istologio4

Ενισχυτική Διδασκαλία 2024-2025

 

Για το σχολικό έτος 2024-2025 η Ενισχυτική Διδασκαλία μαθητών Γυμνασίου περιλαμβάνει τα μαθήματα: 

Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

Μαθηματικά

Φυσική

Χημεία

Αγγλικά.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία γίνεται συνήθως στο 2ο Γυμνάσιο Άρτας, απογευματινές ώρες. Η προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών γίνεται με ευθύνη των γονέων.

Οι γονείς κηδεμόνες των μαθητών/τριών που επιθυμούν να ενταχθούν στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας πρέπει να συμπληρώσουν την αντίστοιχη Υπεύθυνη Δήλωση και να την αποστείλουν στο σχολείο.
Υπεύθυνη Δήλωση

 

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙEΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2024

 

Κατατακτήριες εξετάσεις για πλήρωση κενών θέσεων μαθητών/τριών στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

 

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας γνωστοποιεί ότι προκηρύσσει κατατακτήριες εξετάσεις για την πλήρωση κενών θέσεων μαθητών/τριών, στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και την Α΄ , B΄ , Γ΄ Λυκείου, του σχολικού έτους 2024 – 2025. Η προκήρυξη γίνεται σύμφωνα με την Υ.Α. 20923/Δ2/23-02-2021 «Λειτουργία Μουσικών Σχολείων» (ΦΕΚ 878/τ.β / 5-03-2021)

Συγκεκριμένα προκηρύσσει μία (01) κενή θέση στην Β΄ Γυμνασίου, δύο (02) κενές θέσεις στη Γ΄ Γυμνασίου, δέκα (10) κενές θέσεις στην Α΄ Λυκείου, τρεις (3) κενές θέσεις στην Β΄ Λυκείου, έξι (6) κενές θέσεις στην Γ΄ Λυκείου.

Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα διενεργηθούν στο χώρο του Σχολείου τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 09:00 .

Τα μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι:

α. για τη Β’ τάξη Γυμνασίου: Ευρωπαϊκή Μουσική-Θεωρία και Πράξη, Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Θεωρία και Πράξη, καθώς και τα Υποχρεωτικά Ατομικά Μουσικά Όργανα (πιάνο, ταμπουράς) και προαιρετικά το Ατομικό Όργανο Επιλογής.

β. Για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου: Ευρωπαϊκή Μουσική-Θεωρία και Πράξη, Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική -Θεωρία και Πράξη, τα Υποχρεωτικά Ατομικά Μουσικά Όργανα (πιάνο, ταμπουράς), Ιστορία Μουσικής και υποχρεωτικά το Ατομικό Όργανο Επιλογής.

γ. Για την Α’ τάξη Λυκείου: Ευρωπαϊκή Μουσική - Θεωρία και Πράξη και Εισαγωγή στην Αρμονία, Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική - Θεωρία και Πράξη, τα Υποχρεωτικά Ατομικά Μουσικά Όργανα (πιάνο, ταμπουράς), Ιστορία Μουσικής και υποχρεωτικά το Ατομικό Όργανο Επιλογής.

δ. Για τη Β’ τάξη Λυκείου: Αρμονία, Ανάπτυξη Ακουστικών Ικανοτήτων, Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική, Ιστορία της Μουσικής, Υποχρεωτικό Ατομικό Όργανο - Πιάνο και υποχρεωτικά το Ατομικό Όργανο Επιλογής.

ε. Για τη Γ’ τάξη Λυκείου: Αρμονία, Ανάπτυξη Ακουστικών Ικανοτήτων, Μορφολογία, Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική και υποχρεωτικά το Ατομικό Όργανο Επιλογής.

Την εξεταστέα ύλη των μαθημάτων μπορούν να την πληροφορηθούν στο σχολείο.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να  υποβάλουν σχετική αίτηση στο σχολείο μέχρι την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

katar1

 

 

 

Επίσκεψη του 8ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας, Τρίτη 4 Μαΐου 2024

8odimotikob

Οι μαθητές/τριες της γ΄τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας επισκέφθηκαν την Τρίτη 4 Μάϊου 2024 το Μουσικό Σχολείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Στης Πικροδάφνης τον Ανθό... Δημοτικά τραγούδια του τόπου μας», που υλοποιεί η τάξη τους. Τους /τις φιλοξενούμενους/ες μαθητές/τριες υποδέχτηκε το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου μας και πραγματοποίησαν μια κοινή πρόβα.
Αρχικά, ο υπεύθυνος του παραδοσιακού συνόλου Γιώργος Αγγέλης, μίλησε για τη σημασία της διάδοσης και της επιβίωσης των παραδοσιακών τραγουδιών στο πέρασμα του χρόνου και τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν παραλλαγές στα λόγια, το ρυθμό και τα όργανα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη θεματολογία των παραδοσιακών τραγουδιών που σχετίζεται με την ζωή, το θάνατο, την αγάπη, τον πόνο και τη χαρά.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τα μουσικά όργανα που απαρτίζουν το παραδοσιακό σύνολο του μουσικού σχολείου, εξήγησαν το ρόλο του καθενός και οι μαθητές/τριες απόλαυσαν τον ήχο τους. Στη συνέχεια, το παραδοσιακό σύνολο έπαιξε δύο τραγούδια της Ηπείρου «Στης πικροδάφνης τον ανθό και «Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ» και οι μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου χωρισμένοι σε δύο ομάδες τραγούδησαν. Η πρώτη ομάδα τραγούδησε τη βασική μελωδία ενώ η δεύτερη έκανε Ισοκράτημα.
Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς για την επίσκεψη, καθώς και για την πρωτοβουλία της διάδρασης μικρών και μεγάλων μαθητών/τριων. Τέτοιες δράσεις ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των σχολικών μονάδων.

Οι υπεύθυνοι του παραδοσιακού συνόλου
Αγγέλης Γιώργος
Λένης Ηλίας
Ρήγα Ράνια

Επίσκεψη του Γαλλικού Σχολείου “Rémi Belleau”, 7 - 13 Απριλίου 2024

0

Από τις 7 έως τις 13 Απριλίου 2024, το Μουσικό Σχολείο Άρτας φιλοξένησε 10 μαθητές/μαθήτριες και 4 εκπαιδευτικούς του γαλλικού σχολείου "Rémi Belleau" της πόλης Nogent le Rotrou, στο πλαίσιο αδελφοποίησης. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε ιστορικές μνήμες της ελληνικής και γαλλικής αντίστασης.
Oι φίλοι μας έφτασαν στην πόλη μας την Κυριακή το βράδυ, μετά από στάση μίας ημέρας στην Αθήνα και οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών του σχολείου μας ενώ οι εκπαιδευτικοί σε ξενοδοχείο της πόλης.

Τη Δευτέρα 08-04-2024 το πρωί, οι μαθητές συναντήθηκαν στο σχολείο με χαρούμενη διάθεση για μια δημιουργική εβδομάδα. Μετά τα πρώτα παιχνίδια γνωριμίας, παρακολούθησαν μουσική παρουσίαση από την "Μπάντα" του σχολείου με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κο Έκτορα Μερκούρη. Στην συνέχεια, όλη η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, υποδέχτηκε τη φιλοξενούμενη ομάδα, με μουσική παρουσίαση από το σύνολο "Λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής" με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κο Χαράλαμπο Σκαμνέλο.
Ακολούθησε παρουσίαση του μνημείου του Ζαλόγγου, ως τόπος της γυναικείας αντίστασης για ελευθερία και χορευτικό εργαστήριο.

Την Τρίτη 09-04-2024, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή με συνοδό την εκπαιδευτικό κα Θάλεια Δημοθεοδώρου και πρώτη στάση στο μνημείο του Ζαλόγγου όπου οι μαθητές/μαθήτριες δημιούργησαν Land art και χόρεψαν το χορό του Ζαλόγγου. Επόμενος σταθμός η Πάργα, με περιήγηση στην πόλη μέχρι το κάστρο.

