istologio4

Επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, περιήγηση στην Πάργα, 11 Απριλίου 2024

20240411 151652

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του μαθήματος χορωδίας που διδάσκει η κ. Χλωρού σε συνεργασία με τον κ. Σκιαδά, πραγματοποιήθηκε με τους/τις μαθητές/τριες των δύο τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Ηγουμενίτσας. Εκεί οι μαθητές/τριες μας σε μία πολύ όμορφη παρουσίαση τραγούδησαν και έπαιξαν με τα όργανά τους διάφορα μουσικά κομμάτια που είχαν ετοιμάσει, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των μαθητών/τριών και των διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. Στη συνέχεια μαθητές/τριες και διδάσκοντες του Μουσικού Σχολείου Ηγουμενίτσας έπαιξαν μουσική στην οποία συμμετείχαν και μαθητές/τριες μας στήνοντας όλοι μαζί μια όμορφη γιορτή που χάρισε απίστευτες εμπειρίες στα μέλη των δύο σχολικών κοινοτήτων, προάγοντας τη μεταξύ μας συνεργασία. Τους ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία που μας παρείχαν. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περιήγηση στη γραφική Πάργα.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Χλωρού Άννα
Σκιαδάς Ανδρέας
Λιόντου Όλγα
Ρίζου Γεωργία-Ιωάννα

Συμμετοχή σε διαγωνισμό - Λαϊκό συνολο, 7-9 Μαρτίου 2024

agwnestexnis mantoulidi

Το σύνολο λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής συμμετείχε στους Αγώνες Τέχνες που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη αποσπώντας έπαινο για τη προσπάθειά τους. Μπορεί να μην κατάφεραν να αποσπάσουν ένα βραβείο αλλά ο στόχος τους εξ αρχής δεν ήταν αυτός. Στόχος ήταν να αποκτήσουν την εμπειρία του αγώνα και όχι του ανταγωνισμού. Λέμε ότι τα κατάφεραν, γιατί πραγματικά κοπιάσαν πολύ ώστε να οργανωθούν για τη συμμετοχή τους.

Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Χαράλαμπος Σκαμνέλος, Μάριος Σκαμνέλος, Ηλίας Ψαλίδας

Την προσπάθεια των δράσεων στη Θεσσαλονίκη στήριξαν ο Δήμος Αρταίων και ο αντιδήμαρχος Kώστας Χαρακλιάς, το Φαρμακείο Κηρομίτη Σπυριδούλα, το Fotis Home Market και η Kallisglass.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σερβία, 28 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου 2024

viber 2024-03-07 07-51-44-854

Από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 μέχρι την Κυριακή 03 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη 20 μαθητών της Γ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, στη Σερβία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μελέτη και επίδραση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και του Χριστιανισμού στους Σλάβους- Σερβία».
Στους μαθητές, δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σπουδαία μνημεία του σλάβικου πολιτισμού όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα, το μουσείο Tesla, το μουσείο Γιουγκοσλαβικής ιστορίας, να περιηγηθούν στο Βελιγράδι, στην παλαιά πόλη, στην ιστορική συνοικία του Ζέμουν, να θαυμάσουν το Δούναβη με τον παραπόταμό του Σάβα και να προσκυνήσουν τον πύργο Νεμάνια, τόπο φυλάκισης κι εκτέλεσης του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του. Αποκορύφωμα της επίσκεψης στο Βελιγράδι υπήρξε η επίσκεψη στο κάστρο του kalemegdan, κορυφαίο μνημείο της Σερβικής πρωτεύουσας.
Το όλο πρόγραμμα έκλεισε με την επίσκεψη στην ιστορική πόλη του Νις, στην οποία οι μαθητές μπόρεσαν να ξεναγηθούν στον ιστορικό πύργο των νεκροκεφαλών, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης μιας και το Νις είναι η γενέτειρα του Μεγ. Κωνσταντίνου και στο κάστρο του Νις.
Το όλο εγχείρημα ενθουσίασε, προβλημάτισε, διαπαιδαγώγησε και διεύρυνε τον ορίζοντα των μαθητών συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο στις καινοτόμες εκπαιδευτικές προσπάθειες του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Κωνσταντινιά Κορλοκώστα
Ιωάννης Πλακούτσης
Άρης Τσάιμος

Βράβευση 6ου Μαθ. Διαγωνισμού Ψηφ. Δημιουργίας: Οδική Ασφάλεια-Κοινή Ευθύνη, Αθήνα 10 Νοεμβρίου 2023

153

Με μεγάλο ενθουσιασμό και συμμετοχή μαθητών από σχολεία όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εκδήλωση Βράβευσης του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Παντού και Πάντα» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίησή των μαθητών και μαθητριών στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων (Ταινία, Βίντεο Σποτ, Eφαρμογή με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0). Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Αθήνα και παρουσίασαν τις βραβευμένες δημιουργίες τους οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην ασφαλή κινητικότητα για κάθε κατηγορία χρήστη του οδικού δικτύου. Οι δημιουργίες των παιδιών συνδύασαν πρωτότυπο σενάριο, εντυπωσιακές εικόνες, μουσική, παιχνίδια και ψηφιακά μέσα και μετέφεραν με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο ισχυρά κοινωνικά μηνύματα.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στον διαγωνισμό με τη β' τάξη γυμνασίου (Σχολ. Έτος 2023-24) όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «ταινία» με τη μικρού μήκους ταινία με τίτλο: «Στη μοτοσυκλέτα φοράμε πάντα κράνος».


142

Την Τελετή Βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους και απένειμαν βραβεία οι:

Κυρία Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου– Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου – Πρόεδρος Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας – Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών,αρμόδια για θέματα Μεταφορών

Κύριος Μακάριος Βασιλείου Λαζαρίδης –Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Κυρία Ουρανία Θρασκιά, Βουλευτής Α' Θεσσαλονικής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας

Κυρία Μόνικα Καραμαλάκου – Λάππα – Αν.Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΥΠΑΙΘA)

Κυρία Ειρήνη Παυλάκου – Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια – Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ)

Κυρία Ρεβέκκα Τούτουζα – Εκπρόσωπος της Γενικής Διευθύντριας, κυρίας Ελίνας Παπασπυροπούλου– Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

Κύριος ΡοδιανόςΑντωνακόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλοςτων «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός» Α.Ε.

