istologio4

Βράβευση 6ου Μαθ. Διαγωνισμού Ψηφ. Δημιουργίας: Οδική Ασφάλεια-Κοινή Ευθύνη, Αθήνα 10 Νοεμβρίου 2023

153

Με μεγάλο ενθουσιασμό και συμμετοχή μαθητών από σχολεία όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εκδήλωση Βράβευσης του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Παντού και Πάντα» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίησή των μαθητών και μαθητριών στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων (Ταινία, Βίντεο Σποτ, Eφαρμογή με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0). Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Αθήνα και παρουσίασαν τις βραβευμένες δημιουργίες τους οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην ασφαλή κινητικότητα για κάθε κατηγορία χρήστη του οδικού δικτύου. Οι δημιουργίες των παιδιών συνδύασαν πρωτότυπο σενάριο, εντυπωσιακές εικόνες, μουσική, παιχνίδια και ψηφιακά μέσα και μετέφεραν με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο ισχυρά κοινωνικά μηνύματα.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στον διαγωνισμό με τη β' τάξη γυμνασίου (Σχολ. Έτος 2023-24) όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «ταινία» με τη μικρού μήκους ταινία με τίτλο: «Στη μοτοσυκλέτα φοράμε πάντα κράνος».


142

Την Τελετή Βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους και απένειμαν βραβεία οι:

Κυρία Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου– Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου – Πρόεδρος Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας – Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών,αρμόδια για θέματα Μεταφορών

Κύριος Μακάριος Βασιλείου Λαζαρίδης –Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Κυρία Ουρανία Θρασκιά, Βουλευτής Α' Θεσσαλονικής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας

Κυρία Μόνικα Καραμαλάκου – Λάππα – Αν.Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΥΠΑΙΘA)

Κυρία Ειρήνη Παυλάκου – Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια – Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ)

Κυρία Ρεβέκκα Τούτουζα – Εκπρόσωπος της Γενικής Διευθύντριας, κυρίας Ελίνας Παπασπυροπούλου– Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

Κύριος ΡοδιανόςΑντωνακόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλοςτων «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός» Α.Ε.

Κύριος Παναγιώτης Παπανικόλας – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Ολυμπία Οδός» Α.Ε.

65

Εναρκτήριο χαιρετισμό και απονομή βραβείων έκαναν οι οικοδέσποινες της τελετής, κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠΑΙΘA.

Η κυρία Μυλωνά συγκινημένη αναφέρθηκε στον αείμνηστο κύριο Τσιμπόγλου και ολοκλήρωσε το καλωσόρισμα των μαθητών λέγοντας «Σήμερα, έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τους πλέον αρμόδιους για θέματα Οδικής Ασφάλειας που διαμορφώνουν πολιτικές για την προστασία σας στο οδικό δίκτυο. Και, μαζί με αυτούς, θα έχουμε τη χαρά να σας απονείμουμε τα βραβεία που σας αξίζουν. Είμαι πολύ συγκινημένη από την παρουσία όλων σας εδώ σε μια προσπάθεια για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», ενώ η κυρία Παπαδημητρίου συνεχάρη τους μαθητές λέγοντας «[...]θα ήθελα όλοι μαζί να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια σε εσάς, στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους υπεύθυνους πολίτες του αύριο. [...] Η δική σας συμμετοχή ανέδειξε την ιδιαίτερη αξία που έχουν οι κανόνες Οδικής Ασφάλειας – είτε είμαστε πεζοί, επιβάτες ή ποδηλάτες – για να προστατεύουμε και να προστατευόμαστε, την κοινή μας ευθύνη για τη βελτίωση των συνθηκών στο δρόμο και τη σημασία της στη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων, ενεργών και υπεύθυνων πολιτών».

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Μιχαηλίδου στην ομιλία της, απευθυνόμενη στους μαθητές,τόνισε τη σημασία του Διαγωνισμού και της συνέπειάς του αναφέροντας: «Για εμάς, ο θεσμός πλέον αυτών των βραβείων είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί καταφέρνει και συνδυάζει την ασφάλεια με τον υπεύθυνο πολίτη. Η συμμετοχή των παιδιών κάθε ηλικίας για 6η συνεχόμενη χρονιά δηλώνει τη συνέπεια σε κάτι το οποίο είναι ευθύνη όλων μας:Του να προσέχουμε το πότε η ελευθερία η δική μας μπορεί να εισέρχεται στην ελευθερία του διπλανού μας. Και για αυτό όλο το κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας είναι κάτι που μας αφορά».

Στη συνέχεια η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κα Αλεξοπούλου, κατά το χαιρετισμό της συνεχάρη το Ινστιτούτο τονίζοντας συγχρόνως τη σημασία των προτύπων για τα παιδιά και ανέφερε:

«[...] Θέλω για πολλοστή φορά να συγχαρώ για την πρωτοβουλία το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και προσωπικά βέβαια την Πρόεδρό του, κυρία Βάσω Μυλωνά. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Οδική Ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Παιδεία, Αστυνόμευση, Υποδομές. Ως μητέρα κι εγώ μιας μικρής μαθήτριας Πρώτης Δημοτικού, αντιλαμβάνομαι καθημερινά πως τα παιδιά μας τα διδάσκουμε εμπράκτως, είτε ως γονείς είτε ως δάσκαλοι είτε ως κοινωνικό σύνολο. [...] Όπως ίσως γνωρίζετε, σε όλα τα παιδιά, μέχρι περίπου την ηλικία των 16 ετών, αναπτύσσονται ακόμη τα αισθητήρια όργανα που φθάνουν σε πλήρη λειτουργία κοντά στη φάση της ενηλικίωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν να κατανοούμε ως κηδεμόνες πως πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτους χρήστες της οδού καθώς τόσο η αντίληψή τους όσο και η παιδεία τους αναπτύσσονται και εξελίσσονται ακόμη αντίστοιχα. [...]»

Ο κος Λαζαρίδης ως Πρόεδρος της ΕΜΕ Οδικής Ασφάλειας της Βουλής τόνισε πως για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον η καλλιέργεια οδηγικής συμπεριφοράς οφείλουμε να ξεκινάει από τα παιδιά μας, ενώ χαρακτήρισε το έργο του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικό.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠΑΙΘA κα. Μόνικα Καραμαλάκου – Λάππα εστίασε στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας για την κοινωνία και μίλησε για τη σημαντική συνεργασία με το Ινστιτούτο λέγοντας «Στην προσπάθειά μας αυτή χαιρόμαστε να έχουμε ως αρωγούς σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους όπως το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»».

Όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι εξήραν τις εξαιρετικές δημιουργίες των παιδιών που έλαβαν μέρος στους Διαγωνισμούς,για τα σημαντικά κοινωνικά μηνύματα αλλά και στο ρόλο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στην καλλιέργεια κουλτούρας Oδικής Ασφάλειας από την πρώιμη παιδική ηλικία.

91

Οι μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν τη χαρά να δουν από κοντά τον Ιππότη Ευγένιο, την αγαπημένη μασκότ του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», που μεταδίδει στα παιδιά αξίες για την ευγένεια και τον πολιτισμό στο δρόμο, ενώ ξεχωριστό χρώμα στην Τελετή έδωσε η παρουσία της ορχήστρας και της χορωδίας μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας που ερμήνευσαν ελπιδοφόρα και αισιόδοξα τραγούδια καθώς και το τραγούδι του Ι.Ο.ΑΣ. «Νέα αρχή» που έχει συνθέσει ο αδελφός του Πάνου, Γιώργος Μυλωνάς.

Μεγάλος υποστηρικτής του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας για μια ακόμα χρονιά ήταν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Η κυρία Ρεβέκκα Τούτουζα, εκπροσωπώντας τη Γενική Διευθύντριατης ΕΑΕΕ κυρία Ελίνα Παπασπυροπούλου,στο χαιρετισμό της επισήμανε τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού ως εργαλείου για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να μάθουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη και η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.

Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της κυρία Ειρήνη Παυλάκου για τη θερμή φιλοξενία. Στο χαιρετισμό της η ίδια ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ως Βιβλιοθήκη -και μάλιστα Εθνική- μέσα στους στόχους μας είναι η γνώση, η εκπαίδευση και η κουλτούρα. Χαιρόμαστε λοιπόν που γίνεται αυτή η εκδήλωση σε αυτόν το χώρο διότι προωθείται η κουλτούρα και η εκπαίδευση από τα παιδιά μας».

Το συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι Δανάη Σταύρου και Νίκη Καρατσώρη από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και οι Άλκηστις Πουλοπούλου, Γεωργία Μουτζουροπούλου και Ευάγγελος Νικολιδάκης από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ινστιτούτου στο YouTube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=3QxMJR0sUFQ&ab_channel=ioaspanosmylonas

Οι βραβευμένες μαθητικές δημιουργίες και αποσπάσματα από την εκδήλωση θα προβληθούν στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στη Βουλή-Τηλεόραση.

Τα σχολεία που διακρίθηκαν ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Βραβεία Πρωτοβάθμιας – Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ»

Κατηγορία Ψηφιακής Δημιουργίας
1ο βραβείο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου
2ο βραβείο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών
3ο βραβείο 1ο Νηπιαγωγείο Σερρών & Νηπιαγωγείο Νέου Σουλίου Σερρών

Κατηγορία Βίντεο Σποτ
1ο βραβείο 5ο Νηπιαγωγείο Λουτρακίου
2ο βραβείο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σάμου
3ο βραβείο Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη

Κατηγορία Ταινίας
1ο βραβείο 7ο Δημοτικό Ασπροπύργου
2ο βραβείο 2ο Δημοτικό Αγίου Στεφάνου
3ο βραβείο 1ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Βραβεία Δευτεροβάθμιας – Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Κατηγορία Ψηφιακής Εφαρμογής
1ο βραβείο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων
2ο βραβείο ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω

Κατηγορία Βίντεο Σποτ
1ο βραβείο Πρότυπο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης
2ο βραβείο 1ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου
3ο βραβείο ΔΕΛΑΣΑΛ

Κατηγορία Ταινίας
1ο βραβείο 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών
2ο βραβείο Μουσικό Σχολείο Άρτας
3ο βραβείο ΕΝΕΕΓΥΛ Κορωπίου

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς και Οργανισμούς που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια. Η ενθουσιώδης συμμετοχή και η θετική ανταπόκριση όλων, με πρωταγωνιστές τους μαθητές, για μια ακόμα φορά μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία για έναν μέλλον καλύτερο και έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα!