Την Τετάρτη 10-04-2024, το πρωί στο σχολείο έγινε εικαστικό εργαστήριο. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Άρτας με «κυνήγι θησαυρού» μια δραστηριότητα σχεδιασμένη από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Άννα Πρέντζα. Στην Παρηγορήτρια οι μαθητές/μαθήτριες του "Εφηβικού Ψαλτικού Χορού", με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κο Παναγιώτη Γιαννούτσο, μας υποδέχτηκαν με ψαλμωδία. Η περιήγηση της πόλης ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Καραϊσκάκη, όπου οι μαθητές και μαθήτριες του Εκπαιδευτικού Ομίλου συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς, κα Αναστασία Σταύρου, κο Παναγιώτη Γιαννούτσο και κο Σπήλιο Κούνα, μας περίμεναν για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί το συμβολικό αντιστασιακό τραγούδι "Bella Chao".

Την Πέμπτη 11-04-2024, πραγματοποιήσαμε εκδρομή, με συνοδό την εκπαιδευτικό κα Θεοδοσία Χαβέλα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ''Θεόδωρος Παπαγιάννης'' στο Ελληνικό και στη συνέχεια στα Ιωάννινα περιηγηθήκαμε στη παλιά πόλη και στο Ιτς Καλέ.

Την Παρασκευή 12-04-2024, το πρωί στο σχολείο πραγματοποιήθηκε δημιουργικό εργαστήριο. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Την φιλοξενούμενη ομάδα συνόδευσε η κα Θεοδοσία Χαβέλα. Ταυτόχρονα στο σχολείο στήθηκε έκθεση με όλες τις δημιουργίες και εργασίες των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τις δύο τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνάντησης, σε όλο το σχολείο. Ακολούθησε μία αποχαιρετιστήρια γιορτή με τη συμμετοχή όλου του σχολείου με ζωντανή μουσική από το μουσικό μαθητικό σχήμα του σχολείου μας "No group".

Το Σάββατο 13-04-2024, η γαλλική ομάδα αναχώρησε για τον τόπο της με όμορφες εικόνες και εμπειρίες από το σχολείο μας και την περιοχή μας.
Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των μαθητών μας και των μαθητριών μας για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, συγχαίρουμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου που συμμετείχαν και στήριξαν τις δραστηριότητες της εβδομάδας.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Nathalie Poupard

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σερβία, 28 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου 2024

viber 2024-03-07 07-51-44-854

Από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 μέχρι την Κυριακή 03 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη 20 μαθητών της Γ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, στη Σερβία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μελέτη και επίδραση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και του Χριστιανισμού στους Σλάβους- Σερβία».
Στους μαθητές, δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σπουδαία μνημεία του σλάβικου πολιτισμού όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα, το μουσείο Tesla, το μουσείο Γιουγκοσλαβικής ιστορίας, να περιηγηθούν στο Βελιγράδι, στην παλαιά πόλη, στην ιστορική συνοικία του Ζέμουν, να θαυμάσουν το Δούναβη με τον παραπόταμό του Σάβα και να προσκυνήσουν τον πύργο Νεμάνια, τόπο φυλάκισης κι εκτέλεσης του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του. Αποκορύφωμα της επίσκεψης στο Βελιγράδι υπήρξε η επίσκεψη στο κάστρο του kalemegdan, κορυφαίο μνημείο της Σερβικής πρωτεύουσας.
Το όλο πρόγραμμα έκλεισε με την επίσκεψη στην ιστορική πόλη του Νις, στην οποία οι μαθητές μπόρεσαν να ξεναγηθούν στον ιστορικό πύργο των νεκροκεφαλών, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης μιας και το Νις είναι η γενέτειρα του Μεγ. Κωνσταντίνου και στο κάστρο του Νις.
Το όλο εγχείρημα ενθουσίασε, προβλημάτισε, διαπαιδαγώγησε και διεύρυνε τον ορίζοντα των μαθητών συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο στις καινοτόμες εκπαιδευτικές προσπάθειες του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Κωνσταντινιά Κορλοκώστα
Ιωάννης Πλακούτσης
Άρης Τσάιμος

Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Ιούλιος του 2023

Από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήσαμε με το Γιώργο Νασιούλα, τη Μαρία Παπαδοπούλου και την Ανδριανή Χουλιάρα, μαθητή και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας τη σχολική χρονιά 2022-2023, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου και την Κρακοβία.

Το ταξίδι διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και συμμετείχε σε αυτό διασχολική ομάδα 32 μαθητών/τριών και 5 εκπαιδευτικών από σχολεία της Αθήνας, της Άρτας, του Ηρακλείου και της Τρίπολης οι οποίοι/ες βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν στον 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».

Η επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου ήταν για εμάς ένα ταξίδι στην πιο οδυνηρή σελίδα της ιστορίας του 20ου αιώνα, σκοτεινό και στενάχωρο, αλλά ταυτόχρονα και μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής. Οι εικόνες που αντικρίσαμε, η θλίψη και ο πόνος που νιώσαμε για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των κρατουμένων στο στρατόπεδο και η οργή για τη φρικιαστικήκαι απάνθρωπη συμπεριφορά των γερμανών ναζί θα μας συνοδεύουν στο μέλλον.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ο αγώνας ενάντια στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φασισμό θα αποτελούν πάντα προτεραιότητα της σχολικής μας κοινότητας.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Άννα Πρέντζα, Φιλόλογος

Δείτε εδώ το σχετικό υλικό: βίντεο 

Συμμετοχή - Ημερίδα Εθν. Λυρικής Σκηνής, Το Λυρικό Θέατρο ως εκπ/κό εργαλείο, 30 Ιουνίου 2023

1

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-23, το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε σε ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε το τμήμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το πρόγραμμα που έφερε τον τίτλο «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία», είχε ως στόχο να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της χώρας πιο κοντά στο Λυρικό θέατρο. Στις 10 και 11 Μαΐου λοιπόν, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, μια μεγάλη ομάδα στελεχών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που υλοποίησε το πρόγραμμα στο σχολείο μας όπως επίσης και στο 3ο Γυμνάσιο Άρτας.

Η Εθνική Λυρική σκηνή ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας την παράσταση «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ. και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική παράσταση συνοδευόταν από μια σειρά από στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που είχαν ως σκοπό να φέρουν κοντά τα παιδιά με τα διαφορετικά στοιχεία, που αποτελούν το πολύπλοκο παζλ μιας παράστασης λυρικού θεάτρου όπως είναι η μουσική, ο λόγος, τα σκηνικά, η κίνηση και ο συνδυασμός τους.

Με αφορμή τη λήξη του προγράμματος, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, είχαμε την χαρά να προσκληθούμε, ώστε να συμμετέχουμε στην ημερίδα με τίτλο «Το Λυρικό Θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο», που διοργάνωσε το τμήμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής και πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής, στο νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην ημερίδα μίλησαν οι συντελεστές του προγράμματος, οι άνθρωποι που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στη συνέχεια έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες σχετικά με την επίδραση που είχε το πρόγραμμα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, ως μια ανατροφοδότηση για το σχεδιασμό των μελλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ημερίδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Λυρικό Θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο τέλος της ημερίδας είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε ξανά ολόκληρη την παράσταση που παρουσιάστηκε για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστούμε τους συντελεστές του προγράμματος και όλα τα στελέχη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την φιλοξενία και την ενδιαφέρουσα ημερίδα, καθώς και για το εξαιρετικό πρόγραμμα που πήραμε μέρος. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις τη νέα σχολική χρονιά.
Οι εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Αναστασία Σταύρου

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό: blog 

Η «Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, 11 - 12 Μαΐου 2023

Το διήμερο 11 και 12 Μαΐου 2023, το Μουσικό Σχολείο Άρτας φιλοξένησε την Εθνική Λυρική Σκηνή και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία» του τομέα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων του οργανισμού.