Κύριος Παναγιώτης Παπανικόλας – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Ολυμπία Οδός» Α.Ε.

65

Εναρκτήριο χαιρετισμό και απονομή βραβείων έκαναν οι οικοδέσποινες της τελετής, κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠΑΙΘA.

Η κυρία Μυλωνά συγκινημένη αναφέρθηκε στον αείμνηστο κύριο Τσιμπόγλου και ολοκλήρωσε το καλωσόρισμα των μαθητών λέγοντας «Σήμερα, έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τους πλέον αρμόδιους για θέματα Οδικής Ασφάλειας που διαμορφώνουν πολιτικές για την προστασία σας στο οδικό δίκτυο. Και, μαζί με αυτούς, θα έχουμε τη χαρά να σας απονείμουμε τα βραβεία που σας αξίζουν. Είμαι πολύ συγκινημένη από την παρουσία όλων σας εδώ σε μια προσπάθεια για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», ενώ η κυρία Παπαδημητρίου συνεχάρη τους μαθητές λέγοντας «[...]θα ήθελα όλοι μαζί να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια σε εσάς, στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους υπεύθυνους πολίτες του αύριο. [...] Η δική σας συμμετοχή ανέδειξε την ιδιαίτερη αξία που έχουν οι κανόνες Οδικής Ασφάλειας – είτε είμαστε πεζοί, επιβάτες ή ποδηλάτες – για να προστατεύουμε και να προστατευόμαστε, την κοινή μας ευθύνη για τη βελτίωση των συνθηκών στο δρόμο και τη σημασία της στη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων, ενεργών και υπεύθυνων πολιτών».

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Μιχαηλίδου στην ομιλία της, απευθυνόμενη στους μαθητές,τόνισε τη σημασία του Διαγωνισμού και της συνέπειάς του αναφέροντας: «Για εμάς, ο θεσμός πλέον αυτών των βραβείων είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί καταφέρνει και συνδυάζει την ασφάλεια με τον υπεύθυνο πολίτη. Η συμμετοχή των παιδιών κάθε ηλικίας για 6η συνεχόμενη χρονιά δηλώνει τη συνέπεια σε κάτι το οποίο είναι ευθύνη όλων μας:Του να προσέχουμε το πότε η ελευθερία η δική μας μπορεί να εισέρχεται στην ελευθερία του διπλανού μας. Και για αυτό όλο το κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας είναι κάτι που μας αφορά».

Στη συνέχεια η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κα Αλεξοπούλου, κατά το χαιρετισμό της συνεχάρη το Ινστιτούτο τονίζοντας συγχρόνως τη σημασία των προτύπων για τα παιδιά και ανέφερε:

«[...] Θέλω για πολλοστή φορά να συγχαρώ για την πρωτοβουλία το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και προσωπικά βέβαια την Πρόεδρό του, κυρία Βάσω Μυλωνά. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Οδική Ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Παιδεία, Αστυνόμευση, Υποδομές. Ως μητέρα κι εγώ μιας μικρής μαθήτριας Πρώτης Δημοτικού, αντιλαμβάνομαι καθημερινά πως τα παιδιά μας τα διδάσκουμε εμπράκτως, είτε ως γονείς είτε ως δάσκαλοι είτε ως κοινωνικό σύνολο. [...] Όπως ίσως γνωρίζετε, σε όλα τα παιδιά, μέχρι περίπου την ηλικία των 16 ετών, αναπτύσσονται ακόμη τα αισθητήρια όργανα που φθάνουν σε πλήρη λειτουργία κοντά στη φάση της ενηλικίωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν να κατανοούμε ως κηδεμόνες πως πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτους χρήστες της οδού καθώς τόσο η αντίληψή τους όσο και η παιδεία τους αναπτύσσονται και εξελίσσονται ακόμη αντίστοιχα. [...]»

Ο κος Λαζαρίδης ως Πρόεδρος της ΕΜΕ Οδικής Ασφάλειας της Βουλής τόνισε πως για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον η καλλιέργεια οδηγικής συμπεριφοράς οφείλουμε να ξεκινάει από τα παιδιά μας, ενώ χαρακτήρισε το έργο του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικό.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠΑΙΘA κα. Μόνικα Καραμαλάκου – Λάππα εστίασε στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας για την κοινωνία και μίλησε για τη σημαντική συνεργασία με το Ινστιτούτο λέγοντας «Στην προσπάθειά μας αυτή χαιρόμαστε να έχουμε ως αρωγούς σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους όπως το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»».

Όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι εξήραν τις εξαιρετικές δημιουργίες των παιδιών που έλαβαν μέρος στους Διαγωνισμούς,για τα σημαντικά κοινωνικά μηνύματα αλλά και στο ρόλο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στην καλλιέργεια κουλτούρας Oδικής Ασφάλειας από την πρώιμη παιδική ηλικία.

91

Οι μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν τη χαρά να δουν από κοντά τον Ιππότη Ευγένιο, την αγαπημένη μασκότ του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», που μεταδίδει στα παιδιά αξίες για την ευγένεια και τον πολιτισμό στο δρόμο, ενώ ξεχωριστό χρώμα στην Τελετή έδωσε η παρουσία της ορχήστρας και της χορωδίας μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας που ερμήνευσαν ελπιδοφόρα και αισιόδοξα τραγούδια καθώς και το τραγούδι του Ι.Ο.ΑΣ. «Νέα αρχή» που έχει συνθέσει ο αδελφός του Πάνου, Γιώργος Μυλωνάς.

Μεγάλος υποστηρικτής του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας για μια ακόμα χρονιά ήταν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Η κυρία Ρεβέκκα Τούτουζα, εκπροσωπώντας τη Γενική Διευθύντριατης ΕΑΕΕ κυρία Ελίνα Παπασπυροπούλου,στο χαιρετισμό της επισήμανε τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού ως εργαλείου για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να μάθουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη και η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.

Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της κυρία Ειρήνη Παυλάκου για τη θερμή φιλοξενία. Στο χαιρετισμό της η ίδια ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ως Βιβλιοθήκη -και μάλιστα Εθνική- μέσα στους στόχους μας είναι η γνώση, η εκπαίδευση και η κουλτούρα. Χαιρόμαστε λοιπόν που γίνεται αυτή η εκδήλωση σε αυτόν το χώρο διότι προωθείται η κουλτούρα και η εκπαίδευση από τα παιδιά μας».

Το συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι Δανάη Σταύρου και Νίκη Καρατσώρη από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και οι Άλκηστις Πουλοπούλου, Γεωργία Μουτζουροπούλου και Ευάγγελος Νικολιδάκης από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ινστιτούτου στο YouTube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=3QxMJR0sUFQ&ab_channel=ioaspanosmylonas

Οι βραβευμένες μαθητικές δημιουργίες και αποσπάσματα από την εκδήλωση θα προβληθούν στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στη Βουλή-Τηλεόραση.

Τα σχολεία που διακρίθηκαν ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Βραβεία Πρωτοβάθμιας – Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ»

Κατηγορία Ψηφιακής Δημιουργίας
1ο βραβείο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου
2ο βραβείο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών
3ο βραβείο 1ο Νηπιαγωγείο Σερρών & Νηπιαγωγείο Νέου Σουλίου Σερρών

Κατηγορία Βίντεο Σποτ
1ο βραβείο 5ο Νηπιαγωγείο Λουτρακίου
2ο βραβείο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σάμου
3ο βραβείο Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη

Κατηγορία Ταινίας
1ο βραβείο 7ο Δημοτικό Ασπροπύργου
2ο βραβείο 2ο Δημοτικό Αγίου Στεφάνου
3ο βραβείο 1ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Βραβεία Δευτεροβάθμιας – Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Κατηγορία Ψηφιακής Εφαρμογής
1ο βραβείο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων
2ο βραβείο ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω

Κατηγορία Βίντεο Σποτ
1ο βραβείο Πρότυπο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης
2ο βραβείο 1ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου
3ο βραβείο ΔΕΛΑΣΑΛ

Κατηγορία Ταινίας
1ο βραβείο 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών
2ο βραβείο Μουσικό Σχολείο Άρτας
3ο βραβείο ΕΝΕΕΓΥΛ Κορωπίου

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς και Οργανισμούς που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια. Η ενθουσιώδης συμμετοχή και η θετική ανταπόκριση όλων, με πρωταγωνιστές τους μαθητές, για μια ακόμα φορά μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία για έναν μέλλον καλύτερο και έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα!

  • 65.jpg
  • 92.jpg
  • 93.jpg
  • 120.jpg
  • 164.jpg
Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Β' Γυμνασίου, Αθήνα, Πέμπτη 9 έως Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Στις 9 του Νοέμβρη του 2023 το Μουσικό Σχολείο Άρτας και συγκεκριμένα η β' τάξη του Γυμνασίου, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, με την ευκαιρία της βράβευσής της από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η βράβευση αφορούσε τη συμμετοχή και διάκρισή της στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας με τίτλο: «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη», όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «ταινία» με τη μικρού μήκους ταινία με τίτλο: «Στη μοτοσυκλέτα φοράμε πάντα κράνος».


Με την ευκαιρία της επίσκεψης οι μαθητές και οι μαθήτριες το βράδυ της Πέμπτης παρακολούθησαν στο Θέατρο Βρετάνια το εξαιρετικό θεατρικό έργο «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του καθηγητή Τζον Κίττινγκ.

foto-athina 6

Το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετείχαν στη βράβευση που διοργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πύργου των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά απένειμε το βραβείο στο σχολείο μας και να μας ευχαρίστησε για την πολυετή συνεργασία μας και την φετινή μας συμμετοχή. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας από τα στελέχη του Ινστιτούτου κάνοντας χρήση μιας σειράς εξειδικευμένων εκπαιδευτικών εργαλείων, ψηφιακών και μη. Τέλος ξεναγήθηκαν στην Εθνική βιβλιοθήκη και στους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

foto-athina 7
Το βράδυ της Παρασκευής παρακολουθήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την εξαιρετική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τίτλο «Μουσική – Ποίηση» σε έργα Άλκη Μπαλτά, Ντάνιελ Φρέιμπεργκ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς με σολίστες τον βιολοντσελίστα Αστέριο Πούφτη και τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και διεύθυνση Άλκη Μπαλτά. Στην απαγγελία των ποιημάτων απολαύσαμε τον υπέροχο Δημήτρη Καταλειφό. Το πρωί του Σαββάτου ολοκληρώσαμε την τριήμερη εκπαιδευτική μας εκδρομή με την επίσκεψή μας στον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

foto-athina 2
Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Ανθούλα Ζιώρη
Θεοδοσία Χαβέλα

Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Ιούλιος του 2023

Από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήσαμε με το Γιώργο Νασιούλα, τη Μαρία Παπαδοπούλου και την Ανδριανή Χουλιάρα, μαθητή και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας τη σχολική χρονιά 2022-2023, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου και την Κρακοβία.

Το ταξίδι διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και συμμετείχε σε αυτό διασχολική ομάδα 32 μαθητών/τριών και 5 εκπαιδευτικών από σχολεία της Αθήνας, της Άρτας, του Ηρακλείου και της Τρίπολης οι οποίοι/ες βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν στον 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».

