ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 

 «Μόσχω Ιδιέ»

Στις 29 του Μάη, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας παρουσίασαν στον αύλειο χώρο της Αγίας Θεοδώρας συναυλία με τίτλο: «Μόσχω Ιδιέ?».

 Ο τίτλος της συναυλίας αναφέρεται σε οργανική σύνθεση που δημιουργήθηκε ειδικά για την ορχήστρα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Το νόημά του αποτέλεσε έναν γρίφο τον οποίο κλήθηκαν να λύσουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των προβών... Η ??Μόσχω?? επινοείται ως η δέκατη από τις εννιά μούσες, η μούσα του Μουσικού Σχολείου. Ο όρος ??Ιδιέ?? αποτελεί αριθμητικό και αναφέρεται στο τρέχον σχολικό έτος.

Η συναυλία ξεκίνησε με το Σύνολο Μεσογειακών και Ανατολικών Μουσικών, το οποίο παρουσίασε τραγούδια και οργανικές συνθέσεις. Το μουσικό αυτό σύνολο αποτελεί ένα εργαστήρι στο οποίο οι λόγιες και προφορικές τροπικές μουσικές παραδόσεις των εν λόγω περιοχών προσεγγίζονται μέσα από μια σύγχρονη οργανολογική και ενορχηστρωτική ματιά. Παιδαγωγικό στόχο του εργαστηρίου αποτελεί η γνωριμία των μουσικών αυτών ιδιωμάτων από τους μαθητές μας, όχι όμως με μια στατική λογική μουσειακής διατήρησης και κρατώντας σαφείς αποστάσεις από ιδεολογικά φορτισμένες προσλαμβάνουσες. Αντίθετα, εξετάζεται η αξία των μουσικών αυτών στο σήμερα, αναδεικνύοντας τη δυναμική τους να συνεισφέρουν στα πεδία της σύγχρονης έκφρασης και δημιουργικότητας, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική προσέγγιση.

Στη συνέχεια της συναυλίας το Σύνολο Αστικού Λαϊκού (ρεμπέτικου) τραγουδιού του Μεσοπολέμου παρουσίασε τη θεματική ??Ο έρωτας στο ρεμπέτικο τραγούδι του Μεσοπολέμου??. Στο συγκεκριμένο μουσικό σύνολο επιχειρείται η διδασκαλία τραγουδιών τα οποία ηχογραφήθηκαν κατά τις πρώιμες περιόδους του ρεμπέτικου τραγουδιού μέσα από προσαρμοσμένες ενορχηστρώσεις για μεγάλο αριθμό οργάνων. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί για τους μαθητές μας μια εισαγωγή στο συγκεκριμένο ρεπερτόριο και μια πρώτη επαφή με το αντίστοιχο μουσικό ύφος, την αισθητική καθώς και τις απαιτούμενες εκτελεστικές δεξιότητες.

Η κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα ήθελε να ευχαριστήσει όσους παρευρέθηκαν και συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μια όμορφη μουσική βραδιά. Κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας που με τον κόπο και την αγάπη τους για τη μουσική καταφέρνουν να υπερβαίνουν διαρκώς ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας και να μας χαρίζουν αξέχαστες στιγμές.

 

Οι υπεύθυνοι των μουσικών συνόλων

Σπήλιος Κούνας

Αποστόλης Λαμπρόπουλος

 


 

   
   
   

 

Ακολουθούν βίντεο από τη συναυλία

 

 

 

 

 

iaminest

EuropeanSchoolRadio

15178313 1324866910877934 2682587441378476202 n

ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ
ΓΙΟΡΤΕΣ