ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΙΣΑ

Ομιλία της Διευθύντριας του σχολείου κας Ζιώρη Ανθούλας

       Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κύριε διευθυντά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Άρτας, αξιότιμοι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, καλωσήρθατε στην αποψινή μας γιορτή, μια γιορτή που ετοιμάσαμε μαζί με τους μαθητές μας για τη συγκινητικωτάτη εορτή του χριστιανισμού, όπως έγραφε ο Παπαδιαμάντης στην Εφημερίδα της 25ης Δεκεμβρίου του 1887.    

         Καλωσήρθατε να γιορτάσουμε μαζί σε τούτη τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία που μας έκανε σκυφτούς και σκυθρωπούς, αμήχανους, δίχως ελπίδα, χωρίς διάθεση γιορτής.

          Στους χώρους όμως που διαπαιδαγωγούνται παιδιά είναι πολύ επικίνδυνο να κουνάς απλά το κεφάλι σου και να πορεύεσαι, είναι εγκληματικό να στερήσεις τη χαρά και την ελπίδα, το όνειρο, την προοπτική και την πρόταση για κάτι πραγματικά όμορφο.

          Τούτη η γενιά των μαθητών μας που πλάθεται αυτές τις στιγμές μέσα στα σχολειά μας, καλείται να δημιουργήσει μες στα συντρίμμια, ν? ανάψει φλόγα στις στάχτες και τ? αποκαΐδια που της κληροδοτήσαμε εμείς, που αμφισβητήσαμε τα πάντα χωρίς να προτείνουμε τίποτα, που ταυτίσαμε την εξέλιξη με την αμφισβήτηση των αξιών και αποδεχτήκαμε τον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μπροστά στην πρωτοκαθεδρία των κερδών ,που διστάζουμε να μιλήσουμε για Χριστούγεννα από φόβο μήπως χαρακτηριστούμε συντηρητικοί ,που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους μαθητές μας τη διαφορά του αγοραίου κοσμοπολιτισμού των Χριστουγέννων με την ουσία και το νόημα της μεγάλης γιορτής

         Στο Μουσικό Σχολείο στήσαμε πρόταση γιορτής για να μην αποτελέσουν και τα φετινά Χριστούγεννα άλλοθι για φαγοπότι, φιλανθρωπία και διασκέδαση, για να μην είναι κουρασμένα Χριστούγεννα για να μην τα γιορτάσουμε ανυποψίαστοι, γονατισμένοι και γυμνοί.

     Οι μαθητές μας κλήθηκαν να παίξουν μουσική, να τραγουδήσουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν με τόλμη, όχι μονότροπα, να συνεργαστούν και να μελετήσουν, να αμφισβητήσουν και να προβληματιστούν για εκείνη τη γέννηση που χώρισε την ιστορία στα δύο.

        Με οδηγό την τέχνη, διαβάζοντας και τραγουδώντας στίχους, ψάλλοντας τροπάρια από την υμνολογία των ημερών, τραγουδώντας κάλαντα μετουσιώνουν το μάθημα σε στάση ζωής, σε γιορτή με επίγνωση, χωρίς ηθικισμούς και λυρικές εξάρσεις, σε πολιτισμό γιορτής που ξέρει να στρώνει τραπέζι γιορτινό απλό και λιτό αλλά αρχοντικό και φιλόξενο έτσι που να δοξάζεται η ύλη και τα υλικά αγαθά δίχως να γινόμαστε δούλοι τους, σε πολιτισμό γιορτής που καθαρίζει την όραση από τις τρέχουσες επιχωματώσεις και μας κάνει αισθητό το αίτημα για πραγματικότητα βίου εορταστική και πένθιμη συνάμα?.. αφού, κατά το λόγιον εκείνο, «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος». Ή για να θυμηθούμε τον Ελύτη:

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος/                                                                                             

να 'ν' ήμερος να 'ναι άκακος/

λίγο φαΐ, λίγο κρασί/

Χριστούγεννα κι Ανάσταση.
Ακολουθούν βίντεο από τη συναυλία