Η επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου ήταν για εμάς ένα ταξίδι στην πιο οδυνηρή σελίδα της ιστορίας του 20ου αιώνα, σκοτεινό και στενάχωρο, αλλά ταυτόχρονα και μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής. Οι εικόνες που αντικρίσαμε, η θλίψη και ο πόνος που νιώσαμε για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των κρατουμένων στο στρατόπεδο και η οργή για τη φρικιαστικήκαι απάνθρωπη συμπεριφορά των γερμανών ναζί θα μας συνοδεύουν στο μέλλον.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ο αγώνας ενάντια στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φασισμό θα αποτελούν πάντα προτεραιότητα της σχολικής μας κοινότητας.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Άννα Πρέντζα, Φιλόλογος

Δείτε εδώ το σχετικό υλικό: βίντεο 

Συμμετοχή Μουσικού Σχολείου Άρτας στο 7ο Φεστιβάλ Άδοντες κ ψάλλοντες εν τη καρδία, 5-8 Μαΐου 2023

1

Για άλλη μια χρονιά το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο 7ο Φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία», που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης / Αντιπεριφέρεια Καβάλας, την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, την Δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας και πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2023.

afissa

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και συνεργάστηκαν με παιδιά από μουσικά σχολεία όλης της χώρας.
Η συμμετοχή των παιδιών μας στο συγκεκριμένο φεστιβάλ αλλά και σε όλες τις παρόμοιες διοργανώσεις, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία με σημαντική συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Ανθούλα Ζιώρη
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Αναστασία Σταύρου
Κωνσταντίνα Τόλη

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του φεστιβάλ και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό: blog

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο 8ο φεστιβάλ Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων, 4-7 Μαΐου 2023

ksanthi1

Από την Πέμπτη 4 Μαΐου μέχρι και τη Κυριακή 7 Μαΐου το μουσικό σχολείο Άρτας βρέθηκε στην ετήσια συνάντηση μουσικών σχολείων στη πόλη της Ξάνθης. Το Μουσικό Σχολείο εκπροσώπησαν τέσσερα μουσικά σύνολα: α) το Λαϊκό-Ρεμπέτικο (με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Μανωλάτο Δημήτρη), β) το Παραδοσιακό (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Λένη Ηλία και τον κ. Κατσικλή Παναγιώτη, γ) το Jazz (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Μπαλαούρα Χρήστο και τον κ. Χαρίτο Γιώργο) και δ) το Ευρωπαϊκό (με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Θεοχάρη Αλέξανδρο, την κ. Τσιάβου Σίλα και την κ. Μιμίκου Δήμητρα) με σύνολο 65 μαθητές και 10 καθηγητές.

Το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου τα μουσικά σύνολα του σχολείου έδωσαν παράσταση στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου Ελλισώ, όπως και το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, Κέρκυρας και Σιάτιστας, με πλήθος κόσμου και σχολείων να απολαμβάνουν το πρόγραμμα του κάθε σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές διαχωρίστηκαν σε ορχήστρα (με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Κυπουργό) και χορωδία (με υπεύθυνη τη κ. Εριφύλη Δαμιανού) καθώς και στα βιωματικά εργαστήρια με τους Ross Daly (παραδοσιακό), Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά), Χριστεφανία Λουκίδου (παραδοσιακό τραγούδι), Juanjo Belchi (κιθάρες) και Γιώργο Κοντραφούρη (jazz).

Το Σάββατο 6 Μαΐου, το απόγευμα, μια εξαιρετική συναυλία σήμανε το τέλος του φεστιβάλ με πάνω από 1200 μαθητές από όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας να συμπράττουν σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα με μαέστρο τον κ. Νίκο Κυπουργό. Μοναδική η εμπειρία για τους μαθητές αλλά και για τους καθηγητές η συμμετοχή του σχολείου στο Φεστιβάλ της Ξάνθης.


afisa
Γράφουν τα sites για το φεστιβάλ στη Ξάνθη: «Μια υπέροχη γιορτή, την πρώτη εβδομάδα του Μάη, επισφραγίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, μπροστά από το Δημαρχείο, με τη συναυλία όλων των μαθητών, Ελλήνων και ξένων, που συμμετείχαν στην όγδοη διοργάνωση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων».

Περί τους 1200 μαθητές, από 19 Μουσικά Σχολεία της χώρας και τέσσερα, από πόλεις της Ισπανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, «πλημμύρισαν» για μια εβδομάδα την πόλη με τις μουσικές, τη νεανική τους αύρα, την ορμή και τα φωτεινά τους χαμόγελα.

Η Ξάνθη, για άλλη μια φορά έγινε σημείο πολιτιστικής δράσης και «ντύθηκε» κι αυτή τα γιορτινά της, για να υποδεχτεί μαθητές, συνοδούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και επισκέπτες που δεν έχασαν την ευκαιρία να πάρουν μία γενναία γεύση από τον πιο ιδιαίτερο πολιτιστικό θεσμό που «γέννησε» η πόλη.

Και την τελευταία ημέρα, το απόγευμα του Σαββάτου, ο διεθνούς φήμης συνθέτης Νίκος Κυπουργός «οδήγησε», με την αγάπη και τη βαθιά μουσική σχέση που έχει αναπτύξει με τους νέους, τη μεγάλη ορχήστρα των Μουσικών Σχολείων, στην οποία συμμετείχαν οι υπέροχες Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, προσφέροντας ένα εξαιρετικό φινάλε».

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του φεστιβάλ και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό: blog

Επίσκεψη στις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, 27 Απριλίου 2023

episkepsipanepistimio

Την Πέμπτη 27/04/2023 μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων του Λυκείου του Μουσικού Σχολειού Άρτας επισκέφτηκαν τις σχολές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων οι οποίες εδρεύουν στην Άρτα.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγηθήκαν διαδοχικά στα Τμήματα Γεωπονίας, Πληροφορικής και Μουσικών Σπουδών, στο πλαίσιο του θεματικού άξονα της αξιολόγησης σχολικής μονάδος "Μέριμνα για τη μετάβαση μεταξύ εκπαιδευτικών βαθμίδων και προς την αγορά εργασίας".
Οι μαθητές/ μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια εμπειρία, η οποία αναμφίβολα τους/τις βοηθά να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα για την μελλοντική τους φοίτηση σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Κολοβού Κλεονίκη
Μάρου Αγγελική
Μπώκου Ελένη

Για φωτογραφικό υλικό επισκεφτείτε: blog

2ο Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη» στην Καστοριά, 17-18 Μαρτίου 2023

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαρτίου η Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη: Δοξάτος, Μουσικά Σύνολα στα αρχοντικά της Καστοριάς» που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. Το σύνολο της Μπάντας αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες πνευστών και κρουστών οργάνων, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των συνόλων οργανοχρησίας και έχει ως στόχο την εισαγωγή των μαθητών/τριών στο μαγικό κόσμο του ήχου της μπάντας πνευστών.

