istologio4

Άρθρα

Εκδήλωση διαγενεακής αλληλεγγύης του Μουσικού Σχολείου Άρτας τη 15η Μαΐου 2012

 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών 2012, το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΣΕΚΤ της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, απηύθυνε κάλεσμα στα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια της χώρας να διοργανώσουν εκδηλώσεις διαγενεακής αλληλεγγύης των μαθητών και με τη συμμετοχή ατόμων τρίτης ηλικίας.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα αυτό του ΥΠΔΒΜΘ, διοργάνωσε εκδήλωση διαγενεακής αλληλεγγύης την Τρίτη, 15 Μαΐου 2012, με προοπτική το υλικό που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (κείμενα, ζωγραφιές και φωτογραφίες) να αποτελέσει ταυτόχρονα και υλικό συμμετοχής στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ?generations@school?.

Αρχικά ζητήθηκε από τους μαθητές να ζωγραφίσουν το οικογενειακό τους δέντρο και να ετοιμάσουν ένα χρονοδιάγραμμα της ζωής τους στο οποίο να αναφέρονται, εκτός από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής τους, οι ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.  Στη συνέχεια απεστάλη πρόσκληση προς τους παππούδες και τις γιαγιάδες των μαθητών, με την οποία τα παιδιά τους καλούσαν να επισκεφτούν το σχολείο και να μοιραστούν με αυτά τις εμπειρίες τους από τα δικά τους σχολικά και εφηβικά χρόνια. Οι ηλικιωμένοι, κεντρικοί πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, ανταποκρίθηκαν με χαρά και προθυμία στο κάλεσμα των εγγονών τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαμορφώθηκε ως εξής:
Κατά τη διάρκεια της 1ης και 2ης ώρας, οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις μαζί με τους καθηγητές ? υπεύθυνους για το συντονισμό της συζήτησης ανά τμήμα. Μοιράστηκαν ερωτηματολόγια που θα αποτελούσαν το έναυσμα για τη συζήτηση που θα ακολουθούσε κι έγινε μια ενημέρωση για το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των τάξεων συγκεντρώθηκαν στην αυλή για να απευθύνουν ένα μουσικό καλωσόρισμα στους παππούδες και τις γιαγιάδες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σχολείου.

Την 3η και 4η ώρα, οι ηλικιωμένοι επισκέφτηκαν τις τάξεις στις οποίες φοιτούν τα εγγόνια τους. Οι μαθητές παρουσίασαν τα χρονοδιαγράμματα της ζωής τους και ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι μεγαλύτεροι είχαν την ευκαιρία να αφηγηθούν ιστορίες από τα μαθητικά τους χρόνια και να μεταδώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και επιμονής στους νεότερους. Οι μαθητές προβληματίστηκαν, συγκινήθηκαν και έκαναν μια σύγκριση της ζωής τότε και τώρα.

Στο τέλος της συζήτησης παρουσιάστηκε η έννοια του «δέντρου της ζωής», στο οποίο οι ηλικιωμένοι αποτελούν τις ρίζες και οι έφηβοι τα κλαδιά και τα φύλλα του προκειμένου να τονιστεί η σπουδαιότητα της επικοινωνίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Μάλιστα ζητήθηκε από μαθητές και ηλικιωμένους να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ζωντανό «δέντρο της ζωής».

 Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ.