσμευθεί όσον αφορά τη Χάρτα και πραγματοποιούν δράσεις και πρωτοβουλίες οδικής ασφάλειας που στοχεύουν στα μέλη τους, τους εργαζόμενους και την υπόλοιπη κοινωνία των πολιτών.
Οι δράσεις αυτές έχουν ενισχύσει τη νοοτροπία της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, έχουν βελτιώσει την κοινή γνώση σχετικά με τα αίτια των ατυχημάτων και έχουν συμβάλει στη δημιουργία προληπτικών μέτρων και λύσεων.
Η πολυποίκιλη κοινότητα μελών της Χάρτας αποτελείται από εταιρίες, ενώσεις, τοπικές αρχές, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και σχολεία. Όλες οι οντότητες που έχουν αναλάβει δέσμευση έχουν λάβει αυθεντική αναγνώριση και οι δράσεις τους έχουν προβληθεί δημόσια στον ιστότοπό μας, δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλους να μαθαίνουν και να εμπνέονται.
Ειδικότερα, η Χάρτα έχει ως σκοπό να:
ενθαρρύνει και να υποστηρίξει ευρωπαϊκές ενώσεις, σχολεία, πανεπιστήμια, εταιρίες όλων των τύπων και μεγεθών καθώς και τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση σχετικά με την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη.
αναγνωρίσει τη συνεισφορά της κοινωνίας των πολιτών στην οδική ασφάλεια.
διευκολύνει τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών στην απόκτηση και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
διευκολύνει τον αυθεντικό διάλογο για την μετάδοση εμπειριών και πρακτικών οδικής ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μαζί έχουμε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια να καταστήσουμε τους δρόμους μας ασφαλέστερους. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας είναι τώρα να ενθαρρύνει περαιτέρω, να προωθήσει και να διευρύνει την κοινότητα αυτή με απώτερο στόχο τη μείωση του αριθμού θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.
Δεύτερη συνάντηση Erasmus+ 2020-23 στο Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας, 4-11 Δεκεμβρίου 2021
Πρόγραμμα Erasmus+ 2020-23 «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά» Δεύτερη συνάντηση μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας από 04-12-2021 έως 11-12-2021.
Στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ των σχολείων ΚΑ229, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με κωδικό 2020-1FR01-KA229-079768_3 και τίτλο: «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαμε τέσσερεις μαθητές και δύο μαθήτριες της Α΄ Λυκείου και τρεις καθηγήτριες που φτάσαμε στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 το απόγευμα. Εκεί μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος Αννίτα Παστόρ και οι γάλλοι μαθητές/-τριες που φιλοξένησαν τους/τις μαθητές/-τριές μας.
Οι ομάδες και των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου το πρωί, κάναμε εκδρομή στο Παρίσι. Η περιήγησή μας ξεκίνησε από τη γραφική Montmartre, συνεχίσαμε στο Louvre και στη χριστουγεννιάτικη αγορά / jardin des Tuileries, θαυμάσαμε τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των Galeries Lafayette και Printemps, περπατήσαμε τη λεωφόρο των Ηλυσίων πεδίων (Champs-Elysées), και φτάσαμε ως τον πύργο του Άιφελ (Tour Eiffel) απολαμβάνοντας το γιορτινό Παρίσι.
Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μετά την υποδοχή και το καλωσόρισμα από το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας και στη συνέχεια, περιήγηση και ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης Nogent-le-Rotrou ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου ακολούθησαν εργαστήρια με θέμα τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της περιοχής και προετοιμασία Χριστουγεννιάτικου Μουσικού Συνόλου, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, και τη διδασκαλία από την καθηγήτρια του σχολείου μας, Αναστασία Σταύρου.
Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου συνεχίστηκαν τα εργαστήρια στο σχολείο ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Ecomuseum of the Perche και επίσκεψη σε αποστακτήριο μηλίτη.
Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη Σαρτρ, επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Σαρτρ (Cathédrale Notre-Dame de Chartres), εξαιρετικό δείγμα μεσαιωνικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, γνωστό για τα πολυάριθμα γλυπτά του και τα διάσημα μπλε βιτρό του, που από το 1979 αποτελεί Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Την Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε παραδοσιακά χωριά της περιοχής Perche ενώ μετά το μεσημέρι συνεχίστηκαν τα εργαστήρια στο σχολείο.
Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες, οργανώθηκε έκθεση με εικόνες, αφίσες, κείμενα και χριστουγεννιάτικες δημιουργίες και η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσε το γαλλικό σχολείο. Σε γιορτινό κλίμα παρουσιάστηκαν κάλαντα και ευχές για καλή χρονιά από κάθε ομάδα ξεχωριστά, δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών από τους Γάλλους μαθητές, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλη την ομάδα και η δράση ολοκληρώθηκε με την παράδοση των χριστουγεννιάτικων δημιουργιών σε ομάδα μαθητών του γαλλικού σχολείου που ανέλαβε την οργάνωση χριστουγεννιάτικης αγοράς με στόχο τα έσοδα να διατεθούν στα "εστιατόρια της καρδιάς" ("Les restos du coeur").
Η χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν προγραμματισμένη στο σχολείο για την ίδια μέρα, ωστόσο λόγω των νέων μέτρων που ίσχυσαν στη Γαλλία για την προστασία από τον covid, αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και έγινε από τους μαθητές του γαλλικού σχολείου. Το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, το ταξίδι στη Γαλλία ολοκληρώθηκε και επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις μαθήτριές μας και τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος και να τους συγχαρούμε για το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για ποικίλα και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές τους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο των περιορισμών και των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και για τη στήριξη της πρωτοβουλίας του σχολείου για συμμετοχή σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και τις οικογένειες των Γάλλων που φιλοξένησαν τους/τις μαθητές/-τριές μας.
Η συνάντηση στη Γαλλία είχε πραγματοποιηθεί εικονικά την προηγούμενη σχολική χρονιά, που δεν επιτρέπονταν μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, και οι συνεργαζόμενοι/-νες μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί δημιούργησαν περιοδικό για τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των χωρών τους. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορούμε να δούμε τις δημιουργίες της εικονικής κινητικότητας.
Βιβλίο μαγειρικής για παραδοσιακά γερμανικά, γαλλικά, ελληνικά, ιταλικά και ρουμανικά πρωινά https://youtu.be/LpFIRSpkzns
Εικονική Κινητικότητα στη Γαλλία / παραδόσεις των Χριστουγέννων /Δεκέμβρης του 2020. https://youtu.be/GD_gnM4xSXg
Η υπεύθυνη του προγράμματος Nathalie Poupard
The Tipping Point – Επαγγέλματα Υγείας
Οι μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας συμμετείχαν στις 14-12-2021 και στις 16-12-2021 στο πρόγραμμα <<The Tipping Point>>. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε αυτή τη φορά τη δυνατότητα στους μαθητές να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στα επαγγέλματα υγείας. Ερωτήσεις και προβληματισμοί των μαθητών όπως: <<Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η ενασχόληση με τον τομέα υγείας; Ποιες νέες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας; Ποια είναι τα επαγγέλματα που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση; Ποια επαγγέλματα υπάρχουν στον τομέα της υγείας σήμερα; >> απαντήθηκαν από τον Konstantinos Petsios και την Stella Kontomichi, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Ο υποδιευθυντής και συντονιστής της δράσης Τσάιμος Άρης ευχαριστεί τους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους και τους συγχαίρει για τις επίκαιρες και καίριες ερωτήσεις που έθεσαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Συνάντηση Erasmus+ στην πόλη Lodz της Πολωνίας, 03-09 Οκτωβρίου 2021
Πρόγραμμα Erasmus+ 2019-22 «Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Στην πόλη Lodz / Λοτζ της Πολωνίας από 03 μέχρι 09 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών των πέντε σχολείων της Ευρώπης (από Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία), που συνεργάζονται τα σχολικά έτη 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Δράση KA229 Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο « L' Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l'Union Européenne / Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαν τρεις μαθήτριες και ένας μαθητής της Β΄ Λυκείου και δύο καθηγήτριες.
Την Κυριακή, 03.10.21 το μεσημέρι, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές φτάσαμε την πόλη Lodz / Λοτζ της Πολωνίας, όπου μας υποδέχθηκε, η υπεύθυνη καθηγήτρια Malgorzata Magdziaz του σχολείου «VI Liceum Ogolnoksztalcace», καθώς και οι οικογένειες των Πολωνών μαθητών που φιλοξένησαν τους μαθητές μας.