img 6686
Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των εφήβων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική παράσταση όπερας. Η εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή της όπερας, σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με τον χώρο, αλλά και η ενθάρρυνση του καλλιτεχνικού πειραματισμού και της ανακάλυψης μέσα από την πολυεπίπεδη και διακαλλιτεχνική φύση του είδους της όπερας, είναι κεντρικοί άξονες του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία είναι εδώ για να συστήσει την όπερα ως ένα δίκτυο ανάλογο της σχολικής κοινότητας, όπου η συνομιλία, το «μοίρασμα» και το αίσθημα του ανήκειν είναι δομικά συστατικά της ελεύθερης έκφρασης, της εξέλιξης και της ανάπτυξης.(Σημείωμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Την πρώτη μέρα της δράσης οι εκπαιδευτές/τριες του προγράμματος μαζί με μέλη της ορχήστρας και κάποιους/ες μονωδούς, επισκέφτηκαν το σχολείο μας και πραγματοποίησαν 4 διαφορετικά εργαστήρια: ομαδικού τραγουδιού, μουσικής και ηχοτοπίων, εικαστικών και σκηνογραφίας και ρυθμικής απαγγελίας, υποκριτικής και κίνησης. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια (4 διδακτικές ώρες) πραγματοποιούνται με πολλαπλούς εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς στόχους, όπως είναι η γνωριμία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών με τη διαδικασία παραγωγής καλλιτεχνικού υλικού για μια παράσταση όπερας, η μετάδοση εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθοδολογιών σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά και η εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων σε τομείς της όπερας. Επιπλέον, τα εργαστήρια έχουν στόχο να προετοιμάσουν τους μαθητές για την ενεργή καλλιτεχνική συμμετοχή τους στην παράσταση.

img 6995
Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν την όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, βασισμένο στο πρωτότυπο ποιητικό κείμενο των Ανρί Μεγιάκ [Henri Meilhac] και Λυντοβίκ Αλεβύ [Ludovic Halévy], και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η παράσταση τοποθετεί τον μύθο της Ωραίας Ελένης στη σημερινή εποχή και μέσα από αυτόν πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων, τα οποία συνιστούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης προβληματικής των εφήβων. (Από το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του προγράμματος)

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί της Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ και τον Νίκο Αποστολόπουλο για τη χρήση της αίθουσας «Διώνη» και όλη την συνεργασία, το Επιμελητήριο Άρτας, τον Δήμο Αρταίων και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την παροχή ενημερωτικού υλικού που προσφέραμε στα φιλοξενούμενα μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας και τον πρόεδρό του κ Κώστα Σακκά για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και μαθητριών μας στο χώρο της συναυλίας.

Τέλος ευχαριστούμε όλα τα μέλη του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία» και το τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές δράσεις» για την προσφορά του εξαιρετικά σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος στο σχολείο μας.

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Αναστασία Σταύρου
Ανθούλα Ζιώρη

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv για το πρόγραμμα "Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία", που υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, από τον τομέα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 11 και 12 Μαΐου 2023: video

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνεργασία με Ινστ. Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», 2 Μαΐου 2023

img 6086
Το πρωί της Τρίτης, στις 2 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καν' το σωστά» και συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της α΄ γυμνασίου του σχολείου μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον κ. Βαγγέλη Μακρή, ειδικό εκπαιδευτή του ινστιτούτου και εδώ και πολλά χρόνια, συνεργάτη του σχολείου μας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας. Στόχος του προγράμματος είναι η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών και μαθητριών μας και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τρίτη χρονιά φέτος υλοποιούμε στο σχολειό μας πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα την οδική ασφάλεια, με στόχο την ενημέρωση της σχολικής μας κοινότητας σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής. Στη συνέχεια της φετινής σχολικής χρονιάς οι μαθητές και οι μαθήτριες της συγκεκριμένης τάξης του γυμνασίου, πρόκειται να συμμετάσχουν στον 6ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας με θέμα την οδική ασφάλεια, που διοργανώνει το Ινστιτούτο σε συνεργασία με τη Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ευχαριστούμε όλα τα στελέχη του Ινστιτούτου και ειδικά τον κ. Βαγγέλη Μακρή για την υλοποίηση του προγράμματος και την άψογη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Για φωτογραφικό υλικό επισκεφτείτε: blog

«Από την θεωρία... στην πράξη», Πρόγραμμα ενάντια στη σχολική βία, Α' Λυκείου 2022-23

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο πλαίσιο του Πρόγραμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων για την Σχολική Βία με τίτλο «Από τη θεωρία στη... δράση» και του μαθήματος της Λογοτεχνίας δημιούργησαν ένα βίντεο με θέμα την έμφυλη σχολική βία. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους μαθητές και τις μαθήτριες να διεξάγουν δράσεις για τη διάδοση μηνυμάτων και περιεχομένων που σχετίζονται με την πρόληψη και τη διαχείριση της σχολικής βίας. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών (8/3/2023) οι μαθητές/-τριες της Α΄ Λυκείου δημιούργησαν το βίντεο για να ευαισθητοποιήσουν τα υπόλοιπα παιδιά σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προβλήματος της έμφυλης βίας.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια
Ευαγγελία Κολιοπάνου

Δείτε το βίντεο: εδώ

Συναυλία «Μικρά Ασία» – Πρόγραμμα Erasmus + 6 Απριλίου 2023

mikra asia afisa
Το μουσικό σύνολο «Μικρά Ασία» του Μουσικού Σχολείου Άρτας, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρα 20.30, στην αίθουσα του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «O Σκουφάς» παρουσίασε συναυλία με τα 11 τραγούδια του ομώνυμου δίσκου, στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο: « Le Perche et l' Epire différents mais unis dans la diversitè artistique, culturelle et gastronomique », καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει στις σημειώσεις του ο Λευτέρης Παπαδόπουλος: «...το καταπληκτικό θέμα που έχει Η "Μικρά Ασία" δεν αφορά μόνο τους Μικρασιάτες, τους Πόντιους, τους Κωνσταντινουπολίτες... Αφορά όλους τους Έλληνες. Και τα εκατομμύρια των παιδιών, που είχαν πρόσφυγες γονείς και τώρα έχουν γίνει κι αυτά πατεράδες και παππούδες, αλλά και τους Πελοποννήσιους και τους Αθηναίους και τους Θεσσαλούς και τους Μακεδόνες και τους νησιώτες και τους Ηπειρώτες και τους Θράκες – τους πάντες...»
Η Μικρασία αποτέλεσε κίνητρο και έμπνευση στη λογοτεχνία και στη μουσική, στη ζωγραφική και στη λαϊκή παράδοση και τα έργα που έχουν προκύψει αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά.

mikra asia invitation
Ο δίσκος Μικρά Ασία, σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα Παπασταματίου, από τους πλέον εμβληματικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, δημιουργήθηκε το 1972, σε μία εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα μία φορά σε δεινή πολιτική κατάσταση, κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Ο Απόστολος Καλδάρας και ο Πυθαγόρας καταφέρνουν να ενώσουν τη λαϊκή μούσα με την παραδοσιακή, την ποίηση με τον αμανέ, το ταξίμι με τη σύγχρονη μελωδία, τον Τούρκο με τον Έλληνα, τον πόνο με το γλέντι, την ιστορία με την αληθινή ζωή. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1972 και αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της εποχής. Θεωρείται ο πρώτος επίσημα χρυσός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας. Ο Καλδάρας φτάνει στην κορυφή των συνθετικών ικανοτήτων. Ο δε Πυθαγόρας αναδεικνύει το μήνυμα συναδέλφωσης των δύο λαών, κι όταν ακόμα μιλά για τον «μαρμαρωμένο βασιλιά» και την «κόκκινη μηλιά» ακόμα κι αυτά παρουσιάζονται σε ένα πλαίσιο έξω από την εθνικιστική μυθολογία και θριαμβολογία. Είναι μοτίβα που έχουν ενταχθεί στην λαϊκή κουλτούρα, ως λαογραφικά στοιχεία. Το έργο «Μικρά Ασία» είναι μία σύνθετη και με πολλά μηνύματα κατάθεση. Κρύβει μέσα στους στίχους και τη μουσική όσα θέλησαν να πουν όσοι έγιναν μάρτυρες της καταστροφής. Αναδεικνύει την πληγή του νόστου και της προσφυγιάς, που είναι πάντα η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Η «Μικρά Ασία», αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο του λαϊκού μας πολιτισμού.

img 5717

Στη συναυλία παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κος Χάρης Βάγιας αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς», που αναφέρθηκε στα γενέθλια του συλλόγου και στη σταθερή σχέση και συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ο κος Γιάννης Ζαχαρέλος, προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Άρτας που συνεχάρη το Μουσικό Σχολείο για τις δράσεις του, η φιλόλογος κα Ροδούλα Χαντζηστεφανίδου, που ως Μικρασιάτισσα στην καταγωγή, με βαθιά συγκίνηση διάβασε σελίδες από την «Αυτοβιογραφία» της και δημιούργησε την ομορφότερη εισαγωγή στη συναυλία μας, ο δήμαρχος Δήμου Αρταίων κος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κος Δημήτριος Σφήκας, η πρόεδρος του συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» κα Μιμίκα Αξιώτη, μέλη του Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς», οι μαθητές και μαθήτριες του φιλοξενούμενου γαλλικού σχολείου Lycee Remi Βelleau με τους τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς και πολλοί γονείς, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί.