1
Στο Φεστιβάλ Μουσική Άνοιξη συμμετείχαν σύνολα από τα Μουσικά Σχολεία Άρτας, Δράμας, Καστοριάς και Τρικάλων. Το πρωί του Σαββάτου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Μπάντας συμμετείχαν σε κοινή πρόβα με την Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς. Το απόγευμα του Σαββάτου παρουσίασαν το πρόγραμμα τους στο Αρχοντικό Μπασάρα, στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό της πόλης, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού η κεντρική συναυλία-σύμπραξη των Μουσικών Συνόλων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Τα Μουσικά Σύνολα «GuitArcs»,«Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής», «Κινηματογραφικής Μουσικής», «Λαϊκής Αστικής Μουσικής» και «Παραδοσιακής Μουσικής» παρουσίασαν μουσικές και τραγούδια από διαφορετικά είδη μουσικής και ενθουσίασαν το κοινό. Η Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς συνέπραξε με την Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας και ερμήνευσε έργα από την προκλασική μέχρι τη ρομαντική περίοδο. Σημαντική ήταν η συνδρομή του καθηγητή κοντραμπάσο του σχολείου μας, κ. Αθανάσιου Μουχταρίδη, ο οποίος συνέπραξε με διαφορετικά σύνολα που εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ.
Ευχαριστούμε τη διευθύντρια κα Βαρβάρα Μπελερή και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς για την άψογη διοργάνωση, τη ζεστή φιλοξενία και τη μοναδική εμπειρία που μας χάρισαν.
Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την συνεργασία και την ωραία παρουσίαση.
Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός
Έκτορας Μερκούρης

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή: Ελληνικό Ιωαννίνων - Ανήλιο - Μέτσοβο, 17 Φεβρουαρίου 2023

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήσαμε με τους/τις μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Σχολείου μας ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στο Ελληνικό Ιωαννίνων, το Ανήλιο και το Μέτσοβο. 

img 3992-768x512
Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», όπου εκτίθενται τα μοναδικά έργα του σπουδαίου Ηπειρώτη γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη. Έργα που δημιούργησαν οι μνήμες του από τον τόπο του την Ήπειρο και την ιστορία της και μιλούν για το ψωμί, τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τη μάθηση. Αλλά και έργα – τραγικές μορφές – καμωμένα από τ' αποκαϊδια του Πολυτεχνείου, περίτεχνα συνδυασμένα και στολισμένα με άλλα υλικά ανακυκλώσιμα, πορτρέτα σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και προπλάσματα μεταλλίων και νομισμάτων. Το Μουσείο φιλοξενείται στο όμορφο πέτρινο Σχολείο του χωριού με το εντυπωσιακό προαύλιο να αποτελεί προέκταση του μουσείου, καθώς εκτίθενται σε αυτό έργα δημιουργημένα κυρίως από ανακυκλώσιμα υλικά που στέλνουν το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

img 4050-768x512

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου για βόλτα και ξέγνοιαστο παιχνίδι στο χιόνι στην κορυφή της Πίνδου. Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με βόλτα στον γραφικό παραδοσιακό οικισμό του Μετσόβου. Το κέφι και η θετική διάθεση όλων σε συνδυασμό με την ηλιόλουστη ημέρα μας χάρισαν μια αξέχαστη εκδρομή!
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

Βράβευση από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», 3ήμερη εκδρομή στην Αθήνα, Δεκέμβριος 2022

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας και συγκεκριμένα οι τάξεις Β ́ & Γ ́ Γυμνασίου πραγματοποίησαν τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου του 2022, στο πλαίσιο της βράβευσής τους από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" για τη συμμετοχή τους στον 5o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο "ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ".

Την Τετάρτη το απόγευμα, ημέρα άφιξης στην Αθήνα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Τα φώτα της πόλης – Τσάρλι Τσάπλιν". Η παράσταση, πλαισιωμένη με υπέροχους μουσικούς επί σκηνής και συγκλονιστικές ερμηνείες, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα παιδιά μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής και να απολαύσουν ένα πολύ ιδιαίτερο μιούζικαλ.
img 2228


Την Πέμπτη το πρωί το Μουσικό Σχολείο συμμετείχε στην Τελετή Απονομής Βραβείων του Ι.Ο.Α.Σ. "Πάνος Μυλωνάς", που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πύργου των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ. Το σχολείο μας πλαισίωσε μουσικά την τελετή καθ' όλη την διάρκειά της, παρουσιάζοντας και το τραγούδι "Ο δικός μας ο δρόμος" των μαθητών της Γ ́ γυμνασίου, με το οποίο είχε αποσπάσει το τρίτο βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Ινστιτούτου τη σχολική χρονιά 2020-21. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας καταχειροκροτήθηκαν από τους διοργανωτές και όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Αττικής κ. Χάρης Ρώμας.

Μέτα το πέρας της τελετής ακολούθησε ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όπου τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε έναν πραγματικό χώρο πολιτισμού και να ενημερωθούν σχετικά με το έργο ενός θεσμού με ιστορία δύο περίπου αιώνων.

Ένα από τα έπαθλα του Διαγωνισμού ήταν η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΚΑΝ' ΤΟ ΣΩΣΤΑ» με τη χρήση των προσομοιωτών Οδικής Ασφάλειας της Κινητής Μονάδας του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» που έλαβε μέρος στην «Πλατεία Νερού», όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη μοναδική εμπειρία των προσομοιωτών Οδικής Ασφάλειας (Roll-over car, impact simulator, alco goggles κ.α.).


img 2624

Το βράδυ της Πέμπτης τα παιδιά μας παρακολούθησαν την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ.

img 2647

Το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές και μαθήτριές μας περιηγήθηκαν στον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν σε επαφή με το μεγαλείο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.


img 2696
Ευχαριστούμε τα στελέχη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και ιδιαίτερα τον κ. Βαγγέλη Μακρή και την πρόεδρο κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά για τη φιλοξενία και τη συνεργασία. Επίσης ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που μας έκανε όλους να επιστρέψουμε γεμάτοι όμορφες εικόνες, συναισθήματα και πολλές ιδέες για ακόμη περισσότερες δράσεις.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Ανθούλα Ζιώρη
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Nathalie Poupard
Αναστασία Σταύρου
Κωνσταντίνα Τόλη

Δεύτερη συνάντηση Erasmus+ 2020-23 στο Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας, 4-11 Δεκεμβρίου 2021

Πρόγραμμα Erasmus+ 2020-23 «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά»
Δεύτερη συνάντηση μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας από 04-12-2021 έως 11-12-2021.

Στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ των σχολείων ΚΑ229, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με κωδικό 2020-1FR01-KA229-079768_3 και τίτλο: «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαμε τέσσερεις μαθητές και δύο μαθήτριες της Α΄ Λυκείου και τρεις καθηγήτριες που φτάσαμε στην πόλη Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 το απόγευμα. Εκεί μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος Αννίτα Παστόρ και οι γάλλοι μαθητές/-τριες που φιλοξένησαν τους/τις μαθητές/-τριές μας.

Οι ομάδες και των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου το πρωί, κάναμε εκδρομή στο Παρίσι. Η περιήγησή μας ξεκίνησε από τη γραφική Montmartre, συνεχίσαμε στο Louvre και στη χριστουγεννιάτικη αγορά / jardin des Tuileries, θαυμάσαμε τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των Galeries Lafayette και Printemps, περπατήσαμε τη λεωφόρο των Ηλυσίων πεδίων (Champs-Elysées), και φτάσαμε ως τον πύργο του Άιφελ (Tour Eiffel) απολαμβάνοντας το γιορτινό Παρίσι.

Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μετά την υποδοχή και το καλωσόρισμα από το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας και στη συνέχεια, περιήγηση και ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης Nogent-le-Rotrou ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου ακολούθησαν εργαστήρια με θέμα τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της περιοχής και προετοιμασία Χριστουγεννιάτικου Μουσικού Συνόλου, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, και τη διδασκαλία από την καθηγήτρια του σχολείου μας, Αναστασία Σταύρου.

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου συνεχίστηκαν τα εργαστήρια στο σχολείο ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Ecomuseum of the Perche και επίσκεψη σε αποστακτήριο μηλίτη.

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη Σαρτρ, επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Σαρτρ (Cathédrale Notre-Dame de Chartres), εξαιρετικό δείγμα μεσαιωνικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, γνωστό για τα πολυάριθμα γλυπτά του και τα διάσημα μπλε βιτρό του, που από το 1979 αποτελεί Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Την Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε παραδοσιακά χωριά της περιοχής Perche ενώ μετά το μεσημέρι συνεχίστηκαν τα εργαστήρια στο σχολείο.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες, οργανώθηκε έκθεση με εικόνες, αφίσες, κείμενα και χριστουγεννιάτικες δημιουργίες και η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσε το γαλλικό σχολείο. Σε γιορτινό κλίμα παρουσιάστηκαν κάλαντα και ευχές για καλή χρονιά από κάθε ομάδα ξεχωριστά, δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών από τους Γάλλους μαθητές, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλη την ομάδα και η δράση ολοκληρώθηκε με την παράδοση των χριστουγεννιάτικων δημιουργιών σε ομάδα μαθητών του γαλλικού σχολείου που ανέλαβε την οργάνωση χριστουγεννιάτικης αγοράς με στόχο τα έσοδα να διατεθούν στα "εστιατόρια της καρδιάς" ("Les restos du coeur").

Η χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν προγραμματισμένη στο σχολείο για την ίδια μέρα, ωστόσο λόγω των νέων μέτρων που ίσχυσαν στη Γαλλία για την προστασία από τον covid, αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και έγινε από τους μαθητές του γαλλικού σχολείου. Το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, το ταξίδι στη Γαλλία ολοκληρώθηκε και επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις μαθήτριές μας και τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος και να τους συγχαρούμε για το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για ποικίλα και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές τους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο των περιορισμών και των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και για τη στήριξη της πρωτοβουλίας του σχολείου για συμμετοχή σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και τις οικογένειες των Γάλλων που φιλοξένησαν τους/τις μαθητές/-τριές μας.

Η συνάντηση στη Γαλλία είχε πραγματοποιηθεί εικονικά την προηγούμενη σχολική χρονιά, που δεν επιτρέπονταν μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, και οι συνεργαζόμενοι/-νες μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί δημιούργησαν περιοδικό για τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των χωρών τους. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορούμε να δούμε τις δημιουργίες της εικονικής κινητικότητας.

Χριστούγεννα στο παρελθόν
https://madmagz.com/fr/magazine/1838565

Χριστουγεννιάτικο βιβλίο μαγειρικής
https://drive.google.com/.../1Ppu626Cn67EdjcM4rFG.../view...

Βιβλίο μαγειρικής για παραδοσιακά γερμανικά, γαλλικά, ελληνικά, ιταλικά και ρουμανικά πρωινά
https://youtu.be/LpFIRSpkzns

Εικονική Κινητικότητα στη Γαλλία / παραδόσεις των Χριστουγέννων /Δεκέμβρης του 2020.
https://youtu.be/GD_gnM4xSXg

Η υπεύθυνη του προγράμματος
Nathalie Poupard

Πρώτη συνάντηση Erasmus+ 2020-23 στο Oschersleben της Γερμανίας, 17-24 Οκτωβρίου 2021