  • 65.jpg
  • 92.jpg
  • 93.jpg
  • 120.jpg
  • 164.jpg
Συμμετοχή στο φεστιβάλ γαστρονομίας αλιΆμβρα του Επιμελητηρίου Άρτας, 21 Σεπτεμβρίου 2023

1

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, θα συμμετείχε στο τριήμερο φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνει το Επιμελητήριο Άρτας, στο πλαίσιο του έργου αλιΑμβρα, που αφορά την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την οργάνωση της αγοράς και την ανάδειξη των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας προέλευσης Αμβρακικού – Άρτας. Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Σκουφά.

3

Το μουσικό σύνολο των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας ερμήνευσε μια σειρά τραγουδιών με θέμα τη θάλασσα.

4

Ευχαριστούμε το Επιμελητήριο Άρτας για την πρόσκληση και σας προσκαλούμε όλους και όλες σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών μας προϊόντων.
Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός
Παναγιώτης Γιαννούτσος

Δείτε εδώ πρόσθετο φωτογραφικό υλικό: blog 

Συναυλία συνόλων παραδοσιακής μουσικής - Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, 21 Ιουνίου 2023

Φωτογραφικό υλικό από τη συναυλία των συνόλων παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Άρτας, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023 (Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής), στην πλατεία Μόραλη (Δημοτική Πινακοθήκη) στην Άρτα.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Καμπόλης, Παναγιώτης Κατσικλής, Αχιλλέας Τίγκας, Ηλίας Λένης, Γιώργος Αγγέλης

  • img-5283.jpg
  • img-5290.jpg
  • img_7759.jpg
  • img_7762.jpg
  • img_7776.jpg
  • img_7783.jpg
  • img_7805.jpg
  • img_7816.jpg
Παρουσίαση του έργου Μικρά Ασία, των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα, 17 Ιουνίου 2023

img 7729

Το Σάββατο στις 17 Ιουνίου του 2023, παρουσιάστηκε στη αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Ο Σκουφάς», το εμβληματικό έργο «Μικρά Ασία» των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα, από το ομώνυμο μουσικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Άρτας. Το έργο που παρουσιάσαμε για δεύτερη φορά ολοκληρωμένο, άρχισε να ετοιμάζεται την προηγούμενη χρονιά με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το πρωτότυπο έργο ηχογραφήθηκε σε δίσκο και κυκλοφόρησε το 1972, 50 ακριβώς χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1922. Αναμφισβήτητα αποτελεί έναν δίσκο σταθμό για την ελληνική δισκογραφία, για την απήχηση που είχε στο κοινό αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος. Ο Πυθαγόρας, χωρίς καθόλου να διακατέχεται από εθνικισμό, μιλά για την καταστροφή και το δράμα της προσφυγιάς. Ο Καλδάρας χρησιμοποιώντας ένα πλήθος οργάνων προερχόμενα από πολλές και διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, καταφέρνει να συνδυάσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ηχοχρωμάτων που στηρίζουν το λόγο σε κάθε του λέξη. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε τραγούδι έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και είναι δημοφιλές και αγαπητό με το δικό του τρόπο. Οι ενορχηστρώσεις και οι εναρμονίσεις των τραγουδιών είναι ιδιαίτερα ευρηματικές, αφήνοντάς μας το χώρο να προσθέσουμε τη δική μας άποψη.

mikra asia invitation-3

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ τι σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης στο προλογικό σημείωμα της έντυπης έκδοσης του έργου (παρτιτούρα για πιάνο και φωνή) του 1986, που επιμελήθηκε ο Τάσος Καρακατσάνης: «Τη 'Μικρά Ασία' την έγραψα την άνοιξη του 1972 πάνω σε στίχους του μεγάλου και αείμνηστου Πυθαγόρα. Ήταν ένα σύνολο τραγουδιών τα οποία βγήκαν από μέσα μας αγόγγυστα. Ολοκληρωμένα. Ίσως γιατί ήταν μεγάλη η συσσώρευση των εμπειριών μας από τη Μικρασιατική παράδοση και ζωή, όσο και η επιθυμία μας να εκφραστούμε μέσα από αυτό το θέμα. Από τη μεριά μου χρησιμοποίησα τις γνώσεις μου και την αγάπη στους Βυζαντινούς τρόπους και δημιούργησα μελωδίες στο πνεύμα του Μικρασιάτικου τραγουδιού. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκα και όσο αφορά την ενοργάνωση χρησιμοποιώντας και όργανα παραδοσιακά τα οποία είχαν παραγκωνιστεί κάπως στο λαϊκό τραγούδι εκείνη την εποχή. Όσο για τον Πυθαγόρα θα παραθέσω τα ίδια τα λόγια μιας συνέντευξής του. «Η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής ήταν το πιο συγκλονιστικό παραμύθι που άκουγα, από μικρό παιδί, από τη μητέρα μου· και πάντα ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα αυτό και να πλησιάσω με το στίχο μου την αίσθηση του θρήνου και την ηθογραφική εντύπωση δίνοντας εικόνες απλές, καθαρές και να αφηγηθώ λιτότερα την τραγικότητα των γεγονότων».
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω τις υπέροχες ερμηνείες δύο νέων τότε τραγουδιστών του Γ. Νταλάρα και Χαρ. Αλεξίου. Θέλω να πιστεύω ότι με την έκδοση αυτή η 'Μικρά Ασία' έρχεται να αποτελέσει και πάλι πηγή γνώσης και έμπνευσης σε νέους δημιουργούς όπως αποτέλεσε και για μένα κάποτε».

 mikra asia 17.06.23

Για την υλοποίηση της συναυλίας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε πρώτα τους/τις 27 μαθητές και μαθήτριες του μουσικού συνόλου που για σχεδόν δύο χρόνια εργάστηκαν για να προετοιμάσουν το συγκεκριμένο έργο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ανθούλα Ζιώρη, τη Nathalie Poupard και την Κωνσταντίνα Τόλη που συνέβαλαν ουσιαστικά στην παρουσίασή του. Επίσης ευχαριστούμε το Διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Άρτας και τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Γκολομάζο για την άδεια χρήσης της ισόγειας αίθουσας του Επιμελητηρίου και για την ευγενική τους χορηγία. Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας για την παραχώρηση του προαύλιου χώρου της Παρηγορήτριας που όμως δυστυχώς δεν χρησιμοποιήσαμε λόγω καιρού, τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Ο Σκουφάς» και τον πρόεδρό του κ. Νίκο Μπανταλούκα για την παραχώρηση της φιλόξενης αίθουσας του συλλόγου όπου πραγματοποιήθηκε τελικά η συναυλία. Ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων για την ηχητική κάλυψη και όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής μας για τη στήριξη και την προβολή.

Από τη φετινή σχολική χρονιά το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα Erasmus+ και να ηχογραφηθεί, ώστε να μπορούμε σε ένα δεύτερο χρόνο να το εκδώσουμε. Πιστεύουμε ότι το έργο θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό για την πορεία των παιδιών αλλά και του σχολείου μας, αφού ένας από τους κεντρικούς σκοπούς μας είναι η συνεχής επαφή με τη λαϊκή μας μουσική, ελπίζοντας τα σπουδαία αυτά έργα να συνεχίσουν να εμπνέουν και να στηρίζουν τη νέα γενιά.
Σας ευχαριστούμε πολύ,
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Αναστασία Σταύρου

Δείτε εδώ πρόσθετο φωτογραφικό υλικό: blog 

  • img_7485.jpg
  • img_7510.jpg
  • img_7711.jpg
  • img_7729.jpg
  • img_7732.jpg
Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, 10 Ιουνίου 2023

bambakaris neo

Οι μαθητές του μουσικού συνόλου "Λαϊκό – Ρεμπέτικο" πραγματοποίησαν με επιτυχία, το Σάββατο 10 Ιουνίου, συναυλία – αφιέρωμα στον Μ. Βαμβακάρη ολοκληρώνοντας έτσι τη φετινή τους προσπάθεια στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος μουσικής. Ακούστηκαν 10 τραγούδια διαχρονικής αξίας του δημοφιλούς και σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, που χάραξε τη δική του πορεία, πρωταγωνιστώντας στη διαμόρφωση ενός νέου είδους τραγουδιού, και που με το έργο του επηρέασε γενιές και γενιές καλλιτεχνών. Το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο αποτελεί προϊόν της αγάπης των μαθητών για τη Λαϊκή Μουσική. Με δομικά συστατικά την επιμονή, την υπομονή, τη συνέπεια και τη διάθεση για συνεργασία το αποτέλεσμα εξέπληξε το κοινό. Συνεπώς, όλα τα εύσημα ανήκουν σ' αυτούς τους μαθητές, που με τη φιλότιμη προσπάθειά τους κατάφεραν να επιτύχουν, παρ' όλες τις δυσκολίες, ικανοποιώντας κάθε προσδοκία.
Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους μαθητές μας!
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Χαράλαμπος Σκαμνέλος
Ηλίας Ψαλλίδας
Δημήτρης Μανωλάτος

Δείτε εδώ φωτογραφίες: blog

Δείτε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για το αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας στον Μάρκο Βαμβακάρη: σύνδεσμος

Συναυλία συνόλων Τζαζ, Μπάντας, Ορχήστρας Ευρωπαϊκής Μουσικής-Χορωδίας Α’ Γυμνασίου, 24 Μαΐου 2023

afissa

Τα σύνολα Τζαζ, Μπάντας, Ευρωπαϊκής Μουσικής καθώς και η χορωδία της Α' Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στην πλατεία Αγίου Νικολάου στις 24 Μαΐου. Σε αυτήν τη μουσική βραδιά, που ζωντάνεψε με μελωδίες μία από τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης, το κάθε σύνολο παρουσιάστηκε ξεχωριστά αλλά και συμπράττοντας με τα υπόλοιπα.

Υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί συνόλων:

Τζαζ: Μπαλαούρας Χρήστος

Μπάντα: Μερκούρης Έκτορας

Χορωδία: Χλωρού Άννα

Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής: Θεοχάρης Αλέξανδρος, Μιμίκου Δήμητρα, Σίλα Τσιάβου, Θωίδης Παναγιώτης, Ανδρέου Ιφιγένεια


programma1
programma2

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τη συναυλία: blog

Δείτε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για τη συναυλία: σύνδεσμος

Η «Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, 11 - 12 Μαΐου 2023

Το διήμερο 11 και 12 Μαΐου 2023, το Μουσικό Σχολείο Άρτας φιλοξένησε την Εθνική Λυρική Σκηνή και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία» του τομέα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων του οργανισμού.

img 6686
Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των εφήβων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική παράσταση όπερας. Η εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή της όπερας, σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με τον χώρο, αλλά και η ενθάρρυνση του καλλιτεχνικού πειραματισμού και της ανακάλυψης μέσα από την πολυεπίπεδη και διακαλλιτεχνική φύση του είδους της όπερας, είναι κεντρικοί άξονες του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία είναι εδώ για να συστήσει την όπερα ως ένα δίκτυο ανάλογο της σχολικής κοινότητας, όπου η συνομιλία, το «μοίρασμα» και το αίσθημα του ανήκειν είναι δομικά συστατικά της ελεύθερης έκφρασης, της εξέλιξης και της ανάπτυξης.(Σημείωμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Την πρώτη μέρα της δράσης οι εκπαιδευτές/τριες του προγράμματος μαζί με μέλη της ορχήστρας και κάποιους/ες μονωδούς, επισκέφτηκαν το σχολείο μας και πραγματοποίησαν 4 διαφορετικά εργαστήρια: ομαδικού τραγουδιού, μουσικής και ηχοτοπίων, εικαστικών και σκηνογραφίας και ρυθμικής απαγγελίας, υποκριτικής και κίνησης. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια (4 διδακτικές ώρες) πραγματοποιούνται με πολλαπλούς εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς στόχους, όπως είναι η γνωριμία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών με τη διαδικασία παραγωγής καλλιτεχνικού υλικού για μια παράσταση όπερας, η μετάδοση εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθοδολογιών σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά και η εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων σε τομείς της όπερας. Επιπλέον, τα εργαστήρια έχουν στόχο να προετοιμάσουν τους μαθητές για την ενεργή καλλιτεχνική συμμετοχή τους στην παράσταση.

img 6995
Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν την όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, βασισμένο στο πρωτότυπο ποιητικό κείμενο των Ανρί Μεγιάκ [Henri Meilhac] και Λυντοβίκ Αλεβύ [Ludovic Halévy], και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η παράσταση τοποθετεί τον μύθο της Ωραίας Ελένης στη σημερινή εποχή και μέσα από αυτόν πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων, τα οποία συνιστούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης προβληματικής των εφήβων. (Από το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του προγράμματος)

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί της Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ και τον Νίκο Αποστολόπουλο για τη χρήση της αίθουσας «Διώνη» και όλη την συνεργασία, το Επιμελητήριο Άρτας, τον Δήμο Αρταίων και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την παροχή ενημερωτικού υλικού που προσφέραμε στα φιλοξενούμενα μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας και τον πρόεδρό του κ Κώστα Σακκά για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και μαθητριών μας στο χώρο της συναυλίας.

Τέλος ευχαριστούμε όλα τα μέλη του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία» και το τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές δράσεις» για την προσφορά του εξαιρετικά σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος στο σχολείο μας.

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Αναστασία Σταύρου
Ανθούλα Ζιώρη

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για το πρόγραμμα "Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία", που υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, από τον τομέα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 11 και 12 Μαΐου 2023: video

  • img_6687.jpg
  • img_6699.jpg
  • img_6757.jpg
  • img_6765.jpg
  • img_6776.jpg
  • img_6799.jpg
  • img_6851.jpg
  • img_6876.jpg
  • img_6901.jpg
  • img_6917.jpg
  • img_6925.jpg
  • img_7000.jpg
Συμμετοχή Μουσικού Σχολείου Άρτας στο 7ο Φεστιβάλ Άδοντες κ ψάλλοντες εν τη καρδία, 5-8 Μαΐου 2023

1

Για άλλη μια χρονιά το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο 7ο Φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία», που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης / Αντιπεριφέρεια Καβάλας, την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, την Δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας και πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2023.

afissa

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και συνεργάστηκαν με παιδιά από μουσικά σχολεία όλης της χώρας.
Η συμμετοχή των παιδιών μας στο συγκεκριμένο φεστιβάλ αλλά και σε όλες τις παρόμοιες διοργανώσεις, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία με σημαντική συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Ανθούλα Ζιώρη
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Αναστασία Σταύρου
Κωνσταντίνα Τόλη

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του φεστιβάλ και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό: blog

  • img_6173.jpg
  • img_6212.jpg
  • img_6213_1.jpg
  • img_6216.jpg
  • img_6225.jpg
  • img_6234.jpg
  • img_6465.jpg
  • img_6494.jpg
  • img_6505.jpg
  • img_6517.jpg
  • img_6530.jpg
  • img_6539.jpg
  • img_6549.jpg
  • img_6641.jpg
  • img_6655.jpg
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο 8ο φεστιβάλ Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων, 4-7 Μαΐου 2023

ksanthi1

Από την Πέμπτη 4 Μαΐου μέχρι και τη Κυριακή 7 Μαΐου το μουσικό σχολείο Άρτας βρέθηκε στην ετήσια συνάντηση μουσικών σχολείων στη πόλη της Ξάνθης. Το Μουσικό Σχολείο εκπροσώπησαν τέσσερα μουσικά σύνολα: α) το Λαϊκό-Ρεμπέτικο (με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Μανωλάτο Δημήτρη), β) το Παραδοσιακό (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Λένη Ηλία και τον κ. Κατσικλή Παναγιώτη, γ) το Jazz (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Μπαλαούρα Χρήστο και τον κ. Χαρίτο Γιώργο) και δ) το Ευρωπαϊκό (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Θεοχάρη Αλέξανδρο, την κ. Τσιάβου Σίλα και την κ. Μιμίκου Δήμητρα) με σύνολο 65 μαθητές και 10 καθηγητές.

Το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου τα μουσικά σύνολα του σχολείου έδωσαν παράσταση στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου Ελλισώ, όπως και το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, Κέρκυρας και Σιάτιστας, με πλήθος κόσμου και σχολείων να απολαμβάνουν το πρόγραμμα του κάθε σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές διαχωρίστηκαν σε ορχήστρα (με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Κυπουργό) και χορωδία (με υπεύθυνη τη κ. Εριφύλη Δαμιανού) καθώς και στα βιωματικά εργαστήρια με τους Ross Daly (παραδοσιακό), Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά), Χριστεφανία Λουκίδου (παραδοσιακό τραγούδι), Juanjo Belchi (κιθάρες) και Γιώργο Κοντραφούρη (jazz).

Το Σάββατο 6 Μαΐου, το απόγευμα, μια εξαιρετική συναυλία σήμανε το τέλος του φεστιβάλ με πάνω από 1200 μαθητές από όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας να συμπράττουν σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα με μαέστρο τον κ. Νίκο Κυπουργό. Μοναδική η εμπειρία για τους μαθητές αλλά και για τους καθηγητές η συμμετοχή του σχολείου στο Φεστιβάλ της Ξάνθης.


afisa
Γράφουν τα sites για το φεστιβάλ στη Ξάνθη: «Μια υπέροχη γιορτή, την πρώτη εβδομάδα του Μάη, επισφραγίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, μπροστά από το Δημαρχείο, με τη συναυλία όλων των μαθητών, Ελλήνων και ξένων, που συμμετείχαν στην όγδοη διοργάνωση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων».

Περί τους 1200 μαθητές, από 19 Μουσικά Σχολεία της χώρας και τέσσερα, από πόλεις της Ισπανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, «πλημμύρισαν» για μια εβδομάδα την πόλη με τις μουσικές, τη νεανική τους αύρα, την ορμή και τα φωτεινά τους χαμόγελα.

Η Ξάνθη, για άλλη μια φορά έγινε σημείο πολιτιστικής δράσης και «ντύθηκε» κι αυτή τα γιορτινά της, για να υποδεχτεί μαθητές, συνοδούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και επισκέπτες που δεν έχασαν την ευκαιρία να πάρουν μία γενναία γεύση από τον πιο ιδιαίτερο πολιτιστικό θεσμό που «γέννησε» η πόλη.

Και την τελευταία ημέρα, το απόγευμα του Σαββάτου, ο διεθνούς φήμης συνθέτης Νίκος Κυπουργός «οδήγησε», με την αγάπη και τη βαθιά μουσική σχέση που έχει αναπτύξει με τους νέους, τη μεγάλη ορχήστρα των Μουσικών Σχολείων, στην οποία συμμετείχαν οι υπέροχες Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, προσφέροντας ένα εξαιρετικό φινάλε».