Ευχαριστούμε το Δ.Σ. του μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτας «ο Σκουφάς» και τον πρόεδρό του κο Νικόλαο Μπανταλούκα για τη φιλοξενία στην αίθουσα του συλλόγου.

Θερμά συγχαρητήρια στο μουσικό σύνολο «Μικρά Ασία» για την απόδοση του ομώνυμου δίσκου, για τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε, για το κλίμα θαυμασμού και συγκίνησης που δημιούργησε στο κοινό που παρακολούθησε εκστασιασμένο τη συναυλία.

img 5662
Κλείνοντας θα κάνουμε μια αναφορά στις σημειώσεις του Λευτέρη Παπαδόπουλου σχετικά με το έργο:
«Με τη "Μικρά Ασία", όμως, ο Πυθαγόρας πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Γιατί το έργο αυτό, με την αποφασιστική δική του συμβολή, βρέθηκε στα χείλη όλων των Ελλήνων και ο δίσκος, φυσικά, εμπορικά, εκτοξεύθηκε στα ύψη. Δεν υπήρχε δισκοθήκη που να μην έχει τη "Μικρά Ασία", τη δεκαετία του '70. Από τότε όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια. Στις δισκοθήκες της νεολαίας, αμφιβάλλω αν υπάρχει το έργο. Ένα έργο πλούσιο, χυμώδες, ουσιαστικό και προπαντός έντιμο

Να, που τα Μουσικά Σχολεία μέσα από το μάθημα των μουσικών συνόλων μπορεί να φέρουν στις δισκοθήκες των νέων το κορυφαίο έργο. Θερμά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Αναστασία Σταύρου και Παναγιώτη Γιαννούτσο για την επιλογή του έργου, τη διδασκαλία και το άψογο αποτέλεσμα.
Η Διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

Βράβευση από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», 3ήμερη εκδρομή στην Αθήνα, Δεκέμβριος 2022

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας και συγκεκριμένα οι τάξεις Β ́ & Γ ́ Γυμνασίου πραγματοποίησαν τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου του 2022, στο πλαίσιο της βράβευσής τους από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" για τη συμμετοχή τους στον 5o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο "ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ".

Την Τετάρτη το απόγευμα, ημέρα άφιξης στην Αθήνα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Τα φώτα της πόλης – Τσάρλι Τσάπλιν". Η παράσταση, πλαισιωμένη με υπέροχους μουσικούς επί σκηνής και συγκλονιστικές ερμηνείες, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα παιδιά μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής και να απολαύσουν ένα πολύ ιδιαίτερο μιούζικαλ.
img 2228


Την Πέμπτη το πρωί το Μουσικό Σχολείο συμμετείχε στην Τελετή Απονομής Βραβείων του Ι.Ο.Α.Σ. "Πάνος Μυλωνάς", που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πύργου των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ. Το σχολείο μας πλαισίωσε μουσικά την τελετή καθ' όλη την διάρκειά της, παρουσιάζοντας και το τραγούδι "Ο δικός μας ο δρόμος" των μαθητών της Γ ́ γυμνασίου, με το οποίο είχε αποσπάσει το τρίτο βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Ινστιτούτου τη σχολική χρονιά 2020-21. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας καταχειροκροτήθηκαν από τους διοργανωτές και όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Αττικής κ. Χάρης Ρώμας.

Μέτα το πέρας της τελετής ακολούθησε ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όπου τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε έναν πραγματικό χώρο πολιτισμού και να ενημερωθούν σχετικά με το έργο ενός θεσμού με ιστορία δύο περίπου αιώνων.

Ένα από τα έπαθλα του Διαγωνισμού ήταν η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΚΑΝ' ΤΟ ΣΩΣΤΑ» με τη χρήση των προσομοιωτών Οδικής Ασφάλειας της Κινητής Μονάδας του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» που έλαβε μέρος στην «Πλατεία Νερού», όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη μοναδική εμπειρία των προσομοιωτών Οδικής Ασφάλειας (Roll-over car, impact simulator, alco goggles κ.α.).


img 2624

Το βράδυ της Πέμπτης τα παιδιά μας παρακολούθησαν την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ.

img 2647

Το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές και μαθήτριές μας περιηγήθηκαν στον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν σε επαφή με το μεγαλείο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.


img 2696
Ευχαριστούμε τα στελέχη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και ιδιαίτερα τον κ. Βαγγέλη Μακρή και την πρόεδρο κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά για τη φιλοξενία και τη συνεργασία. Επίσης ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που μας έκανε όλους να επιστρέψουμε γεμάτοι όμορφες εικόνες, συναισθήματα και πολλές ιδέες για ακόμη περισσότερες δράσεις.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Ανθούλα Ζιώρη
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Nathalie Poupard
Αναστασία Σταύρου
Κωνσταντίνα Τόλη

Πρόγραμμα Erasmus+ Συνάντηση 5 σχολείων της Ευρώπης, 16-22 Οκτωβρίου 2022, δράσεις εβδομάδας

Από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 στην Άρτα και στο Μουσικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργαζόμαστε τα σχολικά έτη 2020-23 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά». Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι:

- Μουσικό Σχολείο Άρτας / Ελλάδα
- Lycée Polyvalent "Remi Belleau" Nogent le Rotrou, Γαλλία
- Istituto di Istruzione Superiore «Enrico Fermi», Montesarchio, Ιταλία
- Liceul Teoretic "IonitaAsan", Caracal, Ρουμανία
- Berufsbildende Schulen Oschersleben des Landkreises Börde – Europaschule, Oschersleben, Γερμανία.

Oι συνεργάτες μας έφτασαν στην πόλη μας την Κυριακή το βράδυ, μετά από στάση μίας ημέρας στην Αθήνα και οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών του σχολείου μας ενώ οι εκπαιδευτικοί σε ξενοδοχείο της πόλης.

IMG 0693

Τη Δευτέρα 17-10-2022, το πρωί όλες οι ομάδες συναντήθηκαν στο σχολείο με χαρούμενη διάθεση για μια δημιουργική εβδομάδα με εργαστήρια μουσικά και εικαστικά, εκδρομές, περιήγηση στα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής μας. Μετά τα πρώτα παιχνίδια γνωριμίας, και αφού οι επισκέπτες μας «πέτυχαν» στις εξετάσεις εισαγωγής στο Μουσικό Σχολείο, εφόσον η υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard, επέλεξε ως πρώτη δραστηριότητα του προγράμματος, τη διαδραστική παρουσίαση του τρόπου εισαγωγής των μαθητών και των μαθητριών στο Μουσικό Σχολείο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα υποδέχτηκε τους επισκέπτες μας στην αυλή του σχολείου. Η χορωδία της Α΄ Γυμνασίου με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κας Άννας Χλωρού και του κου Ανδρέα Σκιαδά παρουσίασε μια σειρά παραδοσιακών τραγουδιών από όλο τον κόσμο, ενώ το σύνολο "The Non Group" με παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής της Ηπείρου παρέσυρε όλους να πιαστούν στο χορό. 

Ακολούθησε εικαστικό εργαστήριο, όπου όλες οι ομάδες καλλιτέχνησαν τη λέξη "Erasmus", χρησιμοποιώντας η καθεμιά χρώματα και σύμβολα που αποδίδουν την ταυτότητα της χώρας της. Η ημέρα στο σχολείο έκλεισε με μουσικό εργαστήριο, με νανουρίσματα από κάθε συνεργαζόμενη χώρα με την καθοδήγηση της κας Αναστασίας Σταύρου και του κου Παναγιώτη Γιαννούτσου. 