Πρόγραμμα Erasmus+ 2020-23 «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά»
Πρώτη συνάντηση Erasmus+, μαθητών και καθηγητών, στην πόλη Oschersleben της Γερμανίας από 17-10-2021 έως 24-10-2021
Στην πόλη Oschersleben της Γερμανίας, από 17 μέχρι 24 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ των σχολείων ΚΑ229, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με κωδικό 2020-1FR01-KA229-079768_3 και τίτλο: «Decouvrir et partager nos partimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαμε τέσσερεις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου και τρεις καθηγήτριες που φτάσαμε στην πόλη Magdeburg (Μαγδεμβούργο) της Γερμανίας την Κυριακή, 17.10.21 το βράδυ μετά από δωδεκάωρο ταξίδι, οδικώς Άρτα Θεσσαλονίκη, αεροπορικώς Θεσσαλονίκη Βερολίνο και οδικώς Βερολίνο Μαγδεμβούργο. Οι ομάδες και των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων μείναμε στο ίδιο ξενοδοχείο και τη Δευτέρα 18.10.21 το πρωί, με τρένο φτάσαμε στην πόλη Oschersleben, που είναι το συνεργαζόμενο σχολείο της Γερμανίας. Μετά την υποδοχή και το καλωσόρισμα από το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας, παραδοσιακά παιχνίδια των πέντε χωρών και ξενάγηση στο σχολείο, ένα σύγχρονο διδακτήριο με οργανωμένους λειτουργικούς χώρους υψηλής αισθητικής, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, γυμναστήριο, αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες, υπολογιστές, εκτυπωτές....
Το απόγευμα όλες οι ομάδες επιστρέψαμε στο Magdeburg και οι Γερμανοί μαθητές και εκπαιδευτικοί ανέλαβαν την ξενάγηση.
Πριν από την ενοποίηση της Γερμανίας (1990), το Magdeburg βρισκόταν στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το κέντρο της πόλης που διαρρέει ο ποταμός Έλβα παρουσιάζει μια αρχιτεκτονική ποικιλία.
Αναγνωρισμένο σύμβολο του Magdeburg είναι ο καθεδρικός ναός του, χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό. Το εσωτερικό και οι πύλες του ναού είναι πλούσια διακοσμημένα με γλυπτά.
Το νεότερο αρχιτεκτονικό ορόσημο του Magdeburg είναι η ''Πράσινη Ακρόπολη'', ένα κτήριο που χτίστηκε από τον εκκεντρικό καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα της Βιέννης Friedensreich Hundertwasser και ολοκληρώθηκε το 2005. Πρόκειται για ένα ροζ κτήριο, διακοσμημένο με κεραμικά πλακάκια, με δέντρα που μεγαλώνουν στην πρόσοψή του, και πράσινους κήπους που καλύπτουν την οροφή του. Το κτήριο αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του αρχιτέκτονα για τη δημιουργία μοναδικών χώρων σε αρμονία με τη φύση. Περιλαμβάνει γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα, ξενοδοχείο και καφετέριες.
Την Τρίτη, 19.10.21, το πρόγραμμα περιλάμβανε δραστηριότητες στο σχολείο, παραδοσιακά παιχνίδια και ολυμπιακά αθλήματα στο γυμναστήριο και στην αυλή στα οποία τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό.
Την Τετάρτη, 20.10.21, στην εκδρομή μας στο Βερολίνο, η ξενάγηση ξεκίνησε με βόλτα με τουριστικό πλοιάριο στον ποταμό Σπρέε που διασχίζει την πόλη, συνεχίστηκε στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας με στάση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, και κατέληξε στο σημείο ελέγχου Τσάρλι (Check Point Charlie), κορυφαίο σύμβολο του ψυχρού πολέμου, και ένα από τα κυριότερα περάσματα μεταξύ ανατολής και δύσης για διπλωμάτες και αξιωματούχους, οι οποία λάμβαναν ημερήσιες άδειες, τα χρόνια που το Βερολίνο ήταν χωρισμένο στο Ανατολικό και το Δυτικό, από το 1961 μέχρι το 1989.
Σε ιδιωτικό μουσείο δίπλα ακριβώς από το σημείο ελέγχου, μέσα από εκθέματα, χάρτες και εικονικές αναπαραστάσεις προβάλλονται στοιχεία για τη διαίρεση της Γερμανίας ,την ιστορία του Τείχους του Βερολίνου, την αντιπαράθεση ισχύος μεταξύ των δυτικών και σοβιετικών δυνάμεων κατοχής στο Βερολίνο, τις διαφορές του βιοτικού επιπέδου των δύο ζωνών που οδήγησαν αρκετούς ανθρώπους στην προσπάθεια να δραπετεύσουν με ευφάνταστο τρόπο από το Ανατολικό Βερολίνο στο Δυτικό.
Για περίπου 30 χρόνια αυτό το σημείο ελέγχου αντιπροσώπευε τη χωρισμένη Γερμανία.

Την Πέμπτη, 21.10.21, κάθε ομάδα παρουσιάζει στοιχεία για τη χώρα της, που αφορούν στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία και στα μέσα μεταφοράς από το 1950 μέχρι το 1990. Δημιουργούνται ομάδες εργασίας με σύνθεση μαθητών και εκπαιδευτικών από όλες τις χώρες και οργανώνεται συζήτηση που επικεντρώνεται στη σύγκριση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν και στην αναζήτηση των κοινών στοιχείων και των χαρακτηριστικών διαφορών, στα αντίστοιχα θέματα που παρουσιάστηκαν.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μνημείο συνόρων Hotensleben κι ενημέρωση από ξεναγό, για το τείχος που χώριζε τη Γερμανία από το 1961 μέχρι το 1989. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το μεγαλύτερο διατηρημένο τμήμα των πρώην συνόρων μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας που στην πραγματικότητα ήταν μια τεράστια τάφρος, με πύργους ελέγχου και δύο τείχη να την περικλείουν, εσωτερικά και εξωτερικά.
Την Παρασκευή, 22.10.21, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες, οργανώθηκε έκθεση με εικόνες, αφίσες και κείμενα που αφορούν στα θέματα της συνάντησης και η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσε το γερμανικό σχολείο.
Το Σάββατο, 23.10.21, το ταξίδι στη Γερμανία ολοκληρώθηκε και επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις μαθήτριές μας για την άψογη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος. Επίσης οφείλουμε να τους συγχαρούμε για το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για ποικίλα και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό, και επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η υπεύθυνη του προγράμματος
Nathalie Poupard

Συνάντηση Erasmus+ στην πόλη Lodz της Πολωνίας, 03-09 Οκτωβρίου 2021

Πρόγραμμα Erasmus+ 2019-22 «Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» 

Στην πόλη Lodz / Λοτζ της Πολωνίας από 03 μέχρι 09 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών των πέντε σχολείων της Ευρώπης (από Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία), που συνεργάζονται τα σχολικά έτη 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Δράση KA229 Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο « L' Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l'Union Européenne / Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαν τρεις μαθήτριες και ένας μαθητής της Β΄ Λυκείου και δύο καθηγήτριες.