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του φεστιβάλ και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό: blog

  • afisa.jpg
  • dscn2036.jpg
  • dscn2047.jpg
  • img_20230505_101932.jpg
  • img_20230505_194858.jpg
  • img_20230506_183450.jpg
  • img_20230506_183555.jpg
  • img_20230506_184801.jpg
  • img_20230506_190400.jpg
  • img_20230506_212021.jpg
  • img_20230506_212057.jpg
  • ksanthi1.jpg
Δράσεις Μ.Σ. Άρτας στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, 17-18 Μαρτίου 2023

Ενημέρωση για δωρεά μουσικών οργάνων
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Ζοζέφ Μιζάν και στην Άννα Μιζάν, παιδιά του τελευταίου επιζήσαντος του Ολοκαυτώματος Εβραίου της Άρτας, Ισαάκ Μιζάν, που δώρισαν πρόσφατα τα παρακάτω όργανα στο σχολείο μας:
- Drum Set Pearl Roadshow RS525SC Jet Black (1)
- Dimanery Triangle 13cm with Beater (1)
- Glokenspiel Thoman (2)
- Βάση- Γερανό GRANITE B-3W (1)

Δράσεις Μουσικού Σχολείου Άρτας στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας
Με αφορμή τη δωρεά των οργάνων και τη βράβευση της ταινίας «Ταξίδι στη μεγάλη νύχτα» στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» σχολικού έτους 2022-2023 και στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, την Παρασκευή 17 Μαρτίου και ώρα 13.00 υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την κα Άννα Μιζάν, τον Μπένι Μιζάν (Βενιαμίν Μιζάν), την Ανθή Λω Μιζάν και τον Νώε Γιουσουρούμ. Μαζί μας ήταν επίσης, η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας «Ταχυδρόμος Άρτας» κα Βίκυ Καινούργιου.

img 4712
Έγινε προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη μεγάλη νύχτα» που βραβεύτηκε πρόσφατα στον Πανελλήνιο διαγωνισμό, και μίλησαν στο κοινό για την εμπειρία τους οι μαθήτριες Ανδριανή Χουλιάρα και Μαρία Παπαδοπούλου, ο μαθητής Γιώργος Νασιούλας και η υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Πρέντζα.
Η κα Βίκυ Καινούργιου μας μετέφερε τη δική της εμπειρία από τη γνωριμία της με τον Ισαάκ Μιζάν, ενώ η κόρη του, Άννα Μιζάν, μίλησε για τη βαθιά σχέση του πατέρα της με την Άρτα.

img 4651
Συμμετείχε το Μουσικό Σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κο Αβραάμ Παπαϊωάννου, τον κο Αχιλλέα Τίγκα, τον κο Αθανάσιο Μουχταρίδη και τον κο Ηλία Ψαλλίδα, με το παρακάτω πρόγραμμα: 1) "Adio Kerida" (Sephardic), 2) The Music of V (Α. Παπαϊωάννου), 3) Fog El Nakhal (στίχοι Α. Παπαϊωάννου)

img 4610

Το Σάββατο 18-03-2023 και ώρα 11.30 στην αίθουσα «Σκουφάς» στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δήμου Αρταίων, με τίτλο «Η Άρτα θυμάται» η πρόεδρος του 15μελούς Μαρία Παπαδοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, μίλησε για το αποτύπωμα της μνήμης του ολοκαυτώματος στη νέα γενιά.

img 4863

Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία της Γ΄ Γυμνασίου με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κο Δημήτριο Καμπόλη και την κα Αναστασία Σταύρου με το παρακάτω πρόγραμμα: 1) Tumpalalaika (Yiddish), 2) A la una, yo naci (Sephardic), 3) Una pastora yo ami (Sephardic).

Η Διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

  • img_2830.jpg
  • img_2893.jpg
  • img_2905.jpg
  • img_3741.jpg
  • img_3752.jpg
  • img_3768.jpg
  • img_3771.jpg
  • img_3778.jpg
  • img_3822.jpg
  • img_4574.jpg
  • img_4587.jpg
  • img_4588.jpg
  • img_4595.jpg
  • img_4622.jpg
  • img_4639.jpg
  • img_4646.jpg
  • img_4662.jpg
  • img_4674.jpg
  • img_4709.jpg
Συναυλία «Μικρά Ασία» – Πρόγραμμα Erasmus + 6 Απριλίου 2023

mikra asia afisa
Το μουσικό σύνολο «Μικρά Ασία» του Μουσικού Σχολείου Άρτας, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρα 20.30, στην αίθουσα του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «O Σκουφάς» παρουσίασε συναυλία με τα 11 τραγούδια του ομώνυμου δίσκου, στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο: « Le Perche et l' Epire différents mais unis dans la diversitè artistique, culturelle et gastronomique », καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει στις σημειώσεις του ο Λευτέρης Παπαδόπουλος: «...το καταπληκτικό θέμα που έχει Η "Μικρά Ασία" δεν αφορά μόνο τους Μικρασιάτες, τους Πόντιους, τους Κωνσταντινουπολίτες... Αφορά όλους τους Έλληνες. Και τα εκατομμύρια των παιδιών, που είχαν πρόσφυγες γονείς και τώρα έχουν γίνει κι αυτά πατεράδες και παππούδες, αλλά και τους Πελοποννήσιους και τους Αθηναίους και τους Θεσσαλούς και τους Μακεδόνες και τους νησιώτες και τους Ηπειρώτες και τους Θράκες – τους πάντες...»
Η Μικρασία αποτέλεσε κίνητρο και έμπνευση στη λογοτεχνία και στη μουσική, στη ζωγραφική και στη λαϊκή παράδοση και τα έργα που έχουν προκύψει αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά.

mikra asia invitation
Ο δίσκος Μικρά Ασία, σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα Παπασταματίου, από τους πλέον εμβληματικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, δημιουργήθηκε το 1972, σε μία εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα μία φορά σε δεινή πολιτική κατάσταση, κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Ο Απόστολος Καλδάρας και ο Πυθαγόρας καταφέρνουν να ενώσουν τη λαϊκή μούσα με την παραδοσιακή, την ποίηση με τον αμανέ, το ταξίμι με τη σύγχρονη μελωδία, τον Τούρκο με τον Έλληνα, τον πόνο με το γλέντι, την ιστορία με την αληθινή ζωή. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1972 και αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της εποχής. Θεωρείται ο πρώτος επίσημα χρυσός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας. Ο Καλδάρας φτάνει στην κορυφή των συνθετικών ικανοτήτων. Ο δε Πυθαγόρας αναδεικνύει το μήνυμα συναδέλφωσης των δύο λαών, κι όταν ακόμα μιλά για τον «μαρμαρωμένο βασιλιά» και την «κόκκινη μηλιά» ακόμα κι αυτά παρουσιάζονται σε ένα πλαίσιο έξω από την εθνικιστική μυθολογία και θριαμβολογία. Είναι μοτίβα που έχουν ενταχθεί στην λαϊκή κουλτούρα, ως λαογραφικά στοιχεία. Το έργο «Μικρά Ασία» είναι μία σύνθετη και με πολλά μηνύματα κατάθεση. Κρύβει μέσα στους στίχους και τη μουσική όσα θέλησαν να πουν όσοι έγιναν μάρτυρες της καταστροφής. Αναδεικνύει την πληγή του νόστου και της προσφυγιάς, που είναι πάντα η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Η «Μικρά Ασία», αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο του λαϊκού μας πολιτισμού.

img 5717

Στη συναυλία παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κος Χάρης Βάγιας αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς», που αναφέρθηκε στα γενέθλια του συλλόγου και στη σταθερή σχέση και συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ο κος Γιάννης Ζαχαρέλος, προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Άρτας που συνεχάρη το Μουσικό Σχολείο για τις δράσεις του, η φιλόλογος κα Ροδούλα Χαντζηστεφανίδου, που ως Μικρασιάτισσα στην καταγωγή, με βαθιά συγκίνηση διάβασε σελίδες από την «Αυτοβιογραφία» της και δημιούργησε την ομορφότερη εισαγωγή στη συναυλία μας, ο δήμαρχος Δήμου Αρταίων κος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κος Δημήτριος Σφήκας, η πρόεδρος του συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» κα Μιμίκα Αξιώτη, μέλη του Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς», οι μαθητές και μαθήτριες του φιλοξενούμενου γαλλικού σχολείου Lycee Remi Βelleau με τους τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς και πολλοί γονείς, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί.

Ευχαριστούμε το Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς» και τον πρόεδρό του κο Νικόλαο Μπανταλούκα για τη φιλοξενία στην αίθουσα του συλλόγου.