Τη Δευτέρα το βράδυ, στην αίθουσα «Διώνη» καλωσορίσαμε τους συνεργάτες μας με τη συναυλία μας «Χίλια Καλώς Ορίσατε». Μουσικό σύνολο με μαθητές και μαθήτριες από τη γ΄ τάξη Γυμνασίου του σχολείου μας επιμελήθηκαν και παρουσίασαν σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ. Δημήτρη Καμπόλη, κα Αναστασία Σταύρου και κ. Παναγιώτη Γιαννούτσο, ένα ρεπερτόριο από δημοφιλή τραγούδια των ποικίλων παραδόσεων του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου δημιουργώντας υπέροχο κλίμα στο κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία.

Ως εκπρόσωποι του Δήμου Αρταίων παρευρέθηκαν η γενική γραμματέας κα Εύη Βασιλάκη και ο αντιδήμαρχος παιδείας κος Δημήτρης Ευαγγέλου που καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες από τα σχολεία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας και με ιδιαίτερο τρόπο στην ιταλική γλώσσα, το σχολείο της Ιταλίας ενώ εξέφρασε και τα συγχαρητήριά του στο Μουσικό Σχολείο για τις πρωτοβουλίες του που αναδεικνύουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Άρτας.

Ως εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, παρακολούθησαν τη συναυλία ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων κος Γιάννης Ζαχαρέλος και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Παρασκευή Χαμπηλομάτη, που στο χαιρετισμό της μίλησε για τον σημαντικό ρόλο των προγραμμάτων που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, την ανταλλαγή απόψεων και εκπαιδευτικών καινοτομιών, που βγάζουν τους μαθητές από το μικρόκοσμο της σχολικής μονάδας και τους δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν νέους μαθητές, να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν κάτι που αποτελεί και το στόχο του σύγχρονου σχολείου που πρέπει να είναι ανοιχτό στη γνώση και στην κοινωνία. Επίσης αναφέρθηκε στην αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στους συντελεστές του προγράμματος.

IMG 0809

Παράλληλα στον προθάλαμο της αίθουσας όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση μουσικών οργάνων που είχε στηθεί από την υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Θεοδοσία Χαβέλα.

Την Τρίτη 18-10-2022, η πρωινή δραστηριότητα στο σχολείο περιλάμβανε μουσικό εργαστήριο με νανουρίσματα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εκδρομή με πρώτη στάση στη νεροτριβή του Αγίου Γεωργίου, που όλοι είδαν από κοντά τη λειτουργία της καθώς και τη λειτουργία του νερόμυλου. Επόμενος σταθμός η Πάργα, που περπάτησαν όλοι στα λιθόστρωτα σοκάκια της μέχρι το κάστρο που χάρηκαν τη θέα από ψηλά και από εκεί στην παραλία για landart, δημιουργίες στην άμμο με υλικά της φύσης. 

IMG 0987

Την Τετάρτη 19-10-2022, το πρωί στο σχολείο έγινε εικαστικό εργαστήριο ενώ στην Α΄ τάξη Λυκείου η μαθηματικός του σχολείου κα Ρένα Γκιοσά συνεργάστηκε στο μάθημα με τους μαθηματικούς των άλλων χωρών. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Άρτας με «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού», μια υπαίθρια δραστηριότητα, που συνδυάζει παιχνίδι, περπάτημα και μάθηση, σχεδιασμένη με κάθε λεπτομέρεια από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Άννα Πρέντζα. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, αλλά και σημεία ενδιαφέροντος, χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής της Άρτας, με έναν διασκεδαστικό, βιωματικό τρόπο. Η διαδρομή περιλάμβανε επτά σταθμούς: Γεφύρι, Παρηγορήτρια, Αγία Θεοδώρα, Κάστρο, Ρολόι, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Λαϊκή Αγορά – Ψαραγορά. Σε κάθε σταθμό της διαδρομής οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας την παρατηρητικότητα, τη δημιουργικότητα, και το ομαδικό πνεύμα, κλήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με τα αξιοθέατα ή τους κατοίκους στα σημεία ενδιαφέροντος, να εντοπίσουν σημαντικές πληροφορίες για αυτά, να φωτογραφηθούν, να δραματοποιήσουν ένα θέμα και τελικά να καταγράψουν τα ευρήματά τους στη φόρμα απαντήσεων που τους είχε δοθεί. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δραστηριότητας σε κάθε σταθμό, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα απόσπασμα από την παραλογή «Του γεφυριού της Άρτας». Στο τέλος της διαδρομής τα αποσπάσματα τοποθετήθηκαν στην κατάλληλη θέση και έγινε η ανασύνθεση του θρύλου του Γεφυριού της Άρτας. Την Τετάρτη το βράδυ όλες οι συνεργαζόμενες ομάδες γευμάτισαν σε ταβέρνα της πόλης και παρουσίασαν χορούς από τον τόπο τους.

IMG 1196

Erasmus+ Συνάντηση 5 σχολείων της Ευρώπης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

Erasmus+ «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά»/ Συνάντηση πέντε σχολείων της Ευρώπης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

erasmus22 mousikoartas

Από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 στην Άρτα και στο Μουσικό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργαζόμαστε τα σχολικά έτη 2020-21 διαδικτυακά, 2021-22 με συναντήσεις στη Γερμανία και στη Γαλλία και 2022-2023 με συναντήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Οι στόχοι του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν και να αλληλεπιδράσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες με την πολιτιστική κληρονομιά, να κατανοήσουν τις διαφορετικές μορφές της, να την εκτιμήσουν, να την αγαπήσουν, να ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη προστασίας της, να κατανοήσουν την έννοια της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και τον ρόλο της στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και γενεών και στην αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας.
Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι :
• Μουσικό Σχολείο Άρτας/Ελλάδα
• Lycée polyvalent Remi Belleau Nogent Le Rotrou,Γαλλία
• Istituto di istruzione superiore"Enrico Fermi" Montesarchio, Ιταλία
• «Liceul Teoretic Ionita Asan»,Caracal Ρουμανία
• «Berufsbildende Schulen Oschersleben des Landkreises Börde – Europaschule» Oschersleben, Γερμανία
Υποδεχόμαστε με χαρά και φιλοξενούμε για μια εβδομάδα 23 μαθητές και 11 εκπαιδευτικούς από τα παραπάνω σχολεία.
Η θεματική ενότητα της συνάντησης είναι «Μουσική, όργανα και παραδοσιακά φεστιβάλ».
Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα «Διώνη» καλωσορίζουμε τους συνεργάτες μας με τη συναυλία μας: "Χίλια Καλώς Ορίσατε"

synavlia xilia kalws orisate

Μαθητές και μαθήτριες από τη γ΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας επιμελούνται και παρουσιάζουν ένα ρεπερτόριο από δημοφιλή τραγούδια των ποικίλων παραδόσεων του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου.

Σας προσκαλούμε όλους και όλες σε αυτό το μουσικό μας ταξίδι!!!

Η Διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

Βράβευση Μ.Σ. Άρτας, 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια

vravefsi odiki asfaleia ioas

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου του σχολικού έτους 2021-22 του Μουσικού Σχολείου Άρτας, συμμετείχαν στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διακρίθηκαν αποσπώντας το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ», δημιουργώντας ένα σποτ 45΄΄ με τίτλο: «Φοράμε πάντα κράνος». Μέσα από το συγκεκριμένο σποτ οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακινούν τους συνομήλικούς τους να φορούν κράνος όταν χρησιμοποιούν παιχνίδια – οχήματα όπως skate, rollers, scooter και φυσικά ποδήλατο. Το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει το συγκεκριμένο σποτ είναι ότι η χρήση κράνους από τα παιδιά σε οποιοδήποτε όχημα – παιχνίδι θα έχει ως αποτέλεσμα να υιοθετήσουν την συνήθεια αυτή και στην ενήλικη ζωή τους.

Η οδική ασφάλεια είναι κάτι που αφορά όλους και όλες. Μέσα από τη δημιουργία του συγκεκριμένου σποτ έχουμε ως σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να μεταφέρουν το σημαντικό αυτό μήνυμα στο περιβάλλον της σχολικής μας κοινότητας, στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον της τοπικής κοινωνίας που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετέχει και βραβεύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Την προηγούμενη χρονιά συμμετείχαμε στην κατηγορία «Ταινία» αποσπώντας το τρίτο βραβείο με το πρωτότυπο τραγούδι «Ο δικός μας ο δρόμος».