Την Κυριακή, 03.10.21 το μεσημέρι, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές φτάσαμε την πόλη Lodz / Λοτζ της Πολωνίας, όπου μας υποδέχθηκε, η υπεύθυνη καθηγήτρια Malgorzata Magdziaz του σχολείου «VI Liceum Ogolnoksztalcace», καθώς και οι οικογένειες των Πολωνών μαθητών που φιλοξένησαν τους μαθητές μας.

Τη Δευτέρα, 04.10.21 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μια ζεστή τελετή υποδοχής από τους Πολωνούς μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και τη διευθύντρια του σχολείου. Αφού ενημερωθήκαμε για την περιοχή, το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας στη συνέχεια συμμετείχαμε σε εργαστήρια που αφορούσαν δραστηριότητες ζωγραφικής, γλυπτικής και ποιητικού λόγου συνδυασμένου με κίνηση, μουσική και χορό. Όλα τα εργαστήρια είχαν σαφή αναφορά στο θέμα της συνάντησης «Η καλλιέργεια της αλληλεγγύης μέσα από την τέχνη».

Την Τρίτη, 05.10.21, συνεχίστηκε το πρόγραμμά μας με ξενάγηση στο «Centrum dialogu Marka Edelmana». Ο Marka Edelmana, Πολωνός πολιτικός, κοινωνικός ακτιβιστής και καρδιολόγος ήταν ο τελευταίος επιζών ηγέτης της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας. Μετά τον πόλεμο, παρέμεινε στην Πολωνία και έγινε γνωστός καρδιολόγος και αγωνιστής για τη διατήρηση της μνήμης του ολοκαυτώματος. Αφού ξεναγηθήκαμε σε έκθεση σχετική με τη ζωή και τη δράση του, παρακολουθήσαμε ταινία με θέμα το γκέτο της Lodz στο οποίο ζούσαν παιδιά Πολωνών, Εβραίων και Τσιγγάνων. Η ταινία ήταν βασισμένη σε ημερολόγιο παιδιού που έζησε εκεί.

Μετά την προβολή, έγινε συζήτηση για το περιεχόμενο της ταινίας με συντονίστρια την Joanna Podolska δημοσιογράφο και καθηγήτρια της Σχολής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Lodz.

Την Τετάρτη, 06.10.21 το πρωί, περιηγηθήκαμε στην οδό Piotrkowska, έναν από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους της Ευρώπης, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, με πολλά επιβλητικά, στολισμένα και καλαίσθητα κτήρια, αριστοκρατικά αρχοντικά, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπρούτζινα αγάλματα, κινηματογράφους, αφού στην πόλη υπάρχει από το 1948 η κρατική σχολή κινηματογράφου της Πολωνίας στην οποία φοίτησαν και αργότερα δίδαξαν παγκοσμίως γνωστοί σκηνοθέτες όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι.

Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε πρώην βιομηχανικό συγκρότημα, με την ονομασία Manufactura που τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργεί ως εμπορικό και καλλιτεχνικό-πολιτιστικό κέντρο που περιλαμβάνει και το παράρτημα MS2 του μουσείου τέχνης του Lodz, στο οποίο οι μαθητές μας υλοποίησαν δημιουργικό εργαστήρι με θέμα την «αλληλεγγύη». Αφού μελέτησαν πέντε εκθέματα με αναφορές στο θέμα μας στη συνέχεια φιλοτέχνησαν το δικό τους έργο.

Την Πέμπτη, 07.10.21, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή στη Βαρσοβία με πρώτο σταθμό το Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, Polin Museum, όπου αρχικά ενημερωθήκαμε για την ιστορία του κτηρίου και την αρχιτεκτονική του εξέλιξη ως τη σημερινή του μορφή. Το βραβευμένο κτήριο του Μουσείου είναι ένα στολίδι σύγχρονης αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε σε συμβολικό σημείο, στην καρδιά μιας κάποτε ακμάζουσας συνοικίας που κατοικούνταν κυρίως από Εβραίους και κατά τη διάρκεια του πολέμου μετατράπηκε από τους Γερμανούς σε γκέτο. Ακολούθησε τρίωρη ξενάγηση στη διαδραστική έκθεση του μουσείου.

Το απόγευμα περπατήσαμε στην παλιά πόλη με το κομψό κάστρο χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βιστούλα. Θαυμάσαμε τους πελώριους ναούς και την γραφική πλατεία της Παλιάς Πόλης, με τα χρωματιστά κτήρια που ξαναχτίστηκαν εκ του μηδενός στα μεσαιωνικά τους πρότυπα, από τους κατοίκους της πόλης μετά την ισοπέδωσή της από τους Ναζί.

Την Παρασκευή, 08.10.21, τελευταία ημέρα των εργασιών του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες με έκθεση όλων των έργων σε αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση. Παράλληλα οι καθηγητές συζήτησαν για την πορεία του προγράμματος, για την επόμενη συνάντηση στην Ιταλία καθώς και για τις μελλοντικές κοινές δραστηριότητες.

Η ημέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσαν οι γονείς του πολωνικού σχολείου για όλους τους φιλοξενούμενους και ανταλλαγή αναμνηστικών.

Το Σάββατο, 09.10.21, το ταξίδι στην Πολωνία ολοκληρώθηκε και το βράδυ επιστρέψαμε στην πόλη μας με πολλές όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος.

Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές τους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο των περιορισμών και των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και τη στήριξη της πρωτοβουλίας του σχολείου για συμμετοχή σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Η Διευθύντρια

Poupard Nathalie Ζιώρη Ανθούλα

ΕΚΔΡΟΜΕΣ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Το σχολείο μας προτίθεται να πραγματοποιήσει τριήμερη εκδρομή από 28 έως 30 Απριλίου 2014 στην Ξάνθη.

Μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, κατατέθηκαν δύο προσφορές:

- ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ HOULIARAS TOURS

- ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΣ TOURS

επιλέχθηκε, ως πιο οικονομική, η προσφορά του Γραφείου Γενικού Τουρισμού ΜΑΝΔΑΛΟΣ TOURS