Θερμά συγχαρητήρια στο μουσικό σύνολο «Μικρά Ασία» για την απόδοση του ομώνυμου δίσκου, για τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε, για το κλίμα θαυμασμού και συγκίνησης που δημιούργησε στο κοινό που παρακολούθησε εκστασιασμένο τη συναυλία.

img 5662
Κλείνοντας θα κάνουμε μια αναφορά στις σημειώσεις του Λευτέρη Παπαδόπουλου σχετικά με το έργο:
«Με τη "Μικρά Ασία", όμως, ο Πυθαγόρας πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Γιατί το έργο αυτό, με την αποφασιστική δική του συμβολή, βρέθηκε στα χείλη όλων των Ελλήνων και ο δίσκος, φυσικά, εμπορικά, εκτοξεύθηκε στα ύψη. Δεν υπήρχε δισκοθήκη που να μην έχει τη "Μικρά Ασία", τη δεκαετία του '70. Από τότε όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια. Στις δισκοθήκες της νεολαίας, αμφιβάλλω αν υπάρχει το έργο. Ένα έργο πλούσιο, χυμώδες, ουσιαστικό και προπαντός έντιμο

Να, που τα Μουσικά Σχολεία μέσα από το μάθημα των μουσικών συνόλων μπορεί να φέρουν στις δισκοθήκες των νέων το κορυφαίο έργο. Θερμά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Αναστασία Σταύρου και Παναγιώτη Γιαννούτσο για την επιλογή του έργου, τη διδασκαλία και το άψογο αποτέλεσμα.
Η Διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

  • img_5568.jpg
  • img_5608.jpg
  • img_5614.jpg
  • img_5618.jpg
  • img_5711.jpg
  • img_5717.jpg
  • img_5730.jpg
  • img_5766.jpg
  • img_5781.jpg
  • img_5802.jpg
  • img_5823.jpg
  • img_5825.jpg
  • img_5833.jpg
  • img_6576.jpg
  • img_6582.jpg
  • img_6586.jpg
Συναυλία μουσικής δωματίου, 22 Μαρτίου 2023

synavlia ama finalΤην Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, συναυλία μαθητών του Σχολείου μας σε μικρά σύνολα και σε έργα μπαρόκ, κλασικά, ρομαντικά αλλά και πιο σύγχρονα. Το πρόγραμμα κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου της λόγιας δυτικής μουσικής και έκλεισε με τη μικρή συμφωνική ορχήστρα που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη συναυλία.

img 7802
Η κατάμεστη αίθουσα, η αποδοχή του κοινού και το ζεστό του χειροκρότημα δίνει δύναμη στους συντελεστές της συναυλίας (μαθητές και καθηγητές) ώστε να επαναλάβουν ανάλογες δράσεις και στο μέλλον.

Πρόσθετο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο blog του σχολείου μας: σύνδεσμος

programma synavlias 2

programma synavlias

2ο Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη» στην Καστοριά, 17-18 Μαρτίου 2023

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαρτίου η Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη: Δοξάτος, Μουσικά Σύνολα στα αρχοντικά της Καστοριάς» που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. Το σύνολο της Μπάντας αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες πνευστών και κρουστών οργάνων, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των συνόλων οργανοχρησίας και έχει ως στόχο την εισαγωγή των μαθητών/τριών στο μαγικό κόσμο του ήχου της μπάντας πνευστών.

1
Στο Φεστιβάλ Μουσική Άνοιξη συμμετείχαν σύνολα από τα Μουσικά Σχολεία Άρτας, Δράμας, Καστοριάς και Τρικάλων. Το πρωί του Σαββάτου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Μπάντας συμμετείχαν σε κοινή πρόβα με την Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς. Το απόγευμα του Σαββάτου παρουσίασαν το πρόγραμμα τους στο Αρχοντικό Μπασάρα, στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό της πόλης, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού η κεντρική συναυλία-σύμπραξη των Μουσικών Συνόλων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Τα Μουσικά Σύνολα «GuitArcs»,«Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής», «Κινηματογραφικής Μουσικής», «Λαϊκής Αστικής Μουσικής» και «Παραδοσιακής Μουσικής» παρουσίασαν μουσικές και τραγούδια από διαφορετικά είδη μουσικής και ενθουσίασαν το κοινό. Η Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς συνέπραξε με την Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας και ερμήνευσε έργα από την προκλασική μέχρι τη ρομαντική περίοδο. Σημαντική ήταν η συνδρομή του καθηγητή κοντραμπάσο του σχολείου μας, κ. Αθανάσιου Μουχταρίδη, ο οποίος συνέπραξε με διαφορετικά σύνολα που εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ.
Ευχαριστούμε τη διευθύντρια κα Βαρβάρα Μπελερή και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς για την άψογη διοργάνωση, τη ζεστή φιλοξενία και τη μοναδική εμπειρία που μας χάρισαν.
Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την συνεργασία και την ωραία παρουσίαση.
Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός
Έκτορας Μερκούρης

  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 7.jpg
  • 12.jpg
  • 13.jpg
  • 14.jpg
  • 15.jpg
  • 17.jpg
  • 18.jpg
  • 23.jpg
Μουσικό Σχολείο Άρτας - Χριστουγεννιάτικη γιορτή των ΚΔΑΠ και ΚΠΑΠ/ΜΕΑ του Δήμου Αρταίων

kdapmea christmas2022afisa

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 το απόγευμα, το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε σε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Διώνη σε σύμπραξη με τα παιδιά των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Αρταίων. Μουσικοκινητικά και θεατρικά δρώμενα ντύθηκαν με παιδικά χαμόγελα και επενδύθηκαν μουσικά από τις φωνές της χορωδίας των παιδιών της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου καθώς και των παιδιών των ΚΔΑΠ.

Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές μας της β΄ γυμνασίου που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τους μαθητές Σπύρο Μερκούρη και Ίριδα Γεωργούση που έπαιξαν μεταλλόφωνο και βιολί αντίστοιχα. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου με τη συμμετοχή τους έδωσαν έμπρακτα μαθήματα αποδοχής της διαφορετικότητας και το μήνυμα της ελπίδας για άνοιγμα του σχολείου σε μία κοινωνία ισότιμη και συμπεριληπτική προς τα άτομα με αναπηρία.

kdapmea img1

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις υπεύθυνες μουσικούς των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αναστασία Χριστοφορίδου και Κωνσταντίνα Μπατσαρά για τη συνεργασία, τους ηχολήπτες του δήμου για την αρωγή τους σε θέματα τεχνικής υποστήριξης, όλους τους συμμετέχοντες, τους εκπροσώπους των φορέων καθώς και όλους τους παριστάμενους που με την παρουσία τους τίμησαν την προσπάθεια των παιδιών.

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της χορωδίας της β΄ γυμνασίου,
Συρογιαννούλη Εύη και Ισμαγκίλοβ Βαλερί

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Αρταίων με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας: βίντεο

  • img_2875.jpg
  • img_2878.jpg
  • img_2886.jpg
  • img_2895.jpg
  • img_2900.jpg
  • img_2909.jpg
  • img_2912.jpg
  • img_2917.jpg
  • img_2930.jpg
  • img_2939.jpg
  • img_2964.jpg
  • img_2967.jpg
  • img_2973.jpg
  • img_2977.jpg
  • img_2980.jpg
  • img_3003.jpg
  • img_3006.jpg
Συμμετοχή στις δράσεις Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Αρταίων, 25 Νοεμβρίου 2022

Την Παρασκευή στις 25 του Νοέμβρη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στις δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Αρταίων.

ina
Συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής δύο από τα μουσικά σύνολα ελεύθερης έκφρασης του σχολείου μας παρουσίασαν στο κέντρο της πόλης ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια που έχουν γραφτεί με σκοπό την ανάδειξη του συγκεκριμένου προβλήματος, ενώ παράλληλα τα στελέχη του Κέντρου συμβουλευτικής ενημέρωναν τους συμπολίτες μας για το έργο του κέντρου, το σκοπό δημιουργίας του και τις υπηρεσίες που παρέχει. Το μικρό μουσικό μας αφιέρωμα παρακολούθησαν μαθητές σχολείων της περιοχής μας αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν εκεί το πρωί της Παρασκευής.

inb
Το απόγευμα της ίδιας μέρας και στο πλαίσιο των εγκαινίων έκθεσης εικαστικών έργων συμπολιτών μας με το ίδιο θέμα και τίτλο: «Μέσα από τα μάτια της», ένα μικρό μουσικό σχήμα αποτελούμενο από έξι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου, παρουσίασε τραγούδια με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό πάνω στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών.

inc
Ευχαριστούμε τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής του Δήμου Αρταίων και δηλώνουμε πάντα παρόντες και παρούσες σε παρόμοιες δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών και των μαθητριών μας αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας.

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί:
Αναστασία Σταύρου,
Δημήτρης Καμπόλης,
Ιφιγένεια Ανδρέου,
Παναγιώτης Γιαννούτσος,
Ανθούλα Ζιώρη

  • img_2008.jpg
  • img_2021.jpg
  • img_2025.jpg
  • img_2028.jpg
  • img_2030.jpg
  • img_2044.jpg
  • img_2054.jpg
  • img_2065.jpg
  • img_2074.jpg
  • img_2085.jpg
  • img_2097.jpg
  • img_2105.jpg
  • img_2134.jpg
  • img_2137.jpg
  • img_2148.jpg
Erasmus+ Συνάντηση 5 σχολείων της Ευρώπης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

Erasmus+ «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά»/ Συνάντηση πέντε σχολείων της Ευρώπης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

erasmus22 mousikoartas

Από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 στην Άρτα και στο Μουσικό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργαζόμαστε τα σχολικά έτη 2020-21 διαδικτυακά, 2021-22 με συναντήσεις στη Γερμανία και στη Γαλλία και 2022-2023 με συναντήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Οι στόχοι του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν και να αλληλεπιδράσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες με την πολιτιστική κληρονομιά, να κατανοήσουν τις διαφορετικές μορφές της, να την εκτιμήσουν, να την αγαπήσουν, να ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη προστασίας της, να κατανοήσουν την έννοια της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και τον ρόλο της στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και γενεών και στην αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας.
Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι :
• Μουσικό Σχολείο Άρτας/Ελλάδα
• Lycée polyvalent Remi Belleau Nogent Le Rotrou,Γαλλία
• Istituto di istruzione superiore"Enrico Fermi" Montesarchio, Ιταλία
• «Liceul Teoretic Ionita Asan»,Caracal Ρουμανία
• «Berufsbildende Schulen Oschersleben des Landkreises Börde – Europaschule» Oschersleben, Γερμανία
Υποδεχόμαστε με χαρά και φιλοξενούμε για μια εβδομάδα 23 μαθητές και 11 εκπαιδευτικούς από τα παραπάνω σχολεία.
Η θεματική ενότητα της συνάντησης είναι «Μουσική, όργανα και παραδοσιακά φεστιβάλ».
Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα «Διώνη» καλωσορίζουμε τους συνεργάτες μας με τη συναυλία μας: "Χίλια Καλώς Ορίσατε"

synavlia xilia kalws orisate

Μαθητές και μαθήτριες από τη γ΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας επιμελούνται και παρουσιάζουν ένα ρεπερτόριο από δημοφιλή τραγούδια των ποικίλων παραδόσεων του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου.