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας μέσα από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και γενικότερα μέσα από τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», επιδιώκει να αναδείξει το θέμα της οδικής ασφάλειας ως θέμα κοινής ευθύνης, να ενεργοποιήσει και ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους και να καλλιεργήσει κουλτούρα οδικής ασφάλειας στους αυριανούς πολίτες της χώρας μας. Επιπλέον σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθεί πως οι έφηβοι ως χρήστες του οδικού δικτύου έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν, ώστε να μπορούν οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαία συμβάντα. Τέλος οι εναλλακτικοί τρόποι αστικής μετακίνησης που φαίνεται να αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως η χρήση του ποδηλάτου, πρέπει απαραίτητα να υπόκεινται στους κανόνες που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. ώστε η βελτίωση της υγείας των πολιτών αλλά και της βιωσιμότητας των πόλεων να συνοδεύεται πάντα από την ασφάλεια.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τιμή που μας κάνουν να ξεχωρίσουν και να βραβεύσουν τη συμμετοχή μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ελπίζουμε ότι το σποτ που έχουμε δημιουργήσει θα βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στις καθημερινές μας μετακινήσεις και στην ελάττωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορεί κανείς να τα δει εδώ: link

5os odiki asfaleia afisa

Δείτε εδώ το σποτ του Μουσικού Σχολείου Άρτας με θέμα την Οδική Ασφάλεια και τίτλο «Φοράμε πάντα κράνος», με το οποίο το σχολείο μας κατέκτησε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «Τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ», στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη». Το διαγωνισμό διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' Γυμνασίου του σχολικού έτους 2021-22:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας για την κοινωνική τους ευαισθησία και για την επιτυχία τους!

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός
Παναγιώτης Γιαννούτσος

embed video powered by Union Development
Streets for Life – Παγκόσμια καμπάνια για την οδική ασφάλεια, Ιούνιος 2022

streets for life

Με μεγάλη χαρά λάβαμε πριν λίγες μέρες και επίσημα το βραβείο μας από τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας, που διοργάνωσε το Τμήμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».
Το βραβείο μας το συνόδευε και πλούσιο εκπαιδευτικό και επικοινωνιακό υλικό του Ινστιτούτου. Ανάμεσα σε αυτό και 9 καρτέλες (message boards) με τα αιτήματα της παγκόσμιας καμπάνιας "Streets for life", που για την Ελλάδα και την Κύπρο συντονίζει το Ι.Ο.ΑΣ. με τον τίτλο « Δρόμοι για τη Ζωή». Η καμπάνια αυτή στοχεύει στην προώθηση μέτρων για την επίτευξη του οράματος "Vision Zero", τη μείωση των τροχαίων τραυματισμών και θανάτων κατά το ήμισυ έως το 2030 και τον μηδενισμό τους έως το 2050, με σημαντικότερο αυτών την υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας τα 30 χλμ/ανά ώρα στους αστικούς δρόμους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας στηρίζουν την παγκόσμια καμπάνια: "Streets for Life", «Δρόμοι για τη Ζωή» και προσπαθούν να διαδώσουν τα σημαντικά μηνύματά της για περισσότερη οδική ασφάλεια στις μετακινήσεις μας.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός
Παναγιώτης Γιαννούτσος

ERASMUS+, Τέταρτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων στην Άρτα

« L' Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l'Union Européenne /Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέταρτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων στην Άρτα

Στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, από 04 μέχρι 08 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνάντηση εργασίας, μαθητών/μαθητριών και καθηγητών/καθηγητριών των πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργαζόμαστε τα σχολικά έτη 2019-2020, 2020–2021 και 2021-22, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Δράση KA229 /Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο « L' Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l'Union Européenne /Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

afisa erasmus arta


Ομάδα του προγράμματος στο fb
https://www.facebook.com/groups/529397064473709
Περιοδικό του προγράμματος από το σχολείο της Γαλλίας που συντονίζει το πρόγραμμα
L'art engagé et les valeurs européennes - Copie de 1 - Magazine créé avec Madmagz

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
« Lycee Remi Belleau » Γαλλία
Lycée Rémi Belleau (remibelleau.fr)
« lycée Calderon de la Barça » Ισπανία
http://iescalderon.es/
«VI Liceum Ogolnoksztalcase» Πολωνία
Wydarzenia - LO nr 6 im. J. Lelewela w Łodzi (lodz.pl)
«Liceo Enrico Fermi Montesarchio» Ιταλία
https://www.fermimontesarchio.edu.it/
«Μουσικό Σχολείο Άρτας » Ελλάδα
http://gym-mous-artas.art.sch.gr/

ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
«Ανεκτικότητα»
Σύμφωνα με τη «Διακήρυξη των Αρχών για την Ανοχή» της UNESCO «ανεκτικότητα» σημαίνει σεβασμός και εκτίμηση του «πλούτου» των διάφορων πολιτισμών, των διαφορετικών μορφών έκφρασης και τρόπων ζωής.
Η «ανεκτικότητα» αναγνωρίζει τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των άλλων. Οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως αλλιώτικοι μεταξύ τους και μόνο με αποδοχή μπορεί να επιτευχθεί η συνύπαρξη μικτών κοινοτήτων, σε οποιοδήποτε μέρος της γης.
Η εκπαίδευση είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την προώθηση της «ανεκτικότητας» και οφείλει να στοχεύει στην καταπολέμηση επιρροών που οδηγούν στον φόβο και στον αποκλεισμό, ενδυναμώνοντας τους νέους να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ανεξάρτητη κρίση ώστε να αντιμετωπίζουν την ποικιλομορφία του κόσμου μας σε θρησκείες, γλώσσες, πολιτισμούς και εθνικότητες, ως κοινό θησαυρό κι όχι ως αφορμή για σύγκρουση.
Συγχαίρουμε τη μαθήτρια της Β΄Λυκείου Σοφία Τσιρογιάννη για τη δημιουργία της αφίσας, ευχαριστούμε τις μαθήτριες, τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους που θα φιλοξενήσουν τις μαθητικές ομάδες των συνεργαζόμενων σχολείων και περιμένουμε την Κυριακή 03 Απριλίου το απόγευμα, 29 μαθητές/μαθήτριες και 10 εκπαιδευτικούς στην πόλη μας για να έχουμε μία δημιουργική εβδομάδα εργασιών στο σχολείο μας με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων!!!
Η υπεύθυνη του προγράμματος                                                                                                                   H Διευθύντρια
Nathalie Poupard                                                                                                                                        Ανθούλα Ζιώρη

Δεύτερη συνάντηση Erasmus+ 2020-23 στο Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας, 4-11 Δεκεμβρίου 2021

Πρόγραμμα Erasmus+ 2020-23 «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά»
Δεύτερη συνάντηση μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας από 04-12-2021 έως 11-12-2021.

Στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ των σχολείων ΚΑ229, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με κωδικό 2020-1FR01-KA229-079768_3 και τίτλο: «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαμε τέσσερεις μαθητές και δύο μαθήτριες της Α΄ Λυκείου και τρεις καθηγήτριες που φτάσαμε στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 το απόγευμα. Εκεί μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος Αννίτα Παστόρ και οι γάλλοι μαθητές/-τριες που φιλοξένησαν τους/τις μαθητές/-τριές μας.

Οι ομάδες και των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου το πρωί, κάναμε εκδρομή στο Παρίσι. Η περιήγησή μας ξεκίνησε από τη γραφική Montmartre, συνεχίσαμε στο Louvre και στη χριστουγεννιάτικη αγορά / jardin des Tuileries, θαυμάσαμε τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των Galeries Lafayette και Printemps, περπατήσαμε τη λεωφόρο των Ηλυσίων πεδίων (Champs-Elysées), και φτάσαμε ως τον πύργο του Άιφελ (Tour Eiffel) απολαμβάνοντας το γιορτινό Παρίσι.

Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μετά την υποδοχή και το καλωσόρισμα από το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας και στη συνέχεια, περιήγηση και ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης Nogent-le-Rotrou ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου ακολούθησαν εργαστήρια με θέμα τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της περιοχής και προετοιμασία Χριστουγεννιάτικου Μουσικού Συνόλου, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, και τη διδασκαλία από την καθηγήτρια του σχολείου μας, Αναστασία Σταύρου.

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου συνεχίστηκαν τα εργαστήρια στο σχολείο ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Ecomuseum of the Perche και επίσκεψη σε αποστακτήριο μηλίτη.

