istologio

Αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ένας διαφορετικός εορτασμός, χωριστά στο κάθε τμήμα σύμφωνα με τους νέους κανόνες, 12 διαφορετικές δράσεις αντί για μία, αλλά με τον ίδιο σεβασμό και με έντονη την ιστορική μνήμη, γιορτάσθηκε την Τρίτη στις 27 Οκτωβρίου 2020 στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, η επέτειος της πάλης του Ελληνικού Λαού ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, τίμησαν τους ανθρώπους που χάθηκαν, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους ως αντάλλαγμα για την ελευθερία μας.

ΓΙΟΡΤΕΣ

 

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο του εορτασμού της 43ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Άρτας, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη σπουδάζουσα νεολαία του ?73, που αντιστάθηκε στο χουντικό καθεστώς της εποχής, μετατρέποντας τον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε σύγχρονο Μεσολόγγι, για μερικά εικοσιτετράωρα.

,

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στηρίχθηκε σε αφηγήσεις για το δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών και σε μια σύντομη αναφορά των γεγονότων των τελευταίων ημερών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, από μαθητές της Β' τάξης του Γυμνασίου, ενώ προβλήθηκε και σχετικό βίντεο για «Το Χρονικό της Δικτατορίας, 1967-1974», του Παντελή Βούλγαρη. Μουσικά, η όλη δράση πλαισιώθηκε από τα τραγούδια «Μαλαματένια Λόγια», των Μ. Ελευθερίου και Γ. Μαρκόπουλου, «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», του Δ. Τσακνή και «Τίποτα δεν πάει Χαμένο», των Μ. Λοΐζου και Μ. Ρασούλη, που εκτέλεσε η ορχήστρα των μαθητών της Γ' τάξης του Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Λυκείου.

Οι συμμετέχοντες μαθητές, με τη βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητών, κ. Πολίτη Παναγιώτη, φιλόλογου και Παπαστέργιου Διονύση, μουσικού, προσπάθησαν να συμπυκνώσουν μνήμες, σκέψεις, αισθήματα, δράσεις από ένα παρελθόν, αρκετά μακρινό από την εποχή τους, αλλά με διαχρονικά μηνύματα, που αντηχούν στις καρδιές και την ψυχή όλων για τη έλλειψη δημοκρατίας, τον ολοκληρωτισμό, τον περιορισμό των ελευθεριών, τη λογοκρισία, τη βία, την καταστολή και τον θάνατο. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους, γιατί:

« Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό?

Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο.

Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»

( «Ρωμιοσύνη», Γιάννης Ρίτσος)

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

  • Κείμενο: ?Εισαγωγή?    Μαλλιός Λάμπρος
  • Τραγούδι: ?? Μαλαματένια Λόγια"    Κόξια Χρύσα
  • Kείμενο: ?Η Δικτατορία?    Στεργιούλης Παύλος
  • Τραγούδι: ?? Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον?"   Νταλής Θωμάς
  • Κείμενο: ?Η Εξέγερση?   Κολτούκτσογλου Μάιρα
  • Βίντεο: ?Το Χρονικό της Δικτατορίας,1967-1974?  του Παντελή Βούλγαρη
  • Κείμενο: ?Επίλογος?   Γιαννακού Φωτεινή
  • Τραγούδι: ??Τίποτα δεν έχει αλλάξει??   Κόξια Χρύσα

                   ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Γ΄ Γυμνασίου: Γκίκας Ι., Γιαννακούλης Β., Ματάτση Σ., Μανώλης Ν.

Ζιώρης Αχ., Σπάρτακος Μ., Κοτρότσι Ε., Νταλής Π., Καρρά Ν., Κομζιά Κ.,

Σιλιόγκας Γ., Λάμπρης Σ.

Α? Λυκείου : Παπαχατζάκης Ι., Τσώλης Χ., Πετσιμέρη Ελ.

Β? Λυκείου : Νταλής Θ., Φράγκου Ι., Φίλιππα Μ.

Γ? Λυκείου : Παπαθανασίου Ι, Παππά Ε. ,Οικονόμου Σ., Κατσιγιάννης Αν.,

Τσόγκας Μ., Τζουρμανά Π., Κόξια Χ.

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Παπαστέργιος Διονύσης, Πολίτης Παναγιώτης