istologio4

Αφιέρωμα στην εξέγερση των φοιτητών/τριών στο Πολυτεχνείο, 17 Νοέμβρη 2023

Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.
Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,
Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,
Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, – πως μεγαλώνει
το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;

Γιάννης Ρίτσος, Ημερολόγιο μιας βδομάδας


Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας τιμήσαμε τον αγώνα των φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου για Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία, τον αγώνα τους για μια κοινωνία ελεύθερη, δημοκρατική, με δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου ζωντάνεψαν τον αγώνα των φοιτητών/τριών με την αφήγηση των ιστορικών γεγονότων, την απόδοση αποσπασμάτων από «Το χρονικό των τριών ημερών» της Κωστούλας Μητροπούλου και την «Αρχαία Σκουριά» της Μάρως Δούκα και την απαγγελία ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου, Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή και Κωστούλας Μητροπούλου. Η ορχήστρα της Γ΄Γυμνασίου, η χορωδία της Α΄Γυμνασίου και μαθητές/τριες της Γ΄Λυκείου ερμήνευσαν τραγούδια των Γιάννη Μαρκόπουλου - Γιώργου Σκούρτη, Μίκη Θεοδωράκη- Νότη Περγιάλη, Σταύρου Ξαρχάκου - Ιάκωβου Καμπανέλη.
50 χρόνια μετά την εξέγερση, το Πολυτεχνείο είναι βαθιά χαραγμένο στη συλλογική μας μνήμη ως ένα ιστορικό γεγονός με μοναδική πολιτική αξία για την Ελλάδα, αλλά και ως ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης σε κάθε μορφής αυταρχισμό, ως ύμνος στη δημοκρατία, ως ζωντανό κάλεσμα για την ελευθερία των λαών, ως πηγή έμπνευσης για κοινωνικούς αγώνες, ως χρέος απέναντι σε όσους/ες αγωνίστηκαν και ως δρόμος ζωής.
φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο blog του σχολείου: σύνδεσμος

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί
Άννα Πρέντζα
Ανδρέας Σκιαδάς
Ευγενία Τούρκα
Άννα Χλωρού

Μεγάλη Εβδομάδα 2023, Εφηβικός Ψαλτικός Χορός, Μ.Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

afissa megparaskevi
Ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός του Εκπαιδευτικού Ομίλου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, την Μ. Πέμπτη (13-4-2023) το βράδυ, μετά το τέλος της ακολουθίας έψαλε τις τρεις στάσεις των εγκωμίων του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας Άρτας. Μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες έψαλαν και οι απόφοιτοι/ες του Μουσικού Σχολείου Άρτας, πιστοί/ες στο ραντεβού που δίνουμε κάθε χρονιά την ίδια μέρα. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη σχολική μας κοινότητα η παρουσία των αποφοίτων, που δεν ξεχνούν τις όμορφες αναμνήσεις που έχουν από τα σχολικά τους χρόνια και τιμούν με την παρουσία τους το σχολείο μας, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις του. Φέτος για πρώτη φορά είχαμε την χαρά και την τιμή να ψάλουν μαζί μας και όλοι/ες όσοι/ες βρέθηκαν μέσα στον Ιερό Ναό, δημιουργώντας ένα κλίμα μοναδικής κατάνυξης. Τους/τις ευχαριστούμε όλους και όλες, όπως επίσης και τον σύλλογο «Φίλων Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας» για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.

img 6062
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχεται σε όλους και όλες Καλή Ανάσταση με υγεία και δύναμη!
Παναγιώτης Γιαννούτσος

Πρόσθετο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο blog του σχολείου μας: σύνδεσμος

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2023

Στους Κλέφτες και Αρματολούς ήταν αφιερωμένη η φετινή εορτή της 25ης Μαρτίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας. Οι μαθητές της Β Γυμνασίου (Β1 & Β2 μαζί) οργάνωσαν μια τελετή με ποιήματα και πεζά αφιερωμένα στους αγωνιστές της επανάστασης του 21. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει και η μορφή του Κολοκοτρώνη, του οποίου ακούστηκε ηχητικό απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του.

img 5096

Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε με επίκαιρα τραγούδια η χορωδία της Β΄ Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση της κας Συρογιαννούλη Ευαγγελίας. Τη χορωδία συνόδευσε με το πιάνο ο κος Βαλερί Ισμαγκίλοβ. Την όλη τελετή έκλεισε το παραδοσιακό Σύνολο του κ. Βέρδη Κωνσταντίνου με την παρουσίαση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών.

img 5146

 Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Μουσικού Σχολείου. Την ευθύνη της ηχοληψίας είχαν ο κ. Σκιαδάς Ανδρέας με τον κ. Μερκούρη Έκτορα, ενώ την επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβε η κ. Θεοδοσία Χαβέλα. Την όλη ευθύνη της εορτής ανέλαβε ο κ. Πλακούτσης Ιωάννης.

Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023

Τσικνοπέμπτη 2023 στο Μουσικό Σχολείο Άρτας με το καθιερωμένο φεστιβάλ μαθητικών μουσικών συνόλων, χαρούμενη διάθεση, όμορφες μεταμφιέσεις και πολύ γλέντι και χορό!

img 3913

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες! (επιπλέον φωτογραφικό υλικό: ιστολόγιο)

  • img_3797.jpg
  • img_3837.jpg
  • img_3846.jpg
  • img_3853.jpg
  • img_3892.jpg
  • img_3914.jpg
  • img_3916.jpg
  • img_3926.jpg
  • img_3932.jpg
Χριστουγεννιάτικη γιορτή με μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, 23 Δεκεμβρίου 2022

programmasynavliaskalantachristougennwn 1

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας Χριστουγεννιάτικη γιορτή με τη συμμετοχή πολλών μουσικών συνόλων του σχολείου μας.
programmasynavliaskalantachristougennwn 2
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχεται σε όλους και όλες καλές γιορτές και χρόνια πολλά!!!

Μουσικό Σχολείο Άρτας - Χριστουγεννιάτικη γιορτή των ΚΔΑΠ και ΚΠΑΠ/ΜΕΑ του Δήμου Αρταίων

kdapmea christmas2022afisa

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 το απόγευμα, το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε σε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Διώνη σε σύμπραξη με τα παιδιά των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Αρταίων. Μουσικοκινητικά και θεατρικά δρώμενα ντύθηκαν με παιδικά χαμόγελα και επενδύθηκαν μουσικά από τις φωνές της χορωδίας των παιδιών της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου καθώς και των παιδιών των ΚΔΑΠ.

Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές μας της β΄ γυμνασίου που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τους μαθητές Σπύρο Μερκούρη και Ίριδα Γεωργούση που έπαιξαν μεταλλόφωνο και βιολί αντίστοιχα. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου με τη συμμετοχή τους έδωσαν έμπρακτα μαθήματα αποδοχής της διαφορετικότητας και το μήνυμα της ελπίδας για άνοιγμα του σχολείου σε μία κοινωνία ισότιμη και συμπεριληπτική προς τα άτομα με αναπηρία.

kdapmea img1

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις υπεύθυνες μουσικούς των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αναστασία Χριστοφορίδου και Κωνσταντίνα Μπατσαρά για τη συνεργασία, τους ηχολήπτες του δήμου για την αρωγή τους σε θέματα τεχνικής υποστήριξης, όλους τους συμμετέχοντες, τους εκπροσώπους των φορέων καθώς και όλους τους παριστάμενους που με την παρουσία τους τίμησαν την προσπάθεια των παιδιών.

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της χορωδίας της β΄ γυμνασίου,
Συρογιαννούλη Εύη και Ισμαγκίλοβ Βαλερί

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Αρταίων με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας: βίντεο

Μαγικά Χριστούγεννα στο Βουργαρέλι Άρτας, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

afisa vourgareli-673x1024
Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων και το Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων φιλοξενούν το Μουσικό Σχολείο Άρτας σε μια Χριστουγεννιάτικη μουσική συνάντηση!

Τη Δευτέρα το πρωί, στις 19 του Δεκέμβρη 2022, το Μουσικό μας Σχολείο ταξίδεψε στο Βουργαρέλι Άρτας και συμμετείχε σε μια πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων και το σωματείο «Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων». Τα μουσικά σύνολα που εμφανίστηκαν ήταν δύο, με το πρώτο να παρουσιάζει ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο με θέμα τα Χριστούγεννα, και το δεύτερο μια σειρά τραγουδιών από τη μουσική παράδοση της Ηπείρου και άλλων περιοχών της χώρας μας. Στη γιορτή συμμετείχαν παιδιά και εκπαιδευτικοί από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και τραγούδησαν όλοι και όλες μαζί δημιουργώντας ένα πολύ ζεστό Χριστουγεννιάτικο κλίμα.


img 2819
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ξεναγήθηκαν στο χώρο που φιλοξενείται το «Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων» και στην κεντρική πλατεία του όμορφου χωριού των Τζουμέρκων.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και το «Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων» για την πρόσκληση και την φιλοξενία. Επίσης ευχαριστούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που συνόδεψαν τα παιδιά των σχολείων του Δήμου και όλους/ες τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση και αποτέλεσαν τα μέλη μια υπέροχης χριστουγεννιάτικης χορωδίας.