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη Σαρτρ, επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Σαρτρ (Cathédrale Notre-Dame de Chartres), εξαιρετικό δείγμα μεσαιωνικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, γνωστό για τα πολυάριθμα γλυπτά του και τα διάσημα μπλε βιτρό του, που από το 1979 αποτελεί Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Την Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε παραδοσιακά χωριά της περιοχής Perche ενώ μετά το μεσημέρι συνεχίστηκαν τα εργαστήρια στο σχολείο.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες, οργανώθηκε έκθεση με εικόνες, αφίσες, κείμενα και χριστουγεννιάτικες δημιουργίες και η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσε το γαλλικό σχολείο. Σε γιορτινό κλίμα παρουσιάστηκαν κάλαντα και ευχές για καλή χρονιά από κάθε ομάδα ξεχωριστά, δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών από τους Γάλλους μαθητές, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλη την ομάδα και η δράση ολοκληρώθηκε με την παράδοση των χριστουγεννιάτικων δημιουργιών σε ομάδα μαθητών του γαλλικού σχολείου που ανέλαβε την οργάνωση χριστουγεννιάτικης αγοράς με στόχο τα έσοδα να διατεθούν στα "εστιατόρια της καρδιάς" ("Les restos du coeur").

Η χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν προγραμματισμένη στο σχολείο για την ίδια μέρα, ωστόσο λόγω των νέων μέτρων που ίσχυσαν στη Γαλλία για την προστασία από τον covid, αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και έγινε από τους μαθητές του γαλλικού σχολείου. Το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, το ταξίδι στη Γαλλία ολοκληρώθηκε και επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις μαθήτριές μας και τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος και να τους συγχαρούμε για το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για ποικίλα και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές τους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο των περιορισμών και των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και για τη στήριξη της πρωτοβουλίας του σχολείου για συμμετοχή σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και τις οικογένειες των Γάλλων που φιλοξένησαν τους/τις μαθητές/-τριές μας.

Η συνάντηση στη Γαλλία είχε πραγματοποιηθεί εικονικά την προηγούμενη σχολική χρονιά, που δεν επιτρέπονταν μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, και οι συνεργαζόμενοι/-νες μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί δημιούργησαν περιοδικό για τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των χωρών τους. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορούμε να δούμε τις δημιουργίες της εικονικής κινητικότητας.

Χριστούγεννα στο παρελθόν
https://madmagz.com/fr/magazine/1838565

Χριστουγεννιάτικο βιβλίο μαγειρικής
https://drive.google.com/.../1Ppu626Cn67EdjcM4rFG.../view...

Βιβλίο μαγειρικής για παραδοσιακά γερμανικά, γαλλικά, ελληνικά, ιταλικά και ρουμανικά πρωινά
https://youtu.be/LpFIRSpkzns

Εικονική Κινητικότητα στη Γαλλία / παραδόσεις των Χριστουγέννων /Δεκέμβρης του 2020.
https://youtu.be/GD_gnM4xSXg

Η υπεύθυνη του προγράμματος
Nathalie Poupard

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο πρόγραμμα The Tipping Point

Οι μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας συμμετείχαν στις 18-11-2021 στο πρόγραμμα <<The Tipping Point>>. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη. Ερωτήσεις και προβληματισμοί των μαθητών όπως: <<Τι ακριβώς είναι η τεχνητή νοημοσύνη και σε ποιους τομείς εφαρμόζεται σήμερα; Ποια επαγγέλματα σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη; Ποια πρόκειται να χαθούν; Ποια πρόκειται να δημιουργηθούν; Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει ηθικούς κανόνες;>> απαντήθηκαν από τον Dr Dimitrios Salampasis, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά.

Ο υποδιευθυντής και συντονιστής της δράσης Τσάιμος Άρης συγχαίρει τους μαθητές για τον ζήλο που έδειξαν να ενημερωθούν πάνω σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς είναι βέβαιο ότι αυτό θα τους βοηθήσει τόσο στα πλαίσια του μαθήματος όσο και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

                         img 20211118 083234             img 20211118 083305

Πρώτη συνάντηση Erasmus+ 2020-23 στο Oschersleben της Γερμανίας, 17-24 Οκτωβρίου 2021

Πρόγραμμα Erasmus+ 2020-23 «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά»
Πρώτη συνάντηση Erasmus+, μαθητών και καθηγητών, στην πόλη Oschersleben της Γερμανίας από 17-10-2021 έως 24-10-2021
Στην πόλη Oschersleben της Γερμανίας, από 17 μέχρι 24 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ των σχολείων ΚΑ229, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με κωδικό 2020-1FR01-KA229-079768_3 και τίτλο: «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαμε τέσσερεις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου και τρεις καθηγήτριες που φτάσαμε στην πόλη Magdeburg (Μαγδεμβούργο) της Γερμανίας την Κυριακή, 17.10.21 το βράδυ μετά από δωδεκάωρο ταξίδι, οδικώς Άρτα Θεσσαλονίκη, αεροπορικώς Θεσσαλονίκη Βερολίνο και οδικώς Βερολίνο Μαγδεμβούργο. Οι ομάδες και των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων μείναμε στο ίδιο ξενοδοχείο και τη Δευτέρα 18.10.21 το πρωί, με τρένο φτάσαμε στην πόλη Oschersleben, που είναι το συνεργαζόμενο σχολείο της Γερμανίας. Μετά την υποδοχή και το καλωσόρισμα από το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας, παραδοσιακά παιχνίδια των πέντε χωρών και ξενάγηση στο σχολείο, ένα σύγχρονο διδακτήριο με οργανωμένους λειτουργικούς χώρους υψηλής αισθητικής, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, γυμναστήριο, αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες, υπολογιστές, εκτυπωτές....
Το απόγευμα όλες οι ομάδες επιστρέψαμε στο Magdeburg και οι Γερμανοί μαθητές και εκπαιδευτικοί ανέλαβαν την ξενάγηση.
Πριν από την ενοποίηση της Γερμανίας (1990), το Magdeburg βρισκόταν στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το κέντρο της πόλης που διαρρέει ο ποταμός Έλβα παρουσιάζει μια αρχιτεκτονική ποικιλία.
Αναγνωρισμένο σύμβολο του Magdeburg είναι ο καθεδρικός ναός του, χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό. Το εσωτερικό και οι πύλες του ναού είναι πλούσια διακοσμημένα με γλυπτά.
Το νεότερο αρχιτεκτονικό ορόσημο του Magdeburg είναι η ''Πράσινη Ακρόπολη'', ένα κτήριο που χτίστηκε από τον εκκεντρικό καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα της Βιέννης Friedensreich Hundertwasser και ολοκληρώθηκε το 2005. Πρόκειται για ένα ροζ κτήριο, διακοσμημένο με κεραμικά πλακάκια, με δέντρα που μεγαλώνουν στην πρόσοψή του, και πράσινους κήπους που καλύπτουν την οροφή του. Το κτήριο αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του αρχιτέκτονα για τη δημιουργία μοναδικών χώρων σε αρμονία με τη φύση. Περιλαμβάνει γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα, ξενοδοχείο και καφετέριες.
Την Τρίτη, 19.10.21, το πρόγραμμα περιλάμβανε δραστηριότητες στο σχολείο, παραδοσιακά παιχνίδια και ολυμπιακά αθλήματα στο γυμναστήριο και στην αυλή στα οποία τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό.
Την Τετάρτη, 20.10.21, στην εκδρομή μας στο Βερολίνο, η ξενάγηση ξεκίνησε με βόλτα με τουριστικό πλοιάριο στον ποταμό Σπρέε που διασχίζει την πόλη, συνεχίστηκε στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας με στάση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, και κατέληξε στο σημείο ελέγχου Τσάρλι (Check Point Charlie), κορυφαίο σύμβολο του ψυχρού πολέμου, και ένα από τα κυριότερα περάσματα μεταξύ ανατολής και δύσης για διπλωμάτες και αξιωματούχους, οι οποία λάμβαναν ημερήσιες άδειες, τα χρόνια που το Βερολίνο ήταν χωρισμένο στο Ανατολικό και το Δυτικό, από το 1961 μέχρι το 1989.
Σε ιδιωτικό μουσείο δίπλα ακριβώς από το σημείο ελέγχου, μέσα από εκθέματα, χάρτες και εικονικές αναπαραστάσεις προβάλλονται στοιχεία για τη διαίρεση της Γερμανίας ,την ιστορία του Τείχους του Βερολίνου, την αντιπαράθεση ισχύος μεταξύ των δυτικών και σοβιετικών δυνάμεων κατοχής στο Βερολίνο, τις διαφορές του βιοτικού επιπέδου των δύο ζωνών που οδήγησαν αρκετούς ανθρώπους στην προσπάθεια να δραπετεύσουν με ευφάνταστο τρόπο από το Ανατολικό Βερολίνο στο Δυτικό.
Για περίπου 30 χρόνια αυτό το σημείο ελέγχου αντιπροσώπευε τη χωρισμένη Γερμανία.