Σας προσκαλούμε όλους και όλες σε αυτό το μουσικό μας ταξίδι!!!

Η Διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

«Ανατολή Μεγαλοστράτα» (αφιέρωμα), Παρασκευή 17-6-2022, Ιωάννινα

afisa giannena mikra asia

Το βράδυ της Παρασκευής 17-6-22 στις 21:30, το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετέχει στη συναυλία με τίτλο «Ανατολή Μεγαλοστράτα (αφιέρωμα)» που διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» και φιλοξενείται το Μουσικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, στο Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου στα Ιωάννινα. Το σχολείο μας παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο «Μικρά Ασία» ερμηνεύοντας μέρος του μουσικού έργου «Μικρά Ασία» των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα, που εκδόθηκε σε δίσκο το 1972 με τις φωνές των Γιώργου Νταλάρα και Χαρούλας Αλεξίου.
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και τον Δήμο Αρταίων για την προσφορά της μετακίνησης του συνόλου.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Δημήτρης Καμπόλης

Arta’s street music festival 2022, 9 κ' 10-6-2022

artas street music festival 2

Μαθητές και μαθήτριες από τη β' τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας επιμελούνται και παρουσιάζουν ένα ρεπερτόριο από δημοφιλή τραγούδια των ποικίλων παραδόσεων του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου. Πρόκειται για τη σύντομη παρουσίαση ενός συνόλου χορωδίας αλλά και οργανοχρησίας που άρχισε να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «παραδοσιακή χορωδία». Βασικός σκοπός αποτέλεσε η κατανόηση ζητημάτων μουσικής τροπικότητας στην παραδοσιακή μουσική όπως επίσης και η πρακτική εφαρμογή τους με τη χρήση των θεωρητικών σχημάτων των λαϊκών δρόμων/μακάμ αλλά και της βυζαντινής μουσικής. Έτσι λοιπόν αντιληφθήκαμε την πολυτροπικότητα αλλά και την πολυρρυθμία των σκοπών/ τραγουδιών που σας παρουσιάζουμε και τα οποία εκτείνονται από τη Θράκη στη Μικρά Ασία μέχρι και την ευρεία περιοχή του Αιγαίου πελάγους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι διάφορες παραλλαγές των σκοπών αυτών μπορούν να εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του παραπάνω μουσικό-γεωγραφικού χάρτη. Ελπίζουμε να απολαύσετε το σύντομο αυτό μουσικό μας ταξίδι με την υπόσχεση να ενώσουμε τον γεωγραφικό αυτό άξονα με περισσότερα ακόμη σημεία του χάρτη της Μεσογείου στο άμεσο μέλλον.

Συμμετέχει το Σύνολο Ανατολικής Μουσικής του σχολείου.

Παρασκευή 10-6-2022 / Πλατεία Μόραλη (Δημοτική Πινακοθήκη) / Ώρα: 21:00

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Αχιλλέας Τίγκας
Δημήτρης Καμπόλης

artas street music festival 1

 

Συναυλία - Παρουσίαση CD, Επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη, Τρίτη 7-6-2022, Παρηγορήτισσα

epitafios mousikosxoleio 2022

«Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω...»

Η φωτογραφία μιας μάνας που έχει στα γόνατα της το σκοτωμένο παιδί της, στάθηκε η αφορμή να εμπνευσθεί ο Γιάννης Ρίτσος τον «Επιτάφιο». Η φωτογραφία αποτελούσε ένα φοβερό ντοκουμέντο από τα γεγονότα της 9ης Μαΐου 1936, της μεγάλης απεργίας των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, που δημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό τύπο. Είκοσι δύο χρόνια μετά, σε μια εποχή νέων λαϊκών αγώνων και οραμάτων, ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Παρίσι όπου βρίσκεται, λαμβάνει ένα αντίτυπο του «Επιτάφιου» από το Γιάννη Ρίτσο, εμπνέεται με τη σειρά του και το 1958 επιλέγει τμηματικά στίχους του ποιητικού έργου, τους οποίους μελοποιεί.
Ο «Επιτάφιος» αποτελεί ένα έργο ξεχωριστό, που εμπεριέχει διαχρονικά το έπος του ελληνικού λαού. Ένα έργο που συνδυάζει μοναδικά στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση, λόγιες μορφές μουσικής και ποιητικού λόγου. Ένα έργο που ήταν η αρχή, το πρώτο βήμα για να γίνει η ποίηση, κτήμα του ελληνικού λαού. Να γίνει η Ομορφιά της Ποίησης, Ομορφιά της ζωής μας.
Τον Μάιο του 2017 το Σχολείο μας πραγματοποίησε συναυλία με το μουσικό έργο «Επιτάφιος» με ορχήστρα μαθητών/μαθητριών και ερμηνευτή τον Ανδρέα Καρακότα. Η συναυλία ηχογραφήθηκε και δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε σε cd (διαθέσιμο για κατέβασμα από την ιστοσελίδα μας), ενώ ο συνθέτης του έργου, Μίκης Θεοδωράκης, μας τίμησε με σχετική επιστολή του.
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, ώρα 21:00 στην Παρηγορήτισσα Άρτας, παρουσιάζουμε το δημοφιλές μουσικό έργο, με νέα ορχήστρα μαθητών/μαθητριών και ερμηνευτή τον Ανδρέα Καρακότα, που μας τιμά δεύτερη φορά με τη συνεργασία του και παράλληλα παρουσιάζουμε το cd που αποτελεί την πρώτη έκδοση ψηφιακού δίσκου του σχολείου μας.
Μολονότι έχουν γίνει πολλαπλές ερμηνείες και ηχογραφήσεις του έργου, που δείχνουν τη ζωντάνια του Επιτάφιου, τη δυναμική και την αντοχή του στο χρόνο, η ηχογράφηση με την ορχήστρα μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου τον Μάιο του 2017 και η νέα συναυλία μας την Τρίτη 07 Ιουνίου 2022 και ώρα 21.00, στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας, δίνουν νέα πνοή και λάμψη στο αθάνατο έργο και προκαλούν θετικά συναισθήματα και αισιόδοξες σκέψεις, για την αδιάκοπη πορεία του σπουδαίου μουσικοποιητικού μνημείου της νεοελληνικής τέχνης και την αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που με λεπτομερή δουλειά και μεθοδική προετοιμασία προσέγγισαν το έργο, τον Ανδρέα Καρακότα που συνεργάζεται μαζί μας και τον Θανάση Τρικούπη, Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Μουσική Παιδεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που θα προλογίσει τη συναυλία.
Σας περιμένουμε την Τρίτη 07 Ιουνίου 2022 και ώρα 21.00, στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας Άρτας στη συναυλία του έργου «Επιτάφιος» και στην παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου.

Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, Παρασκευή 27-5-2022, Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (Άγ.Δημήτριος)

synavlia mpithikotsis

Το μουσικό σύνολο «Λαϊκό – Ρεμπέτικο», θα πραγματοποιήσει συναυλία αφιερωμένη στον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή και συνθέτη Γρ. Μπιθικώτση. 27 μαθητές θα παρουσιάσουν 9 τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο και συνεχίζουν να «μιλάνε» στις ψυχές των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο, δεκαετίες αργότερα αφότου γράφτηκαν.

Τη συναυλία θα ανοίξει το μουσικό σύνολο «Ανατολικών Εγχόρδων» με 3 τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 27 Μαΐου ώρα 21.00 στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Αγ. Δημήτριος)

Υπεύθ. καθηγητές «Λαϊκού – Ρεμπέτικου» : Γεωργονίκου Αγγελική, Τσιρώνης Αυγέρης, Σκαμνέλος Μπάμπης

Υπεύθ. καθηγητές «Ανατολικών Εγχόρδων» :Τσαουσίδου Ευαγγελία, Τσιρώνης Αυγέρης

«Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συναντά τον Haig Yazdjian», Σάββατο 21-5-2022, Παρηγορήτισσα

haig moysiko

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας & ο Haig Yazdjian σας προσκαλούν το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 και ώρα 21.00 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Παρηγορήτισσας Άρτας, σε ένα ταξίδι «χωρίς διαβατήρια» που φτάνει απ' την Ανατολή ως τη Δύση και απ' το βορρά μέχρι το νότο, γεμάτο σκέψεις, συναισθήματα και νοσταλγία.

Ο Haig Yazdjian (Χάϊκ Γιαζιτζιάν) γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας από Αρμένιους γονείς και ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς βιρτουόζους στο ούτι, έχοντας τον δικό του προσωπικό ήχο γεμάτο εκφραστικότητα, αμεσότητα και δεξιοτεχνία. Οι συνθέσεις του ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο με τον οποίο μπλέκει τον σύγχρονο ήχο με τα ετερόκλητα στοιχεία των μουσικών της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας τα δικά του ηχοχρώματα, επηρεασμένα από την αραβική και αρμενική κουλτούρα.

Μετράει συνεργασίες με σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς και τραγουδιστές καθώς επίσης και με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Το μουσικό αυτό ταξίδι το ετοίμασαν με πολύ μεράκι οι μαθητές και οι μαθήτριές του Μουσικού Σχολείου Άρτας με την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους: Φωτεινή Αρβανιτίδου, Παναγιώτη Γιαννούτσο, Τζωρτζίνα Δημοπούλου, Δημήτρη Καμπόλη, Σπήλιο Κούνα, Αναστασία Σταύρου και Αχιλλέα Τίγκα.