Τη Δευτέρα, 04.10.21 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μια ζεστή τελετή υποδοχής από τους Πολωνούς μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και τη διευθύντρια του σχολείου. Αφού ενημερωθήκαμε για την περιοχή, το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας στη συνέχεια συμμετείχαμε σε εργαστήρια που αφορούσαν δραστηριότητες ζωγραφικής, γλυπτικής και ποιητικού λόγου συνδυασμένου με κίνηση, μουσική και χορό. Όλα τα εργαστήρια είχαν σαφή αναφορά στο θέμα της συνάντησης «Η καλλιέργεια της αλληλεγγύης μέσα από την τέχνη».
Την Τρίτη, 05.10.21, συνεχίστηκε το πρόγραμμά μας με ξενάγηση στο «Centrum dialogu Marka Edelmana». Ο Marka Edelmana, Πολωνός πολιτικός, κοινωνικός ακτιβιστής και καρδιολόγος ήταν ο τελευταίος επιζών ηγέτης της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας. Μετά τον πόλεμο, παρέμεινε στην Πολωνία και έγινε γνωστός καρδιολόγος και αγωνιστής για τη διατήρηση της μνήμης του ολοκαυτώματος. Αφού ξεναγηθήκαμε σε έκθεση σχετική με τη ζωή και τη δράση του, παρακολουθήσαμε ταινία με θέμα το γκέτο της Lodz στο οποίο ζούσαν παιδιά Πολωνών, Εβραίων και Τσιγγάνων. Η ταινία ήταν βασισμένη σε ημερολόγιο παιδιού που έζησε εκεί.
Μετά την προβολή, έγινε συζήτηση για το περιεχόμενο της ταινίας με συντονίστρια την Joanna Podolska δημοσιογράφο και καθηγήτρια της Σχολής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Lodz.
Την Τετάρτη, 06.10.21 το πρωί, περιηγηθήκαμε στην οδό Piotrkowska, έναν από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους της Ευρώπης, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, με πολλά επιβλητικά, στολισμένα και καλαίσθητα κτήρια, αριστοκρατικά αρχοντικά, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπρούτζινα αγάλματα, κινηματογράφους, αφού στην πόλη υπάρχει από το 1948 η κρατική σχολή κινηματογράφου της Πολωνίας στην οποία φοίτησαν και αργότερα δίδαξαν παγκοσμίως γνωστοί σκηνοθέτες όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι.
Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε πρώην βιομηχανικό συγκρότημα, με την ονομασία Manufactura που τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργεί ως εμπορικό και καλλιτεχνικό-πολιτιστικό κέντρο που περιλαμβάνει και το παράρτημα MS2 του μουσείου τέχνης του Lodz, στο οποίο οι μαθητές μας υλοποίησαν δημιουργικό εργαστήρι με θέμα την «αλληλεγγύη». Αφού μελέτησαν πέντε εκθέματα με αναφορές στο θέμα μας στη συνέχεια φιλοτέχνησαν το δικό τους έργο.
Την Πέμπτη, 07.10.21, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή στη Βαρσοβία με πρώτο σταθμό το Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, Polin Museum, όπου αρχικά ενημερωθήκαμε για την ιστορία του κτηρίου και την αρχιτεκτονική του εξέλιξη ως τη σημερινή του μορφή. Το βραβευμένο κτήριο του Μουσείου είναι ένα στολίδι σύγχρονης αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε σε συμβολικό σημείο, στην καρδιά μιας κάποτε ακμάζουσας συνοικίας που κατοικούνταν κυρίως από Εβραίους και κατά τη διάρκεια του πολέμου μετατράπηκε από τους Γερμανούς σε γκέτο. Ακολούθησε τρίωρη ξενάγηση στη διαδραστική έκθεση του μουσείου.
Το απόγευμα περπατήσαμε στην παλιά πόλη με το κομψό κάστρο χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βιστούλα. Θαυμάσαμε τους πελώριους ναούς και την γραφική πλατεία της Παλιάς Πόλης, με τα χρωματιστά κτήρια που ξαναχτίστηκαν εκ του μηδενός στα μεσαιωνικά τους πρότυπα, από τους κατοίκους της πόλης μετά την ισοπέδωσή της από τους Ναζί.
Την Παρασκευή, 08.10.21, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες με έκθεση όλων των έργων σε αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση. Παράλληλα οι καθηγητές συζήτησαν για την πορεία του προγράμματος, για την επόμενη συνάντηση στην Ιταλία καθώς και για τις μελλοντικές κοινές δραστηριότητες.
Η ημέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσαν οι γονείς του πολωνικού σχολείου για όλους τους φιλοξενούμενους και ανταλλαγή αναμνηστικών.
Το Σάββατο, 09.10.21, το ταξίδι στην Πολωνία ολοκληρώθηκε και το βράδυ επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος.
Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές τους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο των περιορισμών και των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και τη στήριξη της πρωτοβουλίας του σχολείου για συμμετοχή σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις.
Η υπεύθυνη του προγράμματος Η Διευθύντρια
Poupard Nathalie Ζιώρη Ανθούλα
Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού
Οι μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (CodeWeek). Συγκεκριμένα δημιούργησαν μια πρωτότυπη εφαρμογή για κινητές συσκευές που έχει τη δυνατότητα να μεταφράζει τα Ελληνικά σε διάφορες γλώσσες της Ευρώπης όπως Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά κ.α. Ο υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Άρτας Τσάιμος Άρης κλάδου ΠΕ86 συγχαίρει τους μαθητές για τη δημιουργία τους αυτή, καθώς απέδειξαν ότι ο προγραμματισμός είναι διασκεδαστικός, προσιτός και χρηστικός πάνω από όλα.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες»
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας επισκέφτηκαν την Τετάρτη 20-10-2021 την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση με τίτλο: «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στο χώρο του Κάστρου.
Βράβευση του Μουσικού Σχολείου Άρτας σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου του σχολικού έτους 2020-21 του Μουσικού Σχολείου Άρτας, συμμετείχαν στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διακρίθηκαν αποσπώντας το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «ταινία» με το πρωτότυπο τραγούδι «Ο δικός μας ο δρόμος» (video: εδώ).
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους, μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. και της καλλιέργειας κουλτούρας οδικής ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να κατανοηθεί πως οι έφηβοι, ως χρήστες του οδικού δικτύου, έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν, ώστε να μπορούν οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαία συμβάντα.
Με αφορμή τον συγκεκριμένο διαγωνισμό οι μαθητές και οι μαθήτριές μας υλοποίησαν μια σειρά δράσεων σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια για την οδική ασφάλεια με τίτλο: "This is my street – Ο δικός μου δρόμος".
Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια της 14ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (15 - 22 Μαρτίου 2021) υλοποίησαν τη δράση "Selfie for Safety", παρουσιάζοντας τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας μέσα από τις δικές τους φωτογραφίες.
Στη συνέχεια παρακολούθησαν το διαδικτυακό σεμινάριο «Κάντο σωστά» που πρόσφερε στο σχολείο μας το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» και έχει σαν στόχο την κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Παράλληλα συμμετείχαν στη δημιουργία του πρωτότυπου τραγουδιού με τίτλο «Ο δικός μας ο δρόμος», που γράφτηκε εμπνευσμένο από τη θεματική της παγκόσμιας καμπάνιας "This is my street" και ηχογραφήθηκε από τα παιδιά με σκοπό να στείλουν μέσω της μουσικής το δικό τους μήνυμα για περισσότερη ασφάλεια στις μετακινήσεις. Στη συνέχεια το τραγούδι οπτικοποιήθηκε και το αποτέλεσμα ήταν μια μικρή ταινία με την οποία λάβαμε μέρος στο διαγωνισμό και βραβευτήκαμε λαμβάνοντας την τρίτη θέση.
Όλες οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» και αφού οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν με το διαδικτυακό σεμινάριο «Ψηφιακή δημιουργία και οδική ασφάλεια».
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας είναι περήφανη για αυτή τη διάκριση των παιδιών μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά και συγχαίρει τους μαθητές και της μαθήτριες της φετινής Β' Γυμνασίου για την επιτυχία τους. Υπόσχεται δε, να συνεχίσει τις δράσεις για την οδική ασφάλεια αφού δυστυχώς και στην περιοχή μας τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα πολύ έντονο πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να υλοποιήσει δράσεις φιλοξενώντας τις κινητές μονάδες οδικής ασφάλειας (Mobile Nest) και τους προσομοιωτές του Ινστιτούτου, με σκοπό την βιωματική εκπαίδευση των μελλοντικών νέων οδηγών μας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς.
Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου Άρτας
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Ρένα Γκιοσά
7 Οκτωβρίου 2021 – Ημέρα αντιφασιστικής δράσης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας
Οι μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας (σχολ. έτος 2021-22) τραγουδούν ενάντια στον φασισμό.
Η «Φλόγα» στο Μουσικό Σχολείο Άρτας – 29 Σεπτεμβρίου 2021
Την Τετάρτη 29 του Σεπτέμβρη του 2021, υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» και πιο συγκεκριμένα με την εκπρόσωπό του κα Βασιλική Ψυχογιού.