Την Πέμπτη, 21.10.21, κάθε ομάδα παρουσιάζει στοιχεία για τη χώρα της, που αφορούν στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία και στα μέσα μεταφοράς από το 1950 μέχρι το 1990. Δημιουργούνται ομάδες εργασίας με σύνθεση μαθητών και εκπαιδευτικών από όλες τις χώρες και οργανώνεται συζήτηση που επικεντρώνεται στη σύγκριση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν και στην αναζήτηση των κοινών στοιχείων και των χαρακτηριστικών διαφορών, στα αντίστοιχα θέματα που παρουσιάστηκαν.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μνημείο συνόρων Hotensleben κι ενημέρωση από ξεναγό, για το τείχος που χώριζε τη Γερμανία από το 1961 μέχρι το 1989. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το μεγαλύτερο διατηρημένο τμήμα των πρώην συνόρων μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας που στην πραγματικότητα ήταν μια τεράστια τάφρος, με πύργους ελέγχου και δύο τείχη να την περικλείουν, εσωτερικά και εξωτερικά.
Την Παρασκευή, 22.10.21, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες, οργανώθηκε έκθεση με εικόνες, αφίσες και κείμενα που αφορούν στα θέματα της συνάντησης και η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσε το γερμανικό σχολείο.
Το Σάββατο, 23.10.21, το ταξίδι στη Γερμανία ολοκληρώθηκε και επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις μαθήτριές μας για την άψογη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος. Επίσης οφείλουμε να τους συγχαρούμε για το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για ποικίλα και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό, και επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η υπεύθυνη του προγράμματος
Nathalie Poupard

Συνάντηση Erasmus+ στην πόλη Lodz της Πολωνίας, 03-09 Οκτωβρίου 2021

Πρόγραμμα Erasmus+ 2019-22 «Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» 

Στην πόλη Lodz / Λοτζ της Πολωνίας από 03 μέχρι 09 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών των πέντε σχολείων της Ευρώπης (από Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία), που συνεργάζονται τα σχολικά έτη 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Δράση KA229 Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο « L' Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l'Union Européenne / Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαν τρεις μαθήτριες και ένας μαθητής της Β΄ Λυκείου και δύο καθηγήτριες.

Την Κυριακή, 03.10.21 το μεσημέρι, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές φτάσαμε την πόλη Lodz / Λοτζ της Πολωνίας, όπου μας υποδέχθηκε, η υπεύθυνη καθηγήτρια Malgorzata Magdziaz του σχολείου «VI Liceum Ogolnoksztalcace», καθώς και οι οικογένειες των Πολωνών μαθητών που φιλοξένησαν τους μαθητές μας.

Τη Δευτέρα, 04.10.21 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μια ζεστή τελετή υποδοχής από τους Πολωνούς μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και τη διευθύντρια του σχολείου. Αφού ενημερωθήκαμε για την περιοχή, το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας στη συνέχεια συμμετείχαμε σε εργαστήρια που αφορούσαν δραστηριότητες ζωγραφικής, γλυπτικής και ποιητικού λόγου συνδυασμένου με κίνηση, μουσική και χορό. Όλα τα εργαστήρια είχαν σαφή αναφορά στο θέμα της συνάντησης «Η καλλιέργεια της αλληλεγγύης μέσα από την τέχνη».

Την Τρίτη, 05.10.21, συνεχίστηκε το πρόγραμμά μας με ξενάγηση στο «Centrum dialogu Marka Edelmana». Ο Marka Edelmana, Πολωνός πολιτικός, κοινωνικός ακτιβιστής και καρδιολόγος ήταν ο τελευταίος επιζών ηγέτης της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας. Μετά τον πόλεμο, παρέμεινε στην Πολωνία και έγινε γνωστός καρδιολόγος και αγωνιστής για τη διατήρηση της μνήμης του ολοκαυτώματος. Αφού ξεναγηθήκαμε σε έκθεση σχετική με τη ζωή και τη δράση του, παρακολουθήσαμε ταινία με θέμα το γκέτο της Lodz στο οποίο ζούσαν παιδιά Πολωνών, Εβραίων και Τσιγγάνων. Η ταινία ήταν βασισμένη σε ημερολόγιο παιδιού που έζησε εκεί.

Μετά την προβολή, έγινε συζήτηση για το περιεχόμενο της ταινίας με συντονίστρια την Joanna Podolska δημοσιογράφο και καθηγήτρια της Σχολής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Lodz.

Την Τετάρτη, 06.10.21 το πρωί, περιηγηθήκαμε στην οδό Piotrkowska, έναν από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους της Ευρώπης, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, με πολλά επιβλητικά, στολισμένα και καλαίσθητα κτήρια, αριστοκρατικά αρχοντικά, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπρούτζινα αγάλματα, κινηματογράφους, αφού στην πόλη υπάρχει από το 1948 η κρατική σχολή κινηματογράφου της Πολωνίας στην οποία φοίτησαν και αργότερα δίδαξαν παγκοσμίως γνωστοί σκηνοθέτες όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι.

Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε πρώην βιομηχανικό συγκρότημα, με την ονομασία Manufactura που τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργεί ως εμπορικό και καλλιτεχνικό-πολιτιστικό κέντρο που περιλαμβάνει και το παράρτημα MS2 του μουσείου τέχνης του Lodz, στο οποίο οι μαθητές μας υλοποίησαν δημιουργικό εργαστήρι με θέμα την «αλληλεγγύη». Αφού μελέτησαν πέντε εκθέματα με αναφορές στο θέμα μας στη συνέχεια φιλοτέχνησαν το δικό τους έργο.

Την Πέμπτη, 07.10.21, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή στη Βαρσοβία με πρώτο σταθμό το Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, Polin Museum, όπου αρχικά ενημερωθήκαμε για την ιστορία του κτηρίου και την αρχιτεκτονική του εξέλιξη ως τη σημερινή του μορφή. Το βραβευμένο κτήριο του Μουσείου είναι ένα στολίδι σύγχρονης αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε σε συμβολικό σημείο, στην καρδιά μιας κάποτε ακμάζουσας συνοικίας που κατοικούνταν κυρίως από Εβραίους και κατά τη διάρκεια του πολέμου μετατράπηκε από τους Γερμανούς σε γκέτο. Ακολούθησε τρίωρη ξενάγηση στη διαδραστική έκθεση του μουσείου.

Το απόγευμα περπατήσαμε στην παλιά πόλη με το κομψό κάστρο χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βιστούλα. Θαυμάσαμε τους πελώριους ναούς και την γραφική πλατεία της Παλιάς Πόλης, με τα χρωματιστά κτήρια που ξαναχτίστηκαν εκ του μηδενός στα μεσαιωνικά τους πρότυπα, από τους κατοίκους της πόλης μετά την ισοπέδωσή της από τους Ναζί.

Την Παρασκευή, 08.10.21, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες με έκθεση όλων των έργων σε αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση. Παράλληλα οι καθηγητές συζήτησαν για την πορεία του προγράμματος, για την επόμενη συνάντηση στην Ιταλία καθώς και για τις μελλοντικές κοινές δραστηριότητες.

Η ημέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσαν οι γονείς του πολωνικού σχολείου για όλους τους φιλοξενούμενους και ανταλλαγή αναμνηστικών.

Το Σάββατο, 09.10.21, το ταξίδι στην Πολωνία ολοκληρώθηκε και το βράδυ επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος.

Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές τους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο των περιορισμών και των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και τη στήριξη της πρωτοβουλίας του σχολείου για συμμετοχή σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Η Διευθύντρια

Poupard Nathalie Ζιώρη Ανθούλα