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί
Nathalie Pourard
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Γιώργος Αγγέλης
Ανθούλα Ζιώρη

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων και το Κύτταρο τέχνης Τζουμέρκων και συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Άρτας: βίντεο

17 Νοεμβρίου 2022, Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
cetral 2 centra3

 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 – 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022


17 του Νοεμβρίου
Γρηγορίου Νεοκαισαρείας του θαυματουργού
Οσίου Λαζάρου του ζωγράφου και Χαζάρου
Ζαχαρίου του σκυτοτόμου
Γενναδίου και Μαξίμου πατριαρχών
Νίκωνος μαθητού Σεργίου του Ρώσου και
του πολυτεχνείου της γενιάς μου...

Αναγνωστάκης Ηλίας

Εκεί που μας αποχαιρετά το φθινόπωρο, Νοέμβρη μήνα, μια γιορτή διαφορετική τριγυρίζει στο μυαλό μας, μια γιορτή με μυρωδιές άνοιξης, για μια εποχή σκοτεινή, αλλά και τόσο φωτεινή συγχρόνως, που η νεολαία πρωταγωνίστησε, έφερε τα πάνω κάτω, γέμισε χαμόγελα και αισιοδοξία τους Έλληνες και σφράγισε έτσι τη νεώτερη ιστορία μας. Δεν θέλαμε να εξουδετερωθεί το μήνυμα του Πολυτεχνείου με υπερβολικούς λόγους, κατασκευασμένες μνήμες και μισές αλήθειες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, ζωντάνεψαν τον αγώνα των φοιτητών με ένα θεατρικό δρώμενο.

Ακούσανε το ποίημα "γάτες του Αϊ Νικόλα", του Γ. Σεφέρη, μια πολιτική αλληγορία βασισμένη στην ιστορία που άκουσε ο ποιητής από κάποιο μοναχό και έγραψε κατά την περίοδο της χούντας. Ένα δυνατό κείμενο με κυρίαρχες εικόνες τη μάχη των φιδιών με τις γάτες που κράτησε χρόνια και στο τέλος οι γάτες "άγρια πεισματικές και πάντα λαβωμένες ξολόθρεψαν τα φίδια μα στο τέλος χαθήκανε, δεν άντεξαν τόσο φαρμάκι".

Η ορχήστρα μας και η χορωδία μας ερμήνευσαν τραγούδια των Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Λοίζου, Θάνου Λούκα και Ορφέα Περίδη.

img 1915 kntrik

Σήμερα, παρά την κατήφεια των καιρών, 49 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να στέλνει τα μηνύματά του στις επερχόμενες γενιές, γιατί οι φοιτητές του 1973 απέδειξαν με ωριμότητα και σοβαρότητα πως οι νέοι μπορούν να είναι πρωτοπόροι στους αγώνες για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ελευθερία, γιατί είναι ατίθασοι, φιλελεύθεροι και τολμηροί. Οι νέοι μπορούν ακόμα να γίνουν φορείς μεγάλων αλλαγών στην κοινωνική και πολιτική ζωή, όταν είναι μορφωμένοι, δυναμικοί και ενωμένοι.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Ευαγγελία Κολιοπάνου, Αβραάμ Παπαϊωάννου, Άννα Χλωρού

28η Οκτωβρίου 2022, Επετειακή εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Άρτας, συμμετοχή στην παρέλαση

img 1659-768x512

 Η σημερινή εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Άρτας για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 μας ταξίδεψε στις μέρες εκείνες μέσα από ένα οδοιπορικό μνήμης που ξετυλίχθηκε μέσα από τραγούδια, ποίηση και μαρτυρίες. Η αντιφασιστική και έπειτα η αντιναζιστική δράση των Ελλήνων, η αντίσταση και το σθένος τους αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας στο σήμερα. Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ξεπερνάει το πλαίσιο της ιστορικής μνήμης και μας υπενθυμίζει πως είναι χρέος όλων μας να λέμε καθημερινά ένα μεγάλο ΟΧΙ στον ρατσισμό και τον φασισμό, ένα μεγάλο ΟΧΙ στον ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, στην καταστροφή της κοινωνίας και της ανθρωπότητας. Για να βρουν κάποτε όλα τα παιδιά της γης και όλοι οι άνθρωποι ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΓΕΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ.


Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κατσικλής Παναγιώτης, Μιμίκου Δήμητρα
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους: Τσιάβου Σίλα, Μερκούρη Έκτορα, Σκαμνέλο Μπάμπη, Σκιαδά Ανδρέα

Φεστιβάλ μαθητικών μουσικών συνόλων - Τσικνοπέμπτη, 24-2-2022

tsiknopempti festival

Την Πέμπτη στις 24 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ των μαθητικών μουσικών συνόλων του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο πλαίσιο του μαθήματος των Μουσικών Συνόλων. Στη συγκεκριμένη δράση οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρουσιάζουν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους τα μαθητικά σύνολα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

Παράλληλα ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν μια σειρά από αποκριάτικα έθιμα όπως το γνωστό γαϊτανάκι. Το γαϊτανάκι ήρθε στη χώρα μας από τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Είναι υποκοριστικό της λέξης "γαϊτάνι", το οποίο σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, κορδέλα. Παλιά οι κορδέλες ήταν φτιαγμένες από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι και διακοσμούσαν τα φορέματα των γυναικών. Η πολυχρωμία συμβολίζει την συμφιλίωση, την αγάπη, την ομόνοια, έναν χορό αγάπης των λαών ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας κτλ. Οι χορευτές χορεύουν κυκλικά πλέκοντας τις κορδέλες με τον τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές. Ο αριθμός των 12 χορευτών συμβολίζει τους 12 μήνες του χρόνου. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο ζωής από τη ζωή στο θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο. Οι Απόκριες λοιπόν αποτελούν μια γιορτή χαράς που συνδυάζεται με το ξύπνημα της φύσης, την Άνοιξη.

Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αναπαράστησαν τον παραδοσιακό γάμο και χόρεψαν τρεις ακόμη αποκριάτικους χορούς, το «πιπέρι» και το «χορό της νύφης» από την Ήπειρο που χορεύονται όπως ο συρτός στα τρία και ο συρτός στα δύο και το «χορό της σκούπας» που έχει καταγωγή από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από το νησί της Λέρου. Όλοι οι χορευτές χορεύουν βαλς σε ζευγάρια και ένας καβαλιέρος χορεύει με την σκούπα. Σκοπός του χορού είναι να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε όλοι διακωμωδώντας το γεγονός ότι στο τέλος πάντα μένει ένας χωρίς ντάμα και δεν μπορεί να παντρευτεί στο μέλλον αφού δεν έχει ταίρι.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχεται σε όλους και όλες Καλές Απόκριες!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Δέσποινα Λέτσου, Βασίλης Σιλιόγκας, Γιώργος Αγγέλης

Εκδήλωση για τους τρείς Ιεράρχες, 28-1-2022

Την αγάπη για τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία, την κοινωνική δράση και το φιλανθρωπικό έργο των τριών ιεραρχών, τίμησε το σχολείο μας με αφορμή την σχολική εορτή στις 28 Ιανουαρίου.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Β' Λυκείου ανέβασαν ένα ενδιαφέρον μονόπρακτο για να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο τους προστάτες των γραμμάτων και των τεχνών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου «Εν κατακλείδι» και «ο Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Την επιμέλεια για την οργάνωση της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Έξαρχος.

Αναλυτικά σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ιστολόγιο του σχολείου.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή – Πέμπτη 23-12-21

Παιδικά χαμόγελα, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, χορός, θέατρο, κάλαντα...

Και όλα αυτά κάτω από έναν υπέροχο ήλιο!

chris giort 1

Κάπως έτσι ήταν το πρωινό της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου στο Μουσικό Σχολείο Άρτας. Αφού πρώτα φιλοξενήσαμε το «Χαμόγελο του παιδιού» και φορτώσαμε τα δώρα μας, άρχισε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας. Με πολλές και διαφορετικές ορχήστρες με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, με θεατρικά δρώμενα που γράψανε και παίξανε οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, με πολύ χορό και τραγούδι και κάλαντα από όλες τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις της χώρας μας, τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς και κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Άρτας εύχονται σε όλους υγεία και μια νέα χρονιά γεμάτη αγάπη!

Παραδοσιακά κάλαντα στο Σύλλογο «Αγκαλιά»

Την Τρίτη το πρωί στις 21 Δεκεμβρίου 2021 με τους μαθητές της B' Γυμνασίου τραγουδήσαμε παραδοσιακά κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα και γίναμε μία μεγάλη αγκαλιά με το Σύλλογο γονέων, κηδεμόνων & φίλων ΑΜεΑ Ν. Άρτας «Αγκαλιά».
Στη συνέχεια, στο κέντρο της πόλης, τα παιδιά τραγούδησαν με γιορτινή διάθεση και μας μετέφεραν φωτεινά και αισιόδοξα μηνύματα.
Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ. του συλλόγου «Αγκαλιά», εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φιλοξενούμενοι και φιλοξενούμενες, σάς ευχαριστούμε από καρδιάς για τη ζεστή αγκαλιά που διατηρείτε στην πόλη μας, σάς ευχαριστούμε θερμά που μας θυμίσατε ότι τα Χριστούγεννα είναι συναίσθημα!!!
Καλά Χριστούγεννα!!!

Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εδώ Πολυτεχνείο....
Εθνικόν .....Μετσόβιον....
Όλης της Οικουμένης
Ένας Νοέμβρης σου πήρε τ' όνομα
Εδώ Πολυτεχνείο.....
Κατακλυσμός που ρέει απ' τα βιβλία σας
Φωνή που μας επέτρεψε να ζούμε

«Εθνικόν Μετσόβιον Πολυτεχνείον...» του Νίκου Παππά (απόσπασμα)


img 4873 web

17 Νοέμβρη σήμερα και οι μαθήτριες/τες και οι καθηγήτριες/τες του Μουσικού Σχολείου Άρτας τιμήσαμε τον ηρωϊκό αγώνα των φοιτητών και του ελληνικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης πάλης, η κορυφαία πράξη αντίστασης ενάντια στη δικτατορία και μια από τις σπουδαιότερες στιγμές των αγώνων της ελληνικής νεολαίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου ζωντάνεψαν τον αγώνα των φοιτητών με την αφήγηση των ιστορικών γεγονότων, την απόδοση αποσπασμάτων από Το χρονικό των τριών ημερών της Κωστούλας Μητροπούλου και την απαγγελία ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου, Κατερίνας Γώγου, Τάσου Λειβαδίτη, Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή και Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η ορχήστρα ερμήνευσε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου-Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Σπανού-Λευτέρη Παπαδόπουλου και Μάνου Λοϊζου-Μανώλη Ρασούλη.
48 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατούμε στη σκέψη μας τα λόγια του Δημήτρη Παπαχρήστου, του εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών «το Πολυτεχνείο μπορεί να έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 1973, αλλά έκαψε το χρόνο, τον σημάδεψε για πάντα, χώρισε την νεότερη ιστορία του τόπου μας, στο πριν και το μετά, έγινε μνήμη και διαρκής απειλή. Και υπόμνηση πως το δικαίωμα στη ζωή, στον έρωτα, στην ελευθερία, στη δημοκρατία και σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους δεν εκχωρείται και δεν παραγράφεται και δεν μπορεί να συντριφτεί από καμιάς μορφής Δικτατορία....»

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Άννα Πρέντζα, Χαράλαμπος Σκαμνέλος, Αυγέρης Τσιρώνης

Αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

img 4684

Σήμερα, 27 Οκτωβρίου, το Μουσικό Σχολείο Άρτας τίμησε με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο την Νίκη του Λαού μας ενάντια στα φασιστικά στρατεύματα του Άξονα! Μια νίκη που έδωσε ελπίδα σε όλο τον τότε κόσμο. Ο Λαός μας, μια γροθιά, χωρίς τους διαχωρισμούς του παρελθόντος, αλλά και του σήμερα, δίδαξε την Λεβεντιά και την Αυτοθυσία σε όλους τους σκλαβωμένους Λαούς!

Στην γιορτή συμμετείχαν καταρχάς μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι εκτέλεσαν ρεμπέτικα τραγούδια της Κατοχής, τα οποία σατίριζαν τον κατακτητή και αναδείκνυαν πτυχές της κοινωνίας του 40.

Επιπλέον οι μαθητές της Β' Γυμνασίου ανέβασαν θεατρική παράσταση, βασισμένη στο θεατρικό έργο του Δ. Ψαθά «Οι πιτσιρίκοι». Ευχόμαστε να μην έρθουν ξανά τέτοιες μέρες δυστυχίας και να θυμόμαστε πάντοτε πως ο Ελληνικός Λαός είναι ο μοναδικός πού για να προχωράει μπροστά, οφείλει να κοιτά και πίσω...

Χρόνια Πολλά!

img 4778


Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Γιώργος Έξαρχος – Χαράλαμπος Σκαμνέλος

7 Οκτωβρίου 2021 – Ημέρα αντιφασιστικής δράσης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

Οι μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας (σχολ. έτος 2021-22) τραγουδούν ενάντια στον φασισμό.

Μπορείτε να παρακολουθήστε το βίντεο εδώ.

«Μαλαματένια λόγια»

Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

«Το ακορντεόν»

Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης

Μουσική: Μάνος Λοΐζος