istologio4

 «Ο Επιτάφιος είναι το ευτυχισµένο αποτέλεσµα της συνεργασίας του ποιητή που έζησε τον Μάη του 1936 και του συνθέτη που αγκάλιασε το ποίηµα αυτό 22 χρόνια αργότερα, µέσα σε µια άλλη εποχή λαϊκών αγώνων και οραµάτων».

Tην Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στο Θέατρο Κάστρου Άρτας, το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε το μουσικό έργο «Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη.

Δύο χρόνια μετά τη συναυλία, στον δέκατο χρόνο λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Άρτας, καταφέρνουμε να έχουμε την πρώτη έκδοση cd του σχολείου μας. Μολονότι έχουν γίνει πολλαπλές ερμηνείες και ηχογραφήσεις του έργου, που δείχνουν τη ζωντάνια του Επιτάφιου, τη δυναμική και την αντοχή του στο χρόνο, η παρούσα ηχογράφηση με την ορχήστρα μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου δίνει νέα πνοή και λάμψη στο αθάνατο έργο και προκαλεί θετικά συναισθήματα και αισιόδοξες σκέψεις, για την αδιάκοπη πορεία του σπουδαίου μουσικοποιητικού μνημείου της νεοελληνικής τέχνης που εμπεριέχει διαχρονικά το έπος του ελληνικού λαού. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές που με λεπτομερή δουλειά και μεθοδική προετοιμασία προσέγγισαν το έργο, τον Ανδρέα Καρακότα που με μοναδική ευγένεια, σεμνότητα και αξεπέραστο ήθος συνεργάστηκε μαζί τους, τον συνάδελφο Σπήλιο Κούνα και όλους όσοι βοήθησαν στην έκδοση του cd.

2019, Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Άρτας, Ανθούλα Ζιώρη

 

 - > Μπορείτε να ακούσετε ή να κατεβάσετε τα τραγούδια του cd: σύνδεσμος

 

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη προς το Μουσικό Σχολείο Άρτας:


    Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
    Άκουσα τον «Επιτάφιο» και σπεύδω να σας γράψω τις θαυμάσιες εντυπώσεις που μου άφησε η ακρόασή του και παράλληλα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας.
    Βρήκα την ενορχήστρωση λιτή και ακριβή στον βυζαντινό χαρακτήρα του έργου. Μου άρεσε επίσης ο τραγουδιστής τόσο για το χρώμα της φωνής του όσο και για το αυστηρό ύφος της ερμηνείας του.
   Με δυο λόγια, οφείλω να σας πω ότι ως συνθέτης και ως Έλληνας ένοιωσα μεγάλη συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην οποία θέλω να πιστεύω ότι ανήκει το έργο αυτό του Γιάννη Ρίτσου που με ενέπνευσε όπως εξακολουθεί να εμπνέει τον Λαό μας.
    Από την άποψη αυτή η προσπάθειά σας παίρνει ένα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς εκφράζει την θέλησή μας να αντιμετωπίζουμε δημιουργικά τις όποιες δυσκολίες που όσο σκληρές κι αν είναι, δεν μπορούν να φτάσουν στον σκληρό πυρήνα του χαρακτήρα μας όπως τον έχουν διαπλάσει οι ιστορικές και οι πολιτιστικές μας παραδόσεις.
    Μπορεί μερικοί - μερικοί να γονατίζουν μπροστά στα χτυπήματα, όμως η μεγάλη πλειοψηφία του Λαού μας θα είναι ο τελικός νικητής, όπως έγινε πολλές φορές ως σήμερα στο απώτερο και στο εγγύς παρελθόν της Πατρίδας μας.


    Με θερμούς χαιρετισμούς,
    Μίκης Θεοδωράκης
    Αθήνα, 5.ΧΙ.2017

 

 

 Εξώφυλλο του cd:

epitafios ekswfyllo

Στοιχεία του cd:

Μουσικοί - συντελεστές: σύνδεσμος

Κείμενο από το ένθετο του cd: σύνδεσμος

  

 

2023. Άρθρο - Μουσικοκριτική στο περιοδικό ogdoo.gr:

Ο Ανδρέας Καρακότας και το Μουσικό Σχολείο Άρτας στον «Επιτάφιο» του Μίκη και του Ρίτσου, Η νέα, θαυμάσια ηχογράφηση του εμβληματικού έργου με το Μουσικό Σχολείο της Άρτας και τον ξεχωριστό ερμηνευτή: σύνδεσμος

 

2022. Συναυλία - Παρουσίαση του cd

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, στην Παρηγορήτισσα Άρτας, παρουσιάσαμε το δημοφιλές μουσικό έργο, με νέα ορχήστρα μαθητών/μαθητριών και ερμηνευτή τον Ανδρέα Καρακότα, που μας τίμησε δεύτερη φορά με τη συνεργασία του και παράλληλα παρουσιάστηκε το cd. Τη συναυλία - παρουσίαση προλόγισε ο Θανάσης Τρικούπης, Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Μουσική Παιδεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

epitafios mousikosxoleio 2022

 

2021. Εισήγηση - Παρουσίαση έργου σε επιστημονικό συνέδριο:

Σπήλιος Κούνας. «(Ανα)οργανό-νοντας ένα μουσικό έργο <=> Οργανώνοντας ένα μάθημα Μουσικών Συνόλων». Στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο Η Διαχείριση του Πολιτισμού ως Απόθεμα Παιδείας και Ανάπτυξης στη Σύγχρονη Κοινωνία, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιόνιου Πανεπιστημίου κ.ά., Άρτα 3-5 Δεκεμβρίου 2021.
Δημοσίευση στα πρακτικά συνεδρίου: σύνδεσμος