Μαζί μας θα έχουμε τους σπουδαίους μουσικούς και συνεργάτες του Haig: Τάσο Πούλιο στο κανονάκι και Θάνο Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα.

Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 21:00 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Παρηγορήτισσας, για να απολαύσουμε όλοι μαζί αυτή την μουσική περιπλάνηση και να γνωρίσουμε τον κόσμο του Haig Yazdjian.

Κατερίνα Ζήση

Μαθήτρια της Γ' Λυκείου

Συναυλία 20 Μαΐου 2022, « Τα πολλά πρόσωπα της μπάντας πνευστών»

 

synavlia banda 20 5 2022

Την Παρασκευή 20 Μαΐου η νεοσύστατη μπάντα του σχολείου μας θα δώσει την πρώτη της συναυλία στην πλατεία Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται κοντά στο Κάστρο. Από τα εμβατήρια και την κλασική μέχρι την κινηματογραφική, την παραδοσιακή και την ροκ μουσική, οι μαθητές που συμμετείχαν στο σύνολο κατά τη φετινή χρονιά άρχισαν να ανακαλύπτουν τα «πολλά πρόσωπα» που μπορεί να έχει μια μπάντα πνευστών. Παρουσιάζουν, λοιπόν, τη συναυλία που κλείνει το μάθημά τους για φέτος και θα χαρούν να σας έχουν συνοδοιπόρους στο ξεκίνημα του ταξιδιού της Μπάντας του Μουσικού Σχολείου Αρτας, που ευελπιστούμε να είναι μακρύ και συναρπαστικό! Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9.00 μμ.
Ο υπεύθυνος του συνόλου Έκτορας Μερκούρης

Συναυλία 19 Μαΐου 2022, « Με των άστρων τη μουσική ...... μου τραγουδάς...»

Συναυλία μουσικών συνόλων του σχολείου μας σε συνεργασία με τη «ΦΛΟΓΑ»,
Ώρα 20.30, Πλατεία Σκουφά (Παρηγορήτρια)

afisa 19 5 2022 metwnastrwntimousiki

....19 Μαίου...ημέρα γενεθλίων της... για εμάς που γνωρίσαμε τη Γωγώ είναι ημέρα γιορτής. Γιορτάζουμε τη ζωή, τη ζωή που δεν γυρνάει πίσω. Κάνουμε τη κάθε στιγμή να είναι γιορτή. Με πόνους ή χωρίς. Με δυσκολίες ή χωρίς. Εξάλλου, η ΣΤΙΓΜΗ είναι το μόνο που μπορούμε να ορίσουμε σε αυτή τη ζωή. «KEEP SINGING EVEN WHEN THE MUSIC HAS STOPPED» όπως ήταν και το αγαπημένο της moto. «Συνέχισε να τραγουδάς ακόμη και όταν η μουσική έχει σταματήσει». Μεγάλη η παρακαταθήκη που μας άφησε...
... 19 Μαΐου. Για εμάς αφιερωμένη μόνο σε όμορφες στιγμές....

Συναυλία Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, Τάξη-Σύνολα Ευρωπαϊκών Κρουστών -- Beatles

poster beatles percussionensemble

Παρουσίαση τάξης και συνόλων ευρωπαϊκών κρουστών // "All you need is love", τραγούδια των Beatles με το μουσικό σύνολο Beatles-tribute-band.Συμμετέχει η χορωδία της Γ' γυμνασίου.

Ώρα 20.00, Πλατεία Σκουφά (Παρηγορήτρια)

 

Ρεσιτάλ Πιάνου, Βαλέρι Ισμαγκίλοβ, σε έργα Chopin και Rachmaninoff, 18-4-2022

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, στο πλαίσιο της «Βυζαντινής Εβδομάδας», που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ με έργα των Frédéric Chopin και Sergei Rachmaninoff από τον σολίστ στο πιάνο Βαλέρι Ισμαγκίλοβ.
Η μουσική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ, στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς».
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν και θα γίνει σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

afisa valerios 96ppi 001

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από το Chopin Scherzo No.2, op. 31 στο Youtube

Σύντομο βιογραφικό

Ο Βαλέρι Ισμαγκίλοβ/Valeriy Ismagilov αποφοίτησε από τη Σχολή Πιάνου του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας αποκτώντας το Δίπλωμα σολίστ, παιδαγωγού και συνοδού πιανίστα για σύνολα μουσικής δωματίου και λυρικού τραγουδιού. Είναι Διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας ως θέμα της διδακτορικής διατριβής του «Μουσικοί από τη Ρωσική Επικράτεια στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου». Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Καλλιτέχνες της Ρωσικής Εμιγκράτσιας στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Άγνωστες πτυχές της Ελληνικής μουσικής ιστορίας» (Εκδόσεις Πελασγός, 2016). Έχει ολοκληρώσει μεταδιδακτορική εργασία πάνω στις Σημειώσεις για την παιδαγωγία του πιάνου του καθηγητή Δ. Μαρή (1905, Ρωσία-1964, Αθήνα) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Από το 2021 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, όπου διδάσκει και παράλληλα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με έμφαση στα έργα για πιάνο Ελλήνων συνθετών. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις ως σολίστ, ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και ως συνοδός λυρικών τραγουδιστών. Πρωτοπαρουσίασε αρκετά έργα για πιάνο της πιανίστριας και συνθέτριας Ρ. Κυριακού τα οποία ηχογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Παράλληλα με το συναυλιακό και διδακτικό του έργο ασχολείται επίσης με τη σύνθεση. Το 1994 στο Φεστιβάλ Μουσικής για Παιδιά στην Ιαπωνία παρουσιάστηκε το Concertino του για πιάνο και ορχήστρα. Το έργο ηχογραφήθηκε και εκδόθηκε η παρτιτούρα. Στη διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνεται συνεργασία με ωδεία και Μουσικά Σχολεία, ενώ οι μαθητές του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς.
Από το 2021 εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Άρτας.

  • 277321581_797919971165885_4767781017638280111_n.jpg
  • img_3837.jpg
  • img_3852.jpg
  • img_3855.jpg
  • img_3863.jpg
  • img_3866-768x576.jpg
Το Μουσικό Σχολείο τιμά τη μέρα μνήμης της Εβραϊκής κοινότητας Άρτας, 26-3-2022

24 Μαρτίου 1944: Η σύλληψη των 352 Εβραίων της Άρτας και η τραγική πορεία τους από τη γενέτειρά τους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.
26 Μαρτίου 2022: Η Άρτα τιμά και κρατά άσβεστη τη μνήμη.

Μαθητές και μαθήτριες της γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, παρουσίασαν το τραγούδι, «LECHÓL ÍSHYÉSHSHÉM» (Everymanhasaname), σε ποίηση της ισραηλινής ποιήτριας Zelda Mishkovsky, το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 20:00 το βράδυ, στον πεζόδρομο της «Σκουφά».
Κοντά στο τέλος πορείας, που έγινε στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος ως αναπαράσταση της πορείας που ακολούθησαν οι Αρτινοί Εβραίοι τη νύχτα της 24ης Μαρτίου του 1944 από την εβραϊκή συνοικία προς την πλατεία Κιλκίς όπου τους συγκέντρωσαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής για να τους οδηγήσουν στα στρατόπεδα θανάτου, μουσικό σύνολο του σχολείου μας συμμετείχε με το εμβληματικό ποίημα που τραγουδιέται σε δράσεις μνήμης του ολοκαυτώματος σε όλο τον κόσμο.

Στην ολοκλήρωση της παρουσίασης ο κος Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας, μας χάρισε το βιβλίο «Νέοι στη Δίνη της Κατοχικής Ελλάδας – Ο Διωγμός και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων 1943-1944» για τη βιβλιοθήκη του σχολείου και μας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για συνεργασία.

Ευχαριστούμε τον κύριο Θεοχάρη Βαδιβούλη για την πρόσκληση και τη συνεργασία και τον Δήμο Αρταίων για την ηχητική κάλυψη.
Ευχαριστούμε την κυρία Αναστασία Σταύρου, καθηγήτρια πιάνου του σχολείου μας, για την προετοιμασία και τη διεύθυνση του τραγουδιού.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν, για την απόδοση και το ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης που δημιούργησαν στο κοινό.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας επιδιώκει τη γνώση της τοπικής ιστορίας, συμμετέχει στο διάλογο που άνοιξαν οι δράσεις μνήμης ολοκαυτώματος, για τα ίχνη του τραύματος και τους μηχανισμούς λήθης στη δίνη της μεταπολεμικής μετάβασης, επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε θέματα αποδοχής του Άλλου και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, δημιουργεί πολιτισμό, υποστηρίζει την προτροπή του Ιάκωβου Καμπανέλλη προς τους νέους, στη συνέντευξή του στη διεθνή οργάνωση «Σκυτάλη της μνήμης»: «...η μουσική μάς πάει σε ωραίες σκέψεις, σε ωραία συναισθήματα, ο πολιτισμός πρέπει να είναι η ζωή του ανθρώπου στη γη ...».

Η Διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

Open Day, Κυριακή 20-3-2022

Με συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού υποδεχτήκαμε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, οικογένειες, γονείς, παιδιά, από την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή που θέλησαν να γνωρίσουν το σχολείο από κοντά, να συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς, να ψυχαγωγηθούν με τις μουσικές παρουσιάσεις των συνόλων.

open day afissa 

Ηχοχρώματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της λαϊκής παράδοσης, κλασικές, τζαζ και ροκ μουσικές, γοήτευσαν μικρούς και μεγάλους δημιουργώντας όμορφο κλίμα γόνιμης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.
Η παρουσία του κόσμου, το ενδιαφέρον, η ωραία διάθεση ανέδειξαν την ανάγκη για συμμετοχή, επικοινωνία και ποιοτικές καλλιτεχνικές δράσεις.

img 6430

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας, στις μαθήτριές μας και στους/στις εκπαιδευτικούς του σχολείου που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις και στα μουσικά σύνολα.
Ευχαριστούμε όλους και όλες που ήρθατε στο σχολείο μας, για το ενδιαφέρον σας, τη δημιουργική σας διάθεση και τα θετικά σας σχόλια!!!
Μέσα στο Μάιο θα γίνουν συναυλίες των μουσικών συνόλων σε χώρους και ημερομηνίες που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.

Η Διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή – Πέμπτη 23-12-21

Παιδικά χαμόγελα, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, χορός, θέατρο, κάλαντα...

Και όλα αυτά κάτω από έναν υπέροχο ήλιο!

chris giort 1

Κάπως έτσι ήταν το πρωινό της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου στο Μουσικό Σχολείο Άρτας. Αφού πρώτα φιλοξενήσαμε το «Χαμόγελο του παιδιού» και φορτώσαμε τα δώρα μας, άρχισε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας. Με πολλές και διαφορετικές ορχήστρες με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, με θεατρικά δρώμενα που γράψανε και παίξανε οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, με πολύ χορό και τραγούδι και κάλαντα από όλες τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις της χώρας μας, τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς και κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχονται σε όλους υγεία και μια νέα χρονιά γεμάτη αγάπη!

  • chris_giort_1.jpg
  • img_2851.jpg
  • img_2865.jpg
  • img_2880.jpg
  • img_2885.jpg
  • img_2890.jpg
  • img_2909.jpg
  • img_2924.jpg
  • img_2930.jpg
  • img_2938.jpg
  • img_2950.jpg
  • img_5014.jpg
  • img_5048.jpg
  • img_5094.jpg
  • img_5105.jpg
  • img_5112.jpg
  • img_5119.jpg
  • img_5121.jpg
  • img_5126.jpg
  • img_5127.jpg
Jazz μελωδίες από τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Με υπέροχες Jazz μελωδίες γέμισε χθες το κέντρο της πόλης μας από τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

jazz-christmas



Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων δράσεων του Δήμου Αρταίων, το Σάββατο 18 του Δεκέμβρη, το Μουσικό μας Σχολείο παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα γνωστών κομματιών της Jazz, με ένα μουσικό σχήμα αποτελούμενο από εκπαιδευτικούς του σχολείου και εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, εύχεται σε όλους καλές γιορτές με υγεία, χαμόγελο και πολλή μουσική!

  • img_2621.jpg
  • img_2637.jpg
  • img_2663.jpg
  • img_2701.jpg
  • img_2702.jpg
  • img_2711.jpg
  • img_2717.jpg
Αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

img 4684

Σήμερα, 27 Οκτωβρίου, το Μουσικό Σχολείο Άρτας τίμησε με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο την Νίκη του Λαού μας ενάντια στα φασιστικά στρατεύματα του Άξονα! Μια νίκη που έδωσε ελπίδα σε όλο τον τότε κόσμο. Ο Λαός μας, μια γροθιά, χωρίς τους διαχωρισμούς του παρελθόντος, αλλά και του σήμερα, δίδαξε την Λεβεντιά και την Αυτοθυσία σε όλους τους σκλαβωμένους Λαούς!

Στην γιορτή συμμετείχαν καταρχάς μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι εκτέλεσαν ρεμπέτικα τραγούδια της Κατοχής, τα οποία σατίριζαν τον κατακτητή και αναδείκνυαν πτυχές της κοινωνίας του 40.

Επιπλέον οι μαθητές της Β' Γυμνασίου ανέβασαν θεατρική παράσταση, βασισμένη στο θεατρικό έργο του Δ. Ψαθά «Οι πιτσιρίκοι». Ευχόμαστε να μην έρθουν ξανά τέτοιες μέρες δυστυχίας και να θυμόμαστε πάντοτε πως ο Ελληνικός Λαός είναι ο μοναδικός πού για να προχωράει μπροστά, οφείλει να κοιτά και πίσω...

Χρόνια Πολλά!

img 4778


Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Γιώργος Έξαρχος – Χαράλαμπος Σκαμνέλος

Υλικό από την πρώτη μέρα στο σχολείο (Δευτέρα 13-9-21)

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 χτύπησε το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Άρτας και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού. Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου, που συνεχίζουν το ταξίδι της γνώσης σε νέα βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς και στους νέους εκπαιδευτικούς μουσικής παιδείας που εντάσσονται από φέτος, ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί,στο προσωπικό του σχολείου.

Στον ψαλτικό χορό συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Καμπόλης, Δημήτρης Βλάχος, Αχιλλέας Τίγκας, Παναγιώτης Κατσικλής, Βασίλης Σιλιόγκας και Παναγιώτης Γιαννούτσος.

Εδώ μπορείτε να δείτε απόσπασμα από την τελετή του Αγιασμού: βίντεο

Τη σημαντική και συμβολική πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς η σχολική μας κοινότητα επέλεξε να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας Μίκη Θεοδωράκη με ένα μουσικό αφιέρωμα που παρουσίασαν εκπαιδευτικοί του σχολείου.

- Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό), Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης: βίντεο

- Μυρτιά Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι: Νίκος Γκάτσος: βίντεο

- Όμορφη πόλη, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης: βίντεο

- Κάποτε θα 'ρθουν, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος: βίντεο

- Μαργαρίτα μαγιοπούλα, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης: βίντεο

Τελετ

Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας:

Οργάνωση – ενορχήστρωση: Αναστασία Σταύρου
Γιώργος Αγγέλης (τραγούδι – βιολί),
Μάριος Αρσενίου (ηλεκτρική κιθάρα),
Θάλεια Δημοθεοδώρου (τραγούδι),
Βαλέριος Ισμαγκίλοβ (πιάνο),
Σπήλιος Κούνας (μαντολίνο – κιθάρα),
Δήμητρα Μιμίκου (βιολί),
Αχιλλέας Τίγκας (νέι),
Ευαγγελία Τσαουσίδου (ούτι),
Σίλα Τσιάβου (πιάνο),
Κωνσταντίνα Τσουκαλά (κοντραμπάσο)

Επιμέλεια ήχου: Βασίλης Σιλιόγκας, Αυγέρης Τσιρώνης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • afiervmapap_2018_1
  • afiervmapap_2018_2
  • afiervmapap_2018_3
  • afiervmapap_2018_4
  • afiervmapap_2018_5
  • afiervmapap_2018_6
  • afiervmapap_2018_7
  • afiervmapap_2018_8
  • afiervmapap_2018_9
  • afiervmapap_2018_10
  • afiervmapap_2018_11
  • afiervmapap_2018_12

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Εμφάνιση # 
Τίτλος Επισκέψεις
«Γλυκέ μου εσύ δε χάθηκες» Mουσικό έργο «Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη 422
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για το «Χαμόγελο του παιδιού» - Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 358
Ιστορικό Γεφύρι Άρτας – «…θλιμμένα τα τραγούδια μας και γελαστοί ανθρώποι…» - 24 Ιουνίου 2018 375
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας στα «Ελευθέρια 2018» 339
«Μάρκος Βαμβακάρης: Ο φραγκοσυριανός μάγκας», Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη - 18 Μαΐου 2018 380
«Άιντε μες της γης το πυρωμένο κέντρο», Αφιέρωμα στον Θανάση Παπακωνσταντίνου - 10 & 11 Μαΐου 2018 407
Συναυλία Santa Bike - 17 - 12 - 2017 361
Συναυλία για ''Το χαμόγελο του παιδιού" 15 -12-2017 337
Συναυλία Santa Bike - Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στην πλατεία Αγίου Δημητρίου 333
Συναυλία για ''Το χαμόγελο του παιδιού" - Παρασκευή 15/12/2017 και ώρα 20:00 στην αίθουσα Σκουφάς 378
Συναυλία «όσο θάβεις το σποράκι τόσο βγάνει ανθό» 26/06/17 442
Συναυλία «Γέφυρες χτίζουμε» Η μουσική ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό 16 05 2015 747
«Μόσχω Ιδιέ» 29 05 2015 951
«όσο θάβεις το σποράκι τόσο βγάνει ανθό» 26-06-2017 392
«Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη 358
Φωτιές του Αϊ Γιάννη ΤΟΥ Ριγανά 24-06-2017 410
Καβάλα 2017, «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» 407
Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας με το Μουσικό Σχολείο Άρτας 427
ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΕΧΝΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ - ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (04-11-2016) 435
ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΕΧΝΗΣ 356
"Αμβρακικός .... o μαγικός" (17-09-2016) 630
«Ο χορός των άστρων» (16 Ιουνίου 2016) 657
Ένα τραγούδι για τον δρόμο σας (20 Μαΐου 2016) 693
Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι 22 12 2014 481
Comenius 7 Μαΐου 2014 θέατρο Κάστρου 1413
Comenius 5 Μαΐου 2014 Διώνη 1261
Συναυλία Χριστουγέννων 2013 Παρηγορήτισσα 484
Χριστουγεννιάτικη συναυλία 2013 576
Συναυλία 15 Ιουνίου 2013 Θέατρο Κάστρου 927
Χριστουγεννιάτικη συναυλία 2012 834
Μια μουσική ...μια θάλασσα 26-05-2012 1070
Μια μουσική ... μια θάλασσα 19-05-2012 1195
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 2011 1176
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΪOY 2011 - Ένα παιδί ένα τραγούδι 786
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 9 ΜΑΪΟΥ 2011 796