Η κα Βασιλική Ψυχογιού αφού παρουσίασε το έργο της «Φλόγας» και των πολλαπλών τρόπων που έχει ο καθένας μας να συμμετέχει σε αυτό το πολύτιμο έργο, μας ενημέρωσε με έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρώπινο τρόπο για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, για τα τεράστια βήματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αντιμετώπισής του, καθώς και για τον τρόπο στήριξης του καθενός από εμάς σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρότρυνε επίσης τα παιδιά να μεταφέρουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον το μήνυμα της τεράστιας αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας και του να είναι κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας συνεχίζουν τη μακρά συνεργασία που έχουν εδώ και χρόνια με το σύλλογο «Φλόγα» και πραγματοποιούν δράσεις με σκοπό να ενημερωθούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και το εκπαιδευτικό δυναμικό του σχολείου μας και παράλληλα ενισχύουν το σημαντικό έργο της «Φλόγας» με την αγορά σχολικών ειδών που προσφέρει ο σύλλογος. Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριές μας σχεδιάζουν μια σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που διανύουμε μέσα και έξω από το σχολείο μας, με σκοπό τη διάδοση και ενίσχυση του έργου του συλλόγου «Φλόγα».
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί το σύλλογο «Φλόγα» και την κα Βασιλική Ψυχογιού για τη πολύτιμη προσφορά τους.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Ευγενία Τούρκα
Εδώ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για την επίσκεψη της «Φλόγας» στο Μουσικό Σχολείο Άρτας.
Υλικό από την πρώτη μέρα στο σχολείο (Δευτέρα 13-9-21)
Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 χτύπησε το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Άρτας και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού. Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου, που συνεχίζουν το ταξίδι της γνώσης σε νέα βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς και στους νέους εκπαιδευτικούς μουσικής παιδείας που εντάσσονται από φέτος, ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί,στο προσωπικό του σχολείου.
Στον ψαλτικό χορό συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Καμπόλης, Δημήτρης Βλάχος, Αχιλλέας Τίγκας, Παναγιώτης Κατσικλής, Βασίλης Σιλιόγκας και Παναγιώτης Γιαννούτσος.
Εδώ μπορείτε να δείτε απόσπασμα από την τελετή του Αγιασμού: βίντεο
Τη σημαντική και συμβολική πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς η σχολική μας κοινότητα επέλεξε να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας Μίκη Θεοδωράκη με ένα μουσικό αφιέρωμα που παρουσίασαν εκπαιδευτικοί του σχολείου.
8η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο Μουσικό Σχολείο Άρτας – 24-9-21
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, ο σύλλογος διδασκόντων καθηγητών και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας σχεδίασαν και υλοποίησαν δραστηριότητες με στόχο την προώθηση της δημιουργικότητας μέσω του αθλητισμού, την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας, την ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων.Το κοινό σύνθημα της ημέρας για το έτος 2021 ήταν «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά».
Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:
1. Ποδηλατοδρομία με αφετηρία την πόλη της Άρτας, τερματισμό στο Μουσικό Σχολείο στη Φιλοθέη και επιστροφή στην πόλη της Άρτας 2. Τουρνουά σκακιού με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών 3. Αγώνες πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης μεταξύ ομάδων του σχολείου με στόχο την ανάδειξη της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των συμμετεχόντων 4. Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου στο στάδιο της Φιλοθέης 5. Πεζοπορία στην περιοχή της Φιλοθέης 6. Αγώνες μπάντμιντον 7. Δημιουργία αφισών, όπου αποτυπώθηκαν τα μηνύματα των μαθητών για την ημέρα
Χωρίς το άγχος της νίκης ή της πρωτιάς τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστήθηκαν την ημέρα και συμμετείχαν ενεργά.
Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση Τροχαίας Άρτας, για τη βοήθειά της στην ασφαλή διεξαγωγή της ποδηλατοδρομίας. Επίσης, το Σκακιστικό Σύλλογο Άρτας και το Επιμελητήριο Άρτας που μας διέθεσαν τις σκακιέρες, και τον προπονητή σκακιού Μάνο Ναθαναήλ από το Σκακιστικό Σύλλογο Κέρκυρας για τη συμβολή του στη διαδικτυακή κλήρωση των αγώνων.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους καθηγητές του Μουσικού σχολείου Άρτας για τη συμμετοχή, τη συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα και τη ζωντάνια τους.