istologio4

Άρθρα

 

1η Θεματική ενότητα: Τοπική Ιστορία

Την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012, και ώρα 10:30πμ, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας, το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε τη σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου με θέμα:

Η ιστορία μιας ολόκληρης ζωής:

Ο Πόλεμος,

Ο Βομβαρδισμός της Άρτας,

Τα Πέτρινα Χρόνια της Κατοχής

μέσα από τα μάτια των παιδιών του 1940

Το θέμα της φετινής γιορτής επιλέχθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε:

*  Να αξιοποιηθούν μαρτυρίες από ανθρώπους που βίωσαν τον πόλεμο και την κατοχή καθώς και

*  Να γνωρίσουν οι μαθητές άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας

Φυσικά οι παραπάνω στόχοι εντάσσονται και στα πλαίσια του προγράμματος της Διαγενεακής Αλληλεγγύης που υλοποιείται στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2012-2013, έπειτα και από τη βράβευση του σχολείου μας (1η θέση στην Ελλάδα και 3η θέση στην Ευρώπη) στον ομώνυμο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πέρυσι το Μάιο.

Στη γιορτή προβλήθηκαν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν η κα Ευφημούλα Πατσαλιά, ο κ. Κωνσταντίνος Τσιλιγιάννης και ο κ. Μιχάλης Μπέης, πλαισιωμένα από κείμενα και ποιήματα, κάποια από τα οποία είναι αποτέλεσμα έμπνευσης των ίδιων των μαθητών, καθώς και τραγούδια από τα μουσικά σύνολα του σχολείου.

Μέσα από τις αφηγήσεις που παρουσιάζονται στο βίντεο ζωντανεύουν μνήμες από το βομβαρδισμό της Άρτας το Πάσχα του 1941 και μεταφέρεται με τρόπο άμεσο και παραστατικό η ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης, η κήρυξη του πολέμου, η πείνα και τα πέτρινα χρόνια της Κατοχής.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό της Άρτας και διήρκησε περίπου μία